Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Η τελευταία παρέλαση πριν την εισβολή
ΕΛΛΑΔΑ

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Η τελευταία παρέλαση πριν την εισβολή

200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Το βίντεο προέρχεται από το αρχείο της ΕΡΤ και είναι ένα από τα πραγματικά ελάχιστα έγχρωμα φίλμ της προκατοχικής Αθήνας.

Το μοναδικό έγχρωμο φιλμ, με την παρέλαση της 25 Μαρτίου 1941, η οποία ήταν και η τελευταία ελεύθερη παρέλαση λίγο πριν την Γερμανική κατοχή, είναι από το αρχείο της ΕΤ και η λήψη έγινε από την πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη.

Στα πλάνα εμφανίζεται ο βασιλιάς Βασιλεύς Γεώργιος ΙΙ. Την 25η Μαρτίου 1941, ο ελληνικός στρατός μάχεται υπέρ βωμών και εστιών στα βάθη της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Ταυτόχρονα, ενόσω οι προετοιμασίες της Γερμανίας και των συμμάχων της είναι ήδη γνωστές, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση με την Γερμανία.

Έτσι τιμώμενος προσκεκλημένος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1941, ήταν και… ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρμπαχ.

Οι παρελάσεις στην Ελλάδα έχουν τις ρίζες τους στον προηγούμενο αιώνα και συγκεκριμένα το 1936. Τότε ο δικτάτορας Μεταξάς εγκαθιστά μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις μαζί. Ήταν μια πρώτη δοκιμή για τον δικτάτορα μιας και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνείδησης της νεολαίας και θα χρησιμοποιήσει γιορτές και παρελάσεις ως όργανα για την επίτευξη των σκοπών της.

Ο ίδιος ο Μεταξάς σημειώνει στο Ημερολόγιό του στις 25 Μαρτίου 1938: “Τι όνειρο ήταν χθες και σήμερα! -Χθες στο πεδίον του Άρεως με την Εθνική Νεολαία. Το έργον μου! Έργον που ενίκησε μέσα σε τόσες αντιδράσεις! Σχεδόν 18 χιλιάδες παιδιά από Αθήνας και Πειραιά, περίχωρα και από πολλές επαρχίες. Φάλαγξ “Ι.Μεταξά” Πατρών! (…) -Σήμερα. Τελετή. Ενθουσιασμός. Αποθέωσις. Παρέλασις στρατού θαυμασία. Απόγευμα παρέλασις Σχολείων Προσκόπων κτλ. και Εθνικής Νεολαίας με τα Τάγματα εις την ουράν. Αι φάλαγγες της ΕΟΝ ατέλειωτοι! Όλοι ντυμένοι! Περίπου 12-14 χιλιάδες! Εντύπωσις εις τον κόσμον καταπληκτική!”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις