Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παρέλαση 25 Μαρτίου 1821: Κάρολος, Καμίλα, Παρλί και Μισούστιν στην Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση 25 Μαρτίου 1821: Κάρολος, Καμίλα, Παρλί και Μισούστιν στην Αθήνα

Παρέλαση 25 Μαρτίου 1821: Παρουσία ηγετών και προσωπικοτήτων η παρέλαση της 25ης Μαρτίου καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση

Με επίσημους ηγέτες και προσωπικότητες, χωρίς την παρουσία πολιτών, θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση. Στην εξέδρα των επισήμων θα βρίσκεται η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί – μετά τη ματαίωση της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της σύζυγου του Μπριζίτ – ο διάδοχος του θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί υπό το καθεστώς της πανδημίας με μάσκες, αποστάσεις και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφθούν την Αθήνα στις 24 και 25 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Παρλί αντί για τον Μακρόν

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, θα εκπροσωπήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν που δεν θα μπορέσει να επισκεφτεί την Αθήνα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπως ανακοινώθηκε από το Παρίσι. Η Φλοράνς Παρλί είχε παρευρεθεί και στην Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο και είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της που πραγματοποιούνταν για την υπογραφή των συμβάσεων για τα Rafale. Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, το Παρίσι βρίσκεται στη δίνη του κορονοϊού και μπαίνει σε νέο σκληρό lockdown, με αποτέλεσμα να μην γίνει τελικά η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα. Την απόφαση της κυβέρνησης γνωστοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Ο κ. Καστέξ υπογράμμισε πως “η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο πανδημικό κύμα και η επιδημιολογική κατάσταση επιβάλλει τη λήψη αυστηρών μέτρων”.

Αυτό σημαίνει ότι από τα μεσάνυχτα και για τέσσερις εβδομάδες, οι κάτοικοι στο Παρίσι αλλά και των άλλων “κόκκινων περιοχών” δεν θα μπορούν να κάνουν παρά ψώνια πρώτης ανάγκης. Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών απαγορεύονται, ενώ μετατίθεται η έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά μία ώρα νωρίτερα, στις 7 μ.μ.

Κανονικά στην Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός

Αντίθετα, στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αναμένεται να παρευρεθεί ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος θα καταφτάσει στην Αθήνα στις 24 Μαρτίου. Ο κ. Μισούστιν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις και θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Την ίδια στιγμή, οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και αφορούν τόσο το εορταστικό μέρος της παρέλασης αλλά και την τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ήδη στις πρόβες που γίνονται σε διάφορα στρατόπεδα εφαρμόζονται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε μεγάλη σύσκεψη που θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας. Η παρέλαση θα γίνει στο Σύνταγμα αλλά χωρίς την παρουσία πολιτών.

Σχετικά η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο, ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την από αέρος επιτήρηση του κέντρου της Αθήνας από ελικόπτερο και drones καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Το σχέδιο περιλαμβάνει ελεύθερους σκοπευτές και πεζές περιπολίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις