Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κικίλιας επίταξη ιδιωτών γιατρών: «Θα το εισηγηθώ αν δεν ενισχύσουν εθελοντικά το ΕΣΥ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας επίταξη ιδιωτών γιατρών: «Θα το εισηγηθώ αν δεν ενισχύσουν εθελοντικά το ΕΣΥ»

Κικίλιας επίταξη ιδιωτών γιατρών: Τα επόμενα βήματα ενίσχυσης του ΕΣΥ μπροστά στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα επόμενα βήματα ενίσχυσης του ΕΣΥ μπροστά στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Οι ανακοινώσεις Κικίλια γίνονται στη σκιά της έξαρσης της πανδημίας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα, 630 διασωληνωμένους και 56 νεκρούς. Επίσης, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ στην Αττική με 1.701 κρούσματα. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στη δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας

Ανοίγοντας την τοποθέτησή του, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης του Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Οι αριθμοί του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο είναι από μόνοι τους αρκετοί για να πιστοποιήσουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΣΥ. «Στην Αττική οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό, οι διοικητές των νοσοκομείων, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, δίνουν καθημερινά μια συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Είμαι αισιόδοξος πως το τέλος της κρίσης είναι κοντά»

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το ”κλειδί” γι’ αυτή την εξέλιξη». Όπως εξήγησε, σύντομα θα επιτευχθεί ανοσία σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες, πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως μόνο τον μήνα Απρίλιο θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, χωρίς να περιλαμβάνουμε στον αριθμό αυτό το ποσό των εμβολίων της J&J, που θα καθοριστεί για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στις 26 για τις ηλικίες 70-74 ετών. Τέλος, νωρίς στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για τις ηλικίες 65-69.

Βασίλης Κικιλιας με μάσκα

Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο

«Οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 381, από 269 τον προηγούμενο μήνα. Στο σύνολό τους έχουμε στην Αττική 650 ΜΕΘ αυτή τη στιγμή, έναντι 247 που παραλάβαμε τον Ιούνιο του 2019», είπε ο Βασίλης Κικίλιας για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο υπουργός σημείωσε πως σήμερα 4.648 νοσηλευόμενοι με κορονοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

«Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο από αυτά που είχαμε ετοιμάσει και είχαμε προετοιμαστεί» είπε, και πρόσθεσε: «Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια υγειονομική περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία».

Βασίλης Κικιλιας με μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις