Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Επανάσταση 1821 έναρξη: Οι οπλαρχηγοί της Μάνης εξεγείρονται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επανάσταση 1821 έναρξη: Οι οπλαρχηγοί της Μάνης εξεγείρονται

Επανάσταση 1821 έναρξη: Οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αρεόπολης μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών και ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία.

Η διαδικασία της εθνογένεσης απαιτεί ίσως την δημιουργία μύθων για να τραφεί. Μύθων, που με το πέρασμα του καιρού γίνονται αλήθειες ιερές και απαραβίαστες. Χρόνια μετά και απομακρυσμένες από τις συνθήκες που τις δημιούργησαν δεν χρειάζονται ιστορικές γνώσεις για να καταρριφθούν, καθώς δεν αντέχουν ούτε τη βάσανο της κοινής λογικής. Η 25η Μαρτίου εορτάζεται συμβατικά ως η ημερομηνία έναρξης της επανάστασης του 1821. Η 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που είχε οριστεί και από τους επαναστάτες ως η ημέρα της γενικής εξέγερσης, εξαιτίας και της θρησκευτικής απόχρωσής της. Την 25η Μαρτίου υποτίθεται ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε σημαία και όπλα στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας, αν και το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι από πολλούς τουλάχιστον αμφισβητήσιμο.

Η αλήθεια όμως είναι πως η αδυναμία επικοινωνίας, οι τοπικές ιδιομορφίες και η κλιμάκωση των τοπικών επεισοδίων με τους Τούρκους είχαν ως αποτέλεσμα άλλες επαρχίες να προηγηθούν στην εξέγερση και άλλες να ακολουθήσουν. Διαπιστωμένα και ανεξάρτητα από τις όποιες αψιμαχίες ή μικροεπεισόδια μπορεί να είχαν επισυμβεί, η πρώτη επαναστατική σημαία σηκώθηκε στη Μάνη στις 17 Μαρτίου 1821. Σαν σήμερα, λοιπόν, 17 Μαρτίου 1821 οι οπλαρχηγοί της Μάνης ενωμένοι «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων». Στην τοπική παράδοση, το γεγονός διασώθηκε σαν θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης, μπροστά στο ναό των Ταξιαρχών στην πλατεία της Τσίμοβας (το όνομα της Αρεόπολης τότε), και στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία.

Σακελλαροπούλου Μάνη

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Αρεόπολη για τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα

Επανάσταση 1821 έναρξη: Η πρώτη σημαία

Η σημαία της επανάστασης ήταν πρόχειρα κατασκευασμένη από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο. Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» κι όχι  «ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρείτο ελεύθερη, και στην κάτω «ταν ή επί τας». Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, μαζί με τον Πετρόμπεη, ορκίσθηκαν ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους, γεγονός που οδήγησε λίγες μέρες μετά στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.

Σακελλαροπούλου Μάνη

 

Φωτογραφία: Ηλίας Περγαντής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις