Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Marc Alpha 2021: Στο 15,6% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc Alpha 2021: Στο 15,6% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Marc Alpha 2021: Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης θέλουν οι πολίτες

Μια νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha πραγματοποίησε η εταιρεία Marc. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου 2021 και σε μέγεθος δείγματος 1.003 νοικοκυριών. Η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 15,6% καθώς το 36,1% των πολιτών θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία ενώ το 20,5% ΣΥΡΙΖΑ αν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

«Πώς κρίνετε συνολικά την στάση και αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;» ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκαν οι πολίτες και σε ποσοστό 77,8% απάντησαν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 20,1% απάντησε θετικά ή μάλλον θετικά. Επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να αποφεύγονται συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αυτή την περίοδο. Το ίδιο πιστεύουν πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5% το ΚΙΝΑΛ 6,5%, το ΚΚΕ 5,2%, η Ελληνική Λύση 4,2% και το ΜέΡΑ 25 2,8%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 11,7% εκ των οποίων η πλειοψηφία (33%) είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία (31%).

Ενάμιση χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι θετική (52,7% απαντά «θετικά» ή «μάλλον θετικά») έναντι 46,5% «αρνητικών» και «μάλλον αρνητικών» απαντήσεων.

Ως προς την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 77,8% την αξιολογεί αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι 20,1% που κρίνει το αντίθετο.

Ποσοστό 68,6% πιστεύει ότι οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πρέπει να αποφεύγονται αυτή την περίοδο λόγω του κορωνοϊού. Το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που έχουν αυτήν την άποψη είναι συντριπτικό (87,7%), ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι το ίδιο πιστεύει και η πλειοψηφία (52,9%) όσων δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.

Με αφορμή τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη, το 57,3% τω ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τη συμμερίζονται όμως και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα θέματα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, η απαντήσεις είναι ενδεικτικές της κούρασης στην κοινωνία, η οποία ζητά να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών (65,5%), του λιανεμπορίου (85,9%) και της εστίασης (75%)

Πάνω από επτά στους δέκα συμφωνούν, τέλος, με την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών του ιδιωτικού τομέα ώστε να βοηθήσουν σε δημόσια νοσοκομεία για τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις