Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εύκολος κορμός με 3 υλικά: Το γλυκό με την καταγωγή από τα βάθη του Μεσαίωνα
PLUS

Εύκολος κορμός με 3 υλικά: Το γλυκό με την καταγωγή από τα βάθη του Μεσαίωνα

Εύκολος κορμός με 3 υλικά: Η ιστορία ενός γλυκού που λάτρεψαν γενιές και γενιές.

Η όψη και μόνο ενός σοκολατένιου κορμού, μας ταξιδεύει σε ένα χειμωνιάτικο παραμυθένιο δάσος με μαγικούς συνειρμούς. Πρόκειται για έθιμο που ξεκίνησε από τη Γαλλία, με καταγωγή από τα βάθη του Μεσαίωνα. Τον ραντίζανε λένε με κρασί για να πάει καλά ο τρύγος της χρονιάς, με αλάτι για να μην πλησιάζουν οι μάγισσες, κράταγαν τη στάχτη του όλο το χρόνο γιατί προστάτευε το σπίτι από τους κεραυνούς και το κακό πνεύμα κι ένα σωρό άλλα έθιμα γύρω από το μαγικό κούτσουρο.  Κάποτε, τα μεγάλα δέντρα εξαφανίστηκαν και η ανάμνηση του κορμού (buche), έμεινε στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε και γιατί. Η αλήθεια είναι ότι από τον 19ο αιώνα υπήρχε στην Ευρώπη ένα γλύκισμα τυλιγμένο σαν ρολό που θύμιζε αυτό που ονομάζουμε κορμό.

Ο κορμός-γλυκό στην μαγειρική, κρατάει λίγη από τη μεσαιωνική μαγεία του, ίσως λόγω του σχήματος και της διακόσμησης. Βασικά υλικά για την συνταγή του ένα αφράτο παντεσπάνι λεπτό και ελαστικό, που τυλίγει μέσα του κρέμα βουτύρου με βάση τη σοκολάτα ή τον καφέ ή μια κρέμα κάστανου, ενώ τελευταία συμμετέχουν και φρούτα. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ και εμπλουτίζεται με καβουρδισμένα ή καραμελωμένα αμύγδαλα και φουντούκια. Απαραίτητα τα “αυλάκια” στην κρέμα που τον καλύπτει, που μιμούνται τον κορμό και όποια άλλη χειμωνιάτικη διακόσμηση υπάρχει: μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, ξυσμένη σοκολάτα πασπαλισμένη με άχνη, σαντιγί. Αν χρειάζεται κάπου προσοχή, είναι στο ψήσιμο του παντεσπανιού, που πρέπει να βγει ελαστικό για να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει. Γι’ αυτό, μια δοκιμή την προηγούμενη μέρα είναι απαραίτητη.

Κοπέλα κουζίνα

Φτιάξε το πιο λαχταριστό «μωσαϊκό» με 3 υλικά!

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα
2 1/2 φλιτζάνια γάλα
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης

Εκτέλεση

Σπάσε την κουβερτούρα σε κομμάτια μέσα σε κατσαρολάκι μαζί με το γάλα. Ανακάτευε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα. Προαιρετικά (για πιο πλούσια γεύση και άρωμα) πρόσθεσε μία βανίλια και 1 κ.σ. από το αγαπημένο σου λικέρ, ανακάτεψε ξανά και σβήσε το μάτι της κουζίνας. Σπάσε τα μπισκότα με τα χέρια και πρόσθεσέ τα στο σοκολατένιο μείγμα. (Αν σου αρέσουν, μπορείς να προσθέσεις μερικά σπασμένα αμύγδαλα).
Κόψε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί φούρνου (λαδόχαρτο)και τοποθέτησέ το πάνω από ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Άδειασε προσεχτικά το μείγμα και τύλιξέ το σαν ρολό. Τοποθέτησέ το στην κατάψυξη όση ώρα χρειαστεί μέχρι να σφίξει. Το γλυκό σου είναι έτοιμο! Ξετυλίγεις, κόβεις σε φέτες και σερβίρεις!

Δείτε ακόμη:

Viral: Η κίνηση “ματ” για να ψήσεις το τέλειο τοστ
Καθαρίστε το αγαπημένο σας ακτινίδιο με έναν πολύ εύκολο τρόπο
Η δίαιτα των βραστών αυγών υπόσχεται απώλεια 10 κιλών σε 2 εβδομάδες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις