Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Προεδρική φρουρά παρέλαση 2021: «Άγνωστοι νεκροί του Έθνους ακούστε»
ΕΛΛΑΔΑ

Προεδρική φρουρά παρέλαση 2021: «Άγνωστοι νεκροί του Έθνους ακούστε»

Προεδρική φρουρά παρέλαση 2021: Επιβλητική και μεγαλειώδης ήταν η στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώνεται ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Επιβλητική και μεγαλειώδης ήταν η στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώνεται ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ένα από τα πιο συγκινητικά στιγμιότυπα ήταν η παρέλαση των Ευζώνων. Παρόντες στην παρέλαση ήταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επίσημοι προσκεκλημένοι της ελληνικής Δημοκρατίας.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρέλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Προεδρική φρουρά παρέλαση 2021 Προεδρική φρουρά παρέλαση 2021 Προεδρική φρουρά παρέλαση 2021 Προεδρική φρουρά παρέλαση 2021

«Αν ακούτε στη ζωντανή μετάδοση να έπεσε ο ρυθμός της μπάντας, είναι γιατί ερχόμαστε»

Ιδιαίτερα συγκινητική όμως ήταν η στιγμή που παρέλασαν οι Εύζωνες. Μάλιστα, η σελίδα στο Twitter της Προεδρικής Φρουράς, είχε φροντίσει λίγα λεπτά νωρίτερα να γράψει: «Αν ακούτε στη ζωντανή μετάδοση να έπεσε ο ρυθμός της μπάντας, είναι γιατί ερχόμαστε».

Λίγο αργότερα, με νέα ανάρτηση, η προεδρική Φρουρά ενημέρωνε τους οπαδούς της και όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση για το εθιμοτυπικό που ακολουθείτε αλλά και το μήνυμα που θέλουν να στείλουν για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης: «Οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους. Σήμερα κατά την αποχώρηση τους από το Μνημείο, η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού».

Λίγο αργότερα, η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα ανάρτησε ένα βίντεο στο λογαριασμό της στο Twitter, από την παρέλαση των Ευζώνων, γράφοντας: «Οι φίλοι και οι γείτονές μας, οι Εύζωνες. Χρόνια Πολλά. Γαλλία Ελλάδα 200 χρόνια».

https://twitter.com/dafn1ek/status/1375007696831791112

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις