Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Επανάσταστη 1821: Τιμητικό πολωνικό γραμματόσημο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επανάσταστη 1821: Τιμητικό πολωνικό γραμματόσημο

Επανάσταση 1821: Ένα αναμνηστικό γραμματόσημο με τη μορφή του Ελληνο-Πολωνού ήρωα Γεώργιου Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς που εκτελέστηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στην Καισαριανή.

Δύο επετειακά γραμματόσημα που εξέδωσαν τα Πολωνικά Ταχυδρομεία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας-Ελλάδας κ. Daniel Milewski. Στη συνάντηση παρευρέθη και η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας Ελλάδας-Πολωνίας κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν στην κυρία Σακελλαροπούλου, δύο γραμματόσημα που εξέδωσαν τα Πολωνικά Ταχυδρομεία προς τιμήν της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα αναμνηστικό γραμματόσημο με τη μορφή του Ελληνο-Πολωνού ήρωα Γεώργιου Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς που εκτελέστηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στην Καισαριανή το 1943 για την αντιστασιακή του δράση, καθώς και ένα τιμητικό με το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τους ευχαρίστησε για την τιμητική πρωτοβουλία των Πολωνικών Ταχυδρομείων, καθώς και για το ψήφισμα αναγνώρισης της σημασίας της Ελληνικής Επανάστασης ως πηγής έμπνευσης για τον αγώνα και άλλων λαών για τη ελευθερία τους, που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Κάτω Βουλή της Πολωνίας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες για το θερμό μήνυμα του Προέδρου της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Γραμματόσημο

Επανάσταση 1821: Παρουσίαση και στον Πρόεδρο της Βουλής

Σήμερα 30 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του Πολωνικού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα κ. Artur Lompart και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» που δραστηριοποιείται στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ορθοδοξίας κ. Patryk Panasiuk, προκειμένου να παρουσιάσουν το επετειακό γραμματόσημο. Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι «το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, με εισήγηση της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας εξέδωσε, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ένα επετειακό γραμματόσημο, αλλά και συνολικά το Κοινοβούλιο, καθώς και ο Πρόεδρος της Πολωνίας, εξέδωσαν ανακοινώσεις πολύ τιμητικές για τα 200 χρόνια ελληνικής ελευθερίας, πράξεις για τις οποίες είμαστε ευγνώμονες».

Γραμματόσημο

 

Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι πρόσφατα, στις 21 Μαρτίου, «απεβίωσε ένας σπουδαίος Πολωνός ποιητής, φίλος της Ελλάδας, ο Άνταμ Ζαγκαγιέφσκι. Ήταν μελετητής και της ελληνικής ποίησης, θαύμαζε ιδιαίτερα τον Σεφέρη και τον Καβάφη και είχε γράψει ότι «όλη η ποίηση βρίσκεται ανάμεσα στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ». Βλέποντας τις πρωτοβουλίες των Πολωνών φίλων μας να τιμήσουν έναν Ελληνοπολωνό σαμποτέρ ήρωα του πολέμου, να τιμήσουν την Ελληνική Επανάσταση, να ενισχύσουν την ελληνοπολωνική φιλία, επειδή όλα αυτά ενέχουν και στοιχεία ποίησης, στοιχεία δηλαδή που προκύπτουν από τις πιο ευγενικές χορδές της ανθρώπινης ψυχής, θα μπορούσα να διορθώσω με θεμιτό τρόπο τον μεγάλο Πολωνό ποιητή, ότι “πολλή ποίηση, επίσης, βρίσκεται ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βαρσοβία”.

Γραμματόσημο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις