Ευαγγελισμός εφημερία: Ουρά τα ασθενοφόρα έξω από το νοσοκομείο

ΕΛΛΑΔΑ

Ευαγγελισμός εφημερία: Ουρά τα ασθενοφόρα έξω από το νοσοκομείο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ευαγγελισμός εφημερία: Στα νοσοκομεία της Αττικής οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ξεπέρασαν τις 300 το Σαββατοκύριακο.

22.03.2021 | 08:08

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής εν μέσω της πανδημίας αποτυπώνει μία φωτογραφία που αναρτήθηκε απόψε τη νύχτα από τον Ευαγγελισμό.  Οι εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid-19 προκαλούν ήδη αφόρητη πίεση στο σύστημα. Το τελευταίο 48ωρο 940 νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία. Οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σε όλη τη χώρα γέμισαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο σαν τον “Ευαγγελισμό” – διαθέτει 943 κλίνες. Οι 511 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Μία αναισθησιολόγος του νοσοκομείου το οποίο εφημέρευε χθες, η Κωνσταντίνα Ρωμανά, απαθανάτισε την είσοδο του Ευαγγελισμού όπου δεκάδες είναι τα ασθενοφόρα που βρίσκονται στο σημείο. «Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει…» αναφέρει στην ανάρτησή της, με την φωτογραφία να ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Εξίσου δύσκολη ήταν την προηγούμενη νύχτα η κατάσταση στην εφημερία του «Γεννηματά» με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη να κάνει λόγο για μία από τις δυσκολότερες νύχτες που πέρασε το νοσοκομείο. Τα νοσοκομεία στην Αττική ασφυκτιούν καθώς οι εισαγωγές για κορωνοϊό παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σε επίπεδα ρεκόρ (674).

Τραγική εικόνα και στο “Γεννηματάς”

Μια από τις χειρότερες εφημερίες ολοκλήρωσε χθες το πρωί και το νοσοκομείο Γεννηματάς, με πληρότητες στις ΜΕΘ κορονοϊού στο 100%, διασωληνωμένους ασθενείς σε απλές κλίνες και υπό παρακολούθηση από εντατικολόγους έως ότου αδειάσει κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ασθενείς σε διαδρόμους μέχρι να βρεθεί χώρος. Τη σκυτάλη των εφημεριών πήραν στη συνέχεια ο Ευαγγελισμός και το Αττικόν που με τη σειρά τους ολοκλήρωσαν ακόμη μια δύσκολη εφημερία στις οκτώ το πρωί, με κατειλημμένο των σύνολο των κλινών ΜΕΘ. Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν λόγο για σκηνικό πολέμου και για ραγδαία άνοδο των εισαγωγών τις τελευταίες 48 ώρες που εξάντλησε ακόμη και τις κλίνες που είχαν εξασφαλιστεί στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές (υπενθυμίζεται πως επιπλέον 450 κλίνες non covid και άλλες 100 κλίνες covid και 10 ΜΕΘ τέθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα από την προηγούμενη Τετάρτη στη διάθεση του ΕΣΥ).

Στο Γεννηματάς μάλιστα, ακόμη μια παθολογική κλινική θα μετατραπεί σε κλινική Covid με 65 κρεβάτια προκειμένου να μπορέσει να περάσει και αυτή η εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοσοκομεία της Αττικής οι εισαγωγές ασθενών Covid ξεπέρασαν τις 300 το Σαββατοκύριακο.

Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κρήτη

Και δεν είναι μόνο η Αθήνα που έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχών. Ραγδαία άνοδος των εισαγωγών παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κρήτη. Ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας επιταχύνθηκε σε ποσοστό 20%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid αυξήθηκε σε περισσότερες από 500 ανά ημέρα.

Όλα αυτή την ώρα που οι εκτιμήσεις λένε πως θα φτάσουμε μέχρι και τους 750 διασωληνωμένους ασθενείς τις επόμενες ημέρες. Σημάδια σταθεροποίησης δεν φαίνονται, αντίθετα οι ειδικοί προβλέπουν πως για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη τα νοσοκομεία θα λειτουργούν στα όριά τους. Θεωρούν δε, πως η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι η πιο δύσκολη από την αρχή της πανδημίας, ενώ αναμένεται να ανέβει και ο αριθμός των θανάτων. Σημειώνεται δε πως οι επιπτώσεις στις νοσηλείες από το ρεκόρ κρουσμάτων που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα, με 3.465 νέες διαγνώσεις, θα φανούν σε περίπου δέκα ημέρες.

Γιατρός στον «Ευαγγελισμό»: «Εφιαλτική εφημερία, λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου»

«Εφιαλτική η εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην εφημερία που ολοκληρώνεται, υπήρξαν 110 εισαγωγές non covid περιστατικών και 65 covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά»
υπογραμμίζει.

Exit mobile version