Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 29/3: ''Την επόμενη εβδομάδα η κορύφωση των κρουσμάτων'' - ''Ίσως και την Πέμπτη οι αποφάσεις για κάποια άρση μέτρων''

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες 24 ώρες. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.724, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 255.755 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.162 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.945 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738 (63.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.677 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως103 έτη). Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν περίπου 16.000 τεστ κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

Δημόπουλος: Να θυσιάσουμε το Πάσχα για ένα καλύτερο καλοκαίρι

Την πρόβλεψη πως θα πρέπει να «θυσιάσουμε» το Πάσχα προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι έκανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, δεν θα έπρεπε να δούμε μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων το Πάσχα και με την επιστροφή τους να ζήσουμε ένα τέταρτο ή πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Σχετικά με το καλοκαίρι, είπε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 60, ενώ αναμένεται να βοηθήσει πολύ και το εμβόλιο της Johnson & Johnson το οποίο είναι μονοδοσικό.

Σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία αυτή την στιγμή έχουμε έναν αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ», γιατί όπως είπε, ξέρουμε πως υπάρχει χρονική υστέρηση.

Σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλίνες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ’ ό,τι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό. Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών.

”Την επόμενη εβδομάδα η κορύφωση των κρουσμάτων”

Την εκτίμηση ότι την μέγιστη τιμή κρουσμάτων του κορονοϊού θα την δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι θα την δούμε γύρω στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους. Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με την δυνατότητα να μπορούν να μπουν μέσα. Αναφορικά με την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό. Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.

Γώγος για lockdown: Ίσως και την Πέμπτη οι αποφάσεις για κάποια άρση μέτρων

«Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, θέλουμε αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς και το ΕΣΥ, που ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος ενώ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.

Ο καθηγητής μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στα θετικά που φέρνουν αισιοδοξία και δεν είναι άλλα από τον καλό καιρό, τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ και τον εμβολιασμό.

Παραδέχθηκε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας και τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε». Όσο αφορά στα επόμενα βήματα, για την άρση των μέτρων, είπε πως, την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή που θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία της επικράτειας. «Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα», συμπλήρωσε σχετικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις