Έφιπποι παρέλαση – 25 Μαρτίου: Στρατιωτικό τμήμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά από το 1940

ΕΛΛΑΔΑ

Έφιπποι παρέλαση – 25 Μαρτίου: Στρατιωτικό τμήμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά από το 1940

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Anisa Ntaouti

Έφιπποι παρέλαση - 25 Μαρτίου: Μία παρέλαση γεμάτη συγκίνηση και θαυμασμό για την επέτειο 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

25.03.2021 | 17:29

Συγκινητικές εικόνες στην παρέλαση για την επέτειο 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, χάρισε το έφιππο τμήμα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Οι έφιπποι θα σταματήσουν στα Προπύλαια ενώ τα άλλα τμήματα θα διασπαστούν στην Πανεπιστημίου και τμήματα θα φτάσουν ως τα Χαυτεία. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς συμπεριλαμβάνεται δρώμενο με έφιππο ντυμένο εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορεύεται ομάδας έφιππων, οι οποίοι φορούν στολές που ξεκινούν από την εποχή της Επανάστασης με τη φουστανέλα έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τους έφιππους, μάλιστα, πλαισιώνουν ομάδες ατόμων που φορούν παραδοσιακές στολές από τον Πόντο και την Θράκη μέχρι την Κρήτη, ενώ στα πλάνα διακρίνεται και ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελεί την αναβίωση του ιστορικού Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Μεταξύ άλλων στην παρέλαση έλαβαν μέρος:

•    Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων

•    Έφιππο τμήμα.

•    Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη

•    Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER)

•    Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα PATRIOT και «ΒΕΛΟΣ»

•    Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας

•    Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος

•    Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος

•    Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας

Εύζωνες: Τι συμβολίζει ο ήχος από το τσαρούχι στον βηματισμό τους

Όπως εξήγησε η Προεδρική Φρουρά με μήνυμα στα social media, οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό τους χτυπούν το τσαρούχι «για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους». «Σήμερα κατά την αποχώρηση τους από το Μνημείο, η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού». Πριν λίγες μέρες, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε την Προεδρική Φρουρά απευθύνοντας μήνυμα προς τα απόδημα Ελληνόπουλα καλώντας τα να γνωρίσουν τους Εύζωνες.

«Σήμερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας, αντί άλλου χαιρετισμού για την ημέρα της εθνεγερσίας, τη μέρα που ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες ενάντια στους Τούρκους και ξεκίνησαν τον αγώνα τους για την ελευθερία, θα σας κάνει ένα δώρο. Μια περιήγηση στο Στρατόπεδο Τζαβέλα, όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά, για να συναντήσετε τους Εύζωνες, τους ακοίμητους φρουρούς του Προεδρικού Μεγάρου και του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα είναι σαν να γνωρίζετε από κοντά τους πολεμιστές του 1821 – γιατί σ’ αυτούς παραπέμπουν, με τη στολή τους, με τη λεβεντιά τους, με ακλόνητη την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πατρίδα με όλα τα μέσα, όπου κι αν τους χρειαστεί. Συμβολίζουν τη συνέχεια του έθνους και της ιστορίας μας. Συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον μας. Την ηρωική μας κληρονομιά και τη δυναμική μας πορεία προς το αύριο» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Δείτε ακόμη:

Ο Κάρολος και το σαρδάμ με την Μπουμπουλίνα
Με τσολιά Γιάννη οι ευχές της μητέρας Αντετοκούνμπο
Χιόνια στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Exit mobile version