1821 Ελλάδα 200 χρόνια: Θερμό μήνυμα Μπάιντεν

ΚΟΣΜΟΣ

1821 Ελλάδα 200 χρόνια: Θερμό μήνυμα Μπάιντεν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

1821 Ελλάδα 200 χρόνια: Μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έστειλε ο Τζο Μπάιντεν.

22.03.2021 | 17:34

Θερμό μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έστειλε ο Τζο Μπάιντεν. Αν και η αποστολή του μηνύματος είναι μια τυπική διπλωματική διαδικασία που είθισται, ο θερμός τόνος του μηνύματος, οι πληροφορίες που θέλουν να επίκειται συνομιλία του Προέδρου Μπάϊντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κυρίως, το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει συνομιλήσει ακόμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δίνουν στην κίνηση μια άλλη σημασία από την τυπική.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθυνόμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου στέλνει τα συγχαρητήρια του στους Έλληνες για την ιστορική, όπως την χαρακτηρίζει επέτειο, τονίζοντας ότι “οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας”.

Παράλληλα στέλνει και ένα δυνατό μήνυμα φιλίας στην Ελλαδα και αναφερόμενος στη σχέση των δύο χωρών τονίζει ότι “η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων”.

Το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν:

“Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των
διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής
Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.

Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες
πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη
Βαρθολομαίο.

Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ειλικρινώς δικός σας,

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ”

Exit mobile version