Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δόσεις ΕΝΦΙΑ 2021 – πληρωμή: Πώς διαμορφώνεται η καταβολή του φόρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόσεις ΕΝΦΙΑ 2021 – πληρωμή: Πώς διαμορφώνεται η καταβολή του φόρου

Δόσεις ΕΝΦΙΑ 2021 - πληρωμή: Σε οκτώ δόσεις θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι το φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει φέτος τη δυνατότητα να οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε οκτώ δόσεις. Όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί και φέτος η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε και πέρσι για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων. Ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί δηλαδή να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να αυξηθούν από 5 σε 8.Οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ αναμένεται ότι θα αρχίσουν να τρέχουν Ιούλιο – Αύγουστο.

Εάν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ εκδοθούν τελικά τον Αύγουστο είναι πιθανόν στο τέλος Αυγούστου να πληρωθούν μαζί οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων προκειμένου η καταβολή και το δύο φόρων να λήξει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 που είναι και το τελικό περιθώριο του προϋπολογισμού για να εισπραχτούν τα έσοδα του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λύσει σειρά εκκρεμοτήτων προτού ανοίξει την πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021. Εκκρεμότητες όπως, τα πρόστιμα για όσους δεν κάλυψαν το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών την αύξηση δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος ενώ ίσως χρειαστεί να νομοθετηθούν και άλλες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων να μην φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει χωρίς να χρειάζεται να έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα όπως ισχύει σήμερα.

Δρόμος σπίτια

Σταϊκούρας: Τι είπε για μέτρα στήριξης, ΕΝΦΙΑ και μείωση ενοικίων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής είπε ότι θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης το 2021, ποσό διπλάσιο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Επίσης προαναγγέλλει και νέα μέτρα σημειώνοντας: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όλα τα σενάρια για τον μήνα Απρίλιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο». Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ κάνοντας λόγο για «επίπεδα αρκετά ασφαλή», ενώ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. «Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί» τονίζει.

Αν και σημειώνει ότι «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δυναμική στις εξελίξεις» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις το 2022 και μιλάει για προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και αντίστοιχη εναρμόνιση του ΕΝΦΙΑ, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί όλη αυτή την περίοδο στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, σημειώνει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ότι δρομολογείται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η καταβολή διπλής αποζημίωσης τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.

Σπίτια δρόμος

Δείτε ακόμη:

Επίδομα Μαρτίου 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι εργαζόμενοι που επέστρεψαν στην δουλειά
2.000 σελίδες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – 180 έργα και μεταρρυθμίσεις
Ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ – ψηφιακό μάρκετινγκ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις