Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/3: Εκτοξεύθηκαν στις 525 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.073, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 230.317 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 45, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.297 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 645 (67.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.537 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 525 (ημερήσια μεταβολή +29.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 453 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0
έως 103 έτη).

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 53606 τεστ.

Lockdown: Τέλος από το Σάββατο η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 7 και τα “2 χλμ”

Μετά από πέντε δύσκολους μήνες με αυστηρά μέτρα η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη χαλάρωση του Lockdown κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις αύριο, Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Ωστόσο, δεν πρόκειται για άρση του lockdown αλλά για προσαρμογές που θα επιτρέψουν την εκτόνωση του πληθυσμού που λόγω κόπωσης δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα, όπως τονίζουν και οι λοιμωξιολόγοι.

“Εξετάζουμε εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, εργαλεία που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα. Εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, αντιθέτως οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η στρατηγική για την ανάσχεση της επιδημίας” τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Δε μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη και ορολογία. Αυτό που περιγράφουμε και θα εξετάσει και η επιτροπή στη συνεδρίαση της είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων” πρόσθεσε.

Τι αλλάζει από το Σάββατο

Κωδικοποιώντας τα μέτρα, από αυτό το Σάββατο:

λήγει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 7 το βράδυ και παρατείνεται μέχρι τις 9.00

επιτρέπεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο με την χρήση αυτοκινήτου και η μετάβαση σε κοντινό Δήμο- παίρνει τέλος δηλαδή η απαγόρευση του ορίου των 2 χιλιομέτρων

ανοίγουν τη Δευτέρα τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής

ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι.

Κοπέλα με μάσκα

Εστίαση

Η εστίαση σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει δειλά δειλά τη λειτουργία της περίπου στις 19 Απριλίου, περίοδο που θα έχουν αυξηθεί και οι εμβολιασμοί, ενώ το άνοιγμα θα αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους και με αυστηρά μέτρα προστασίας,

Λιανεμπόριο

Στον σχεδιασμό είναι και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τις πληροφορίες να το προσδιορίζουν στις 29 Μαρτίου. Σύμφωνα με το MEGA και την πρόταση που έστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έχει προταθεί καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου χωρίς click away ή click in shop. Oι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS στο “13032”. Εφόσον λάβουμε απαντητικό μήνυμα θα έχουμε 3 ώρες για να ψωνίσουμε. Όσοι επιχειρήσουν να στείλουν εκ νέου μήνυμα θα υπάρχει “κόφτης”.

Άνοιγμα σχολείων

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο στόχος είναι να γίνει στις 5 Απριλίου, αλλά η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί, όπως ανέφερε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προαναγγέλλοντας την παράταση της σχολικής χρονιάς τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι Πανελλαδικές θα διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις