Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Έκθεση Μπορέλ: «Κατ΄αρχήν θετική αλλά με ελλείψεις»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Έκθεση Μπορέλ: «Κατ΄αρχήν θετική αλλά με ελλείψεις»

Δένδιας - Έκθεση Μπορέλ: Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ «κατ'αρχήν είναι θετική.

Η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ «κατ’αρχήν είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν «υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα, της UNCLOS».

Η δήλωση Δένδια

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η Έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ και της Επιτροπής όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Κατ’αρχήν η έκθεση είναι θετική, διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα τα οποία η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ. Βεβαίως όμως υπάρχουν και ελλείψεις όπως π.χ. το casus belli ή οι αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τη θάλασσα της UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις. Όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η έκθεση Μπορέλ δείχνει προς την Τουρκία 2 δρόμους- Συνεργασία ή κυρώσεις

«Η έκθεση Μπορέλ, δείχνει προς την Τουρκία τους δύο δρόμους που έχει να επιλέξει: ή τον δρόμο της συνεργασίας, με την αποφυγή προκλήσεων ή τον δρόμο της απομάκρυνσης από την Ευρώπη, που δεν οδηγεί σε συνεργασία, αλλά σε κυρώσεις», τόνισε σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι η αποφυγή των προκλητικών και μονομερών ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι περιστασιακή, δεν είναι εφήμερη αλλά είναι μόνιμη και διαρκής.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει συναντίληψη με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα», είπε.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης  και 26ης Μαρτίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι  «είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, όπως το τι συνέβη στον Έβρο πέρυσι, το τι συνέβη το καλοκαίρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική ΑΟΖ. Καθώς και να γίνουν αντιληπτά τα μηνύματα και το πλαίσιο ρητορείας που εκπέμπονται από την Άγκυρα απέναντι στην χώρα μας».

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής από την πλευρά της Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ του 2016, ως προς τις επιστροφές  μεταναστών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί. Τέλος, ως προς την πενταμερή για το Κυπριακό, δήλωσε ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι η οποιαδήποτε λύση να είναι σύμφωνη με το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως ποτέ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μιλήσει για διχοτόμηση του νησιού.

Έκθεση Μπορέλ

Συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που επιστρέψει στην πολιτική των προκλήσεων και της έντασης, περιλαμβάνει η Εκθεση Μπορέλ, πάνω στην οποία θα συζητήσουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται πρόσθετες καταχωρήσεις οντοτήτων και προσώπων στη λίστα κυρώσεων, περιορισμοί στην οικονομία και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών και ενέργειας αλλά και απαγορεύσεις εξαγωγής τεχνολογίας. Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ περιλαμβάνει στην έκθεσή του και κίνητρα, για τα οποία όμως σημειώνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Τουρκία θα διατηρήσει τη στροφή που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα. Τα συμπεράσματα του κ. Μπορέλ θα τεθούν σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Πιο ήρεμη η Τουρκία από τον Δεκέμβριο»

Στην Εκθεση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει δείξει μια πιο ήρεμη, πιο εποικοδομητική στάση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεών της με αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα προς τα εμπρός».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια «κυρίως λόγω των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο»: την «άμεση αμφισβήτηση» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της και την «οξεία αύξηση των προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας». Γίνεται, επίσης, αναφορά στην αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία, όπως σημειώνεται, συνδυάζεται «με απειλητικές ενέργειες και υποτιμητική ρητορική» από την πλευρά της Άγκυρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις