Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορύφωση κρουσμάτων κορονοϊού: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη»
ΕΛΛΑΔΑ

Κορύφωση κρουσμάτων κορονοϊού: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη»

Κορύφωση κρουσμάτων κορονοϊού: Καθόλου ενθαρρυντικές δεν είναι οι προβλέψεις από τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Καθόλου ενθαρρυντικές δεν είναι οι προβλέψεις από τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Σχολιάζοντας την πορεία των κρουσμάτων και τα δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες πηγές, όπως τα λύματα, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ότι «τώρα πια δεν υπάρχει χώρος και χρόνος να ολιγωρούμε. Πρέπει να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται η διασπορά. Δηλαδή στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχει ωριμάσει η στιγμή».

Ο κ. Σαρηγιάνης ερωτήθηκε αν τα στοιχεία δείχνουν κάμψη στο επόμενο δεκαήμερο και απάντησε ως εξής: «Όχι, στο επόμενο δεκαήμερο, μέχρι τέλος του μήνα, θα βλέπουμε μια αύξηση. Ίσως μια κάμψη στην αυξητική πορεία, μια εικόνα σταθεροποίησης. Θα συνεχίσουμε όμως αυξητικά. […] Για να κάμψουμε την καμπύλη θα είναι δύσκολο. Τα μεταλλαγμένα στελέχη αρχικά έχουν μεγάλο ρυθμό διασποράς. Από τις 10 Μαρτίου υπολογίζουμε ότι έχουν κυριαρχήσει στην κοινότητα, παραπάνω από 50% μεταλλαγμένα, ίσως 60% αυτή τη στιγμή πανελλαδικά. Γύρω στο 90% στην Αθήνα και 100% στην Κρήτη».

Κόσμος στην Ερμού

Σαρηγιάννης: Δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος

Ο καθηγητής τόνισε ότι «θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση. Γι’ αυτό θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε επαν-αναφλέξεις. Αν δεν έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα, θα μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε αυξητική πορεία».

Σε εκείνο το σημείο, ερωτήθηκε αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος και είπε: «Δεν είναι η κορύφωση. Αν αφήναμε την πανδημία όπως πηγαίνει, θα φτάναμε σε μια κορύφωση μετά το Πάσχα. Η οποία θα ήταν, όπως φαντάζεστε. Όταν έχεις ένα κύμα που αργεί να έρθει συνήθως είναι μεγάλο. Όσο πιο αργά φτάνουμε σε κορύφωση τόσο πιο ψηλή θα είναι η κορύφωση. Επομένως το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τώρα τα πράγματα, ώστε να έχουμε μια κορύφωση στις αρχές Απριλίου και μετά να πάμε σε μια αργή αποκλιμάκωση».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ακολούθως, είπε ότι για τις ΜΕΘ «μια κορύφωση μπορεί να είναι οι 850 (νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ). Και δεν είναι η κορύφωση, είναι αυτό που μπορεί να φτάσουμε στο τέλος του μήνα. Το θέμα της κορύφωσης έχει να κάνει με το πώς διαχειριζόμαστε τα πράγματα και η πορεία εξέλιξης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις