Πώς γυαλίζουν τα πλακάκια: Συμβουλές που θα αλλάξουν το σπίτι σας

PLUS

Πώς γυαλίζουν τα πλακάκια: Συμβουλές που θα αλλάξουν το σπίτι σας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Anisa Ntaouti

Πώς γυαλίζουν τα πλακάκια: Γυαλίστε τα πλακάκια του σπιτιού σας με αυτές τις οδηγίες και δείτε το να παίρνει άλλη μορφή.

26.03.2021 | 15:39

Γυαλίζοντας τα πλακάκια του μπάνιου, θα κάνετε όλη την τουαλέτα να δείχνει πεντακάθαρη και ευχάριστη. Αν τα πλακάκια του μπάνιου έχουν χάσει το χρώμα τους και έχουν μουχλιάσει, μπορείτε να τα επαναφέρετε στην αρχική τους μορφή με μερικά κόλπα που θα πρέπει να εφαρμόσετε, αν θέλετε να δείτε την αλλαγή και αν εξακολουθείτε να κάνετε την ερώτηση στον εαυτό σας: «Πώς φεύγουν τα άλατα από τα πλακάκια;» Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις συμβουλές μας για να μην μείνετε με την απορία.

Τι θα χρειαστείτε για το καθάρισμα:

  • Γάντια
  • Μια παλιά οδοντόβουρτσα
  • Ειδικό καθαριστικό για τη μούχλα (ή ένα σπιτικό μείγμα από ξίδι και μαγειρική σόδα)
  • Ειδικό καθαριστικό για τα πλακάκια του μπάνιου (ή ένα σπιτικό μείγμα από ξίδι και μαγειρική σόδα)
  • Σφουγγάρι ή πανάκι με μικροΐνες
  • Απορροφητικό χαρτί κουζίνας Zewa
  • Σκουπάκι με φαράσι
  • Υφασμάτινη σφουγγαρίστρα και κουβά
  • Καθαριστικό πατώματος

Πριν περάσετε στον βαθύ καθαρισμό, βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό που έχετε είναι ειδικό για τα δικά σας πλακάκια ώστε να μη χαλάσει το φινίρισμά τους. Τα περισσότερα καθαριστικά κάνουν για χρήση σε κεραμικά πλακάκια, αλλά καλό θα ήταν για αρχή να δοκιμάσετε το καθαριστικό σε μια μικρή επιφάνεια – καλύτερα να είστε σίγουροι. Να θυμάστε ότι ακόμη και τα σπιτικά καθαριστικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά: το ξίδι διαβρώνει το μάρμαρο, για παράδειγμα.

Πώς να καθαρίσω τους αρμούς από τα πλακάκια

Για να καθαρίσετε καλά τα πλακάκια, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από τους αρμούς. Η μούχλα επιτίθεται πρώτα εκεί και μετά στα πλακάκια, δημιουργώντας ένα μαύρο πλέγμα βρομιάς, κάνοντας έτσι το μπάνιο να φαίνεται βρόμικο ανεξάρτητα από το πόσο αστραφτερά είναι τα πλακάκια.

Ψεκάστε το ειδικό καθαριστικό στους αρμούς από απόσταση 5 εκατοστών από τον τοίχο ή το πάτωμα. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά, ή όσο προτείνουν οι οδηγίες χρήσης.
Ή… χρησιμοποιήστε ένα σπιτικό καθαριστικό διάλυμα. Αφού αναμείξετε ξίδι και μαγειρική σόδα, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να τρίψετε με το διάλυμά σας τους αρμούς και μετά αφήστε το όλο το βράδυ για να δράσει. Αφαιρέστε το καθαριστικό με ένα σφουγγάρι, τρίβοντας όσο χρειαστεί. Αν η μούχλα επιμένει, επαναλάβετε τη διαδικασία. Τα πλακάκια καθαρίζουν πιο εύκολα από τους αρμούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίστε τα πλακάκια είναι να γεμίσετε το μπάνιο με ατμό. Αφήστε τη βρύση να τρέξει ανοίγοντας το ζεστό νερό μέχρι να γεμίσει ο χώρος υδρατμούς. Η συμπύκνωση θα μαλακώσει τη βρομιά και θα την κάνει να φεύγει πιο εύκολα από τα πλακάκια. Ψεκάστε το καθαριστικό της επιλογής σας στα πλακάκια και αφήστε το για λίγα λεπτά μέχρι να διαλύσει τη βρομιά. Σκουπίστε το καθαριστικό με ένα σφουγγάρι ή με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και γυαλίστε τα πλακάκια με ένα στεγνό πανάκι με μικροΐνες μέχρι να λάμψουν. Το χαρτί κουζίνας Zewa Wisch&Weg Extra Lang είναι τόσο ανθεκτικό, που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε βρεγμένο για να τρίψετε επιφάνειες που χρειάζονται καθάρισμα – είναι ιδανικό για να καθαρίσετε τα πλακάκια του μπάνιου ώστε να αστράφτουν.

Πώς φεύγουν τα άλατα από τα πλακάκια του πατώματος

Τα πλακάκια του πατώματος στο μπάνιο καθαρίζονται με παρόμοια διαδικασία όπως αυτά του τοίχου, απλώς μην ξεχάσετε να καθαρίσετε πρώτα τους αρμούς (δείτε επάνω τη διαδικασία).

  • Συμμαζέψτε το πάτωμα του μπάνιου από την ακαταστασία και σκουπίστε το με ένα βουρτσάκι και φαράσι.
  • Φτιάξτε ένα καθαριστικό διάλυμα στον κουβά, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης στην ετικέτα του καθαριστικού της επιλογής σας.
  • Βουτήξτε τη σφουγγαρίστρα στον κουβά και σφουγγαρίστε το πάτωμα, ξεκινώντας από την πιο απομακρυσμένη πλευρά του δωματίου και καταλήγοντας στην πόρτα. Τα πλακάκια του πατώματος στο μπάνιο καθαρίζονται ευκολότερα με μια υφασμάτινη σφουγγαρίστρα που φτάνει πιο αποτελεσματικά ανάμεσα στους αρμούς.
  • Περιμένετε μρικά λεπτά. Περιμένετε πρώτα να στεγνώσει το καθαριστικό και μετά σφουγγαρίστε πάλι το πάτωμα με καθαρό νερό.
  • Χρησιμοποιήστε ένα πανάκι ή χαρτί κουζίνας Zewa για να γυαλίσετε τα πλακάκια. Σε αυτό το κομμάτι μπορούν να σας βοηθήσουν και τα παιδιά.

Δείτε ακόμη:

Παραπάνω αλάτι στο φαγητό: Tips για να “σώσετε” την κατάσταση

Συνέντευξη για δουλειά – 5 SOS ερωτήσεις για να ξεχωρίσετε

5 “μυστικές” παραλίες κοντά στην Αθήνα

Exit mobile version