Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλβανία κορονοϊός: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Mπασκίμ Φίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία κορονοϊός: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Mπασκίμ Φίνο

Αλβανία κορονοϊός: Πέθανε από επιπλοκές του ιού ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος και μεταβατικός πρωθυπουργός της Αλβανίας, Mπασκίμ Φίνο.

Πέθανε σε ηλικία 59 ετών μετά από επιπλοκές του κορονοϊού ο βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός της Αλβανίας, Mπασκίμ Φίνο. Ο ίδιος είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά την ένοπλη εξέγερση του 1997 και την πτώση του Σαλί Μπερίσα. Ο Mπασκίμ Φίνο έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο των Τιράνων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπέστη καρδιακή ανακοπή. Ο Μπασκίμ Φίνο το 1992 εξελέγη δήμαρχος Αργυροκάστρου, μια θέση που κατείχε μέχρι το 1996. Ο Φίνο κατείχε τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο 1997. Να σημειώσουμε ότι η Αλβανία αυτή την στιγμή μετράει περίπου 173 χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού, συνολικά 2.216 θανάτους, ενώ 900.013 ανάρρωσαν από τον ιό.

Αλβανία: Ξεκίνησαν οι μαζικοί εμβολιασμοί με το κινεζικό εμβόλιο

Με περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου Sinovac και με μια εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στον πληθυσμό σε εξέλιξη από σήμερα, η Αλβανία αισιοδοξεί ότι θα προλάβει να δώσει να δηλώσει “παρών” στο κύμα τουρισμού του φετινού καλοκαιριού. Όπως καταγράφει το Associated Press, οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στην πλατεία Σκαντερμπέγκ στα Τίρανα. Μεταξύ των εμβολιασθέντων, ο Λίρι Μπίζτι, 76 ετών, ύστερα από ένα χρόνο σχεδόν σε lockdown, δήλωσε πανευτυχής: “Δόξα τω θεώ ήρθε και σε ‘μας το εμβόλιο. Είμαστε τόσο χαρούμενοι.” Μέχρι και την παραλαβή των κινέζικων εμβολίων, η οποία έγινε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το πρόγραμμα των εμβολιασμών στην χώρα εξελισσόταν πολύ αργά και με στόχευση κυρίως σε ειδικές ομάδες. Η Αλβανία είχε συμφωνήσει να λάβει κάτι λιγότερο από 100.000 δόσεις των εμβολίων Pfizer, AstraZeneca και Sputnik V. Περίπου 65.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στην χώρα, σε γιατρούς, δασκάλους και άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.

Εμβόλιο

Δείτε ακόμη:

«Οι σχέσεις Μητσοτάκη – Μπάιντεν ανησυχούν τον Ερντογάν»
Νεκρός σε συντριβή ελικοπτέρου ο 56χρονος δισεκατομμυριούχος Πετρ Κέλνερ – Κι ακόμα 4 άτομα
Το «Ever Given» άρχισε να κινείται – Τα επόμενα βήματα για την πλήρη «αποκόλλησή του»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις