Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πολύ αλάτι στο φαγητό: Τι να κάνετε για να σώσετε την κατάσταση
PLUS

Πολύ αλάτι στο φαγητό: Τι να κάνετε για να σώσετε την κατάσταση

Πολύ αλάτι στο φαγητό: Το να σας πέσει λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό μπορεί να συμβεί σε όλους.

Αρχικά ξεκινάς με το να διαβάζεις καλά τη συνταγή, μετά την εκτελείς. Κόβεις, τεμαχίζεις, ανακατεύεις, αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις υλικά, αφήνεις να βράσει/ψηθεί/ή γίνει στον τρόπο μαγειρέματος. Δοκιμάζεις και μένεις «στήλη άλατος» από την αλμυρότητα του φαγητού. Πότε συνέβη αυτό; Μήπως την ώρα που είχες το κινητό στο αυτί; Μήπως είχες το αλάτι στη σκάλα με τις πιο «ανοιχτές» τρύπες καθώς το αλάτιζες; Το θέμα είναι ότι η ζημιά έγινε. Και είτε αυτό το φαγητό πρόκειται να το μοιραστείς με καλεσμένους, είτε φτιάχτηκε για να γεμίσει το δικό σου στομάχι, δεν τρώγεται τόσο αλμυρό που είναι. Πριν σηκώσεις τα χέρια ψηλά, στείλεις το φαγητό στα σκουπίδια και πιάσεις το τηλέφωνο για να παραγγείλεις πίτσα, να σου πούμε πως η κατάσταση -παραδόξως- σώζεται. Μπορείς να διορθώσεις την αμέλεια με κάποια από τις παρακάτω 4 πολύ απλές κινήσεις.

1ος τρόπος: Αραιώστε με νερό

Αν το φαγητό στο οποίο σας παράπεσε αλάτι είναι κάποιου είδους σούπα (φασολάδα, φακές, κοτόσουπα κλπ) τότε μπορείτε να προσθέσετε 1/4 φλ. νερό και να ελέγξετε αφού πρώτα σιγοβράσει η σούπα. Αν χρειάζεται κι άλλο νερό προσθέστε κι άλλο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.

Αλάτι

2ος τρόπος: Προσθέστε άμυλο

Το πιο εύκολο είναι να ρίξετε μια πατάτα ή ένα κομμάτι ψωμί στο φαγητό σας για να ρουφήξει το αλάτι από το φαγητό. Ρίξτε μια καθαρισμένη πατάτα αν το φαγητό σας είναι ακόμα στη φωτιά και αφήστε το σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος ή μια φέτα ψωμί αν το έχετε βγάλει και βάλτε το και πάλι να μαγειρευτεί για ακόμα 10 λεπτά. Μια επίσης καλή λύση που λένε πως έχει αποτέλεσμα είναι το σέλινο. Ρίξτε λίγο σέλινο στο φαγητό σας (όχι ψιλοκομμένο για να μπορείτε να το αφαιρέσετε μετά) που είναι ουδέτερο για να ρουφήξει το πολύ αλάτι.

3ος τρόπος: Προσθέστε κάτι όξυνο στο φαγητό σας ειδικά αν αυτό είναι ψητό

Μια λύση είναι να προσθέσετε 1 κ.σ. λεμόνι, μουστάρδα, ξίδι για να καλύψετε την αλμύρα του αλατιού. Δοκιμάστε το φαγητό μετά την προσθήκη μιας κουταλιάς και βάλτε κι άλλο αν χρειάζεται.

4ος τρόπος: Βάλτε λίγη κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι

Αν ταιριάζει στο φαγητό σας προσθέστε λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γιαούρτι που θα απαλύνουν την αίσθηση του αλατιού. Για να σώσετε μια αλμυρή σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε λίγη πάστα ντομάτας που είναι γλυκιά και θα φέρει μια ισορροπία στη γεύση. Τέλος, αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σώζει την κατάσταση μπορείτε απλά να συνοδεύσετε το πολύ αλατισμένο φαγητό σας με ένα ποτήρι μπύρα. Θα το φάτε πολύ πιο άνετα.

Μακαρόνια με κιμά

Δείτε ακόμη:

5 “μυστικές” παραλίες κοντά στην Αθήνα
Το μυστικό για τέλεια τηγανιτά αυγά – Ένα μόνο “υλικό”
Οι 5 μεγαλύτερες ενοχές των ανθρώπων λίγο πριν το “τέλος”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις