Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορύφωση κρουσμάτων Ελλάδα: Για πάνω από 30.000 μολύνσεις ημερησίως μιλά ο Τζανάκης
ΕΛΛΑΔΑ

Κορύφωση κρουσμάτων Ελλάδα: Για πάνω από 30.000 μολύνσεις ημερησίως μιλά ο Τζανάκης

Κορύφωση κρουσμάτων Ελλάδα: Μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής - Πιθανότητες για 750 διασωληνωμένους

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τις δύσκολες ώρες στα νοσοκομεία Αττικής, τα οποία δοκιμάζονται με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. «Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στους 1.000 διασωληνωμένους, αλλά θα τερματίσουμε κάπου πολύ χαμηλότερα στους 700 με 750. Το πικ των ΜΕΘ το παρακολουθούμε δυο τρεις εβδομάδες μετά το πικ των κρουσμάτων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανάκης στο Mega, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3000. «Πιθανότητα βρισκόμαστε στην κορύφωση και ελπίζουμε πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση» τόνισε ο ίδιος ενώ συνεχίζοντας δήλωσε πως «θα πρέπει ο καθένας να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε και ενδεχομένως η επιτροπή να πρέπει να μας προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων που θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο και για ισχύοντα μέτρα τα οποία είναι αντίθετα με την κοινή λογική και ότι θα πρέπει να μπουν κι άλλες ειδικότητες στην επιτροπή επιδημιολόγων που αποφασίζει για τα μέτρα. Τέλος αναφερόμενος στο χρονικό ορίζοντα που μπορεί να περιμένουμε να δούμε μεγάλη μείωση κρουσμάτων, ο ίδιος υποστήριξε πως αυτό θα συμβεί σε διάστημα πέντε με έξι εβδομάδων.

Θωμαΐδης: Μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Αττική συνεχίζει να έχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, χωρίς κανένα σημάδι ύφεσης». Αυτό τόνισε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. Ειδικότερα, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 «φαίνεται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, μέσα στα φυσιολογικά όρια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού όπως ίσως της Τσικνοπέμπτης». Ο καθηγητής εκτίμησε ότι, «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα», ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως «αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων». Μιλώντας με «αριθμούς» ανέφερε πως «είναι πιθανό να ξεπεράσουμε και τα 3000 κρούσματα ημερησίως» και παρά το ότι, εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ, «το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι επιβαρυμένο».

«Δεν είμαι ειδικός των μέτρων, μόνο λογικά μπορώ να προσεγγίσω», είπε σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει λόγος παράτασης ή άρσης των μέτρων, παρατηρώντας πως «υπάρχουν κίνδυνοι επέκτασης, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς», Τέλος, σχετικά με το ποια περιοχή της Αθήνα είναι πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά, είπε πως είναι το κέντρο της. Υπενθυμίζεται ότι από τα 666 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στην Αττική, τα 179 αφορούσαν τον κεντρικό τομέα Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις