Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / AstraZeneca εμβόλιο παρενέργειες: «Είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό»
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca εμβόλιο παρενέργειες: «Είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό»

AstraZeneca εμβόλιο παρενέργειες: Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά του Covid-19 είναι "ασφαλές" και "εξαιρετικά" αποτελεσματικό.

Ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά του Covid-19 είναι “ασφαλές” και “εξαιρετικά” αποτελεσματικό, μετά την αναστολή της χρήσης του από χώρες που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενες σοβαρές παρενέργειες.

“Αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και λειτουργεί εξαιρετικά καλά”, διαβεβαίωσε ο συντηρητικός ηγέτης μιλώντας στην εφημερίδα The Times ενώ υπογράμμισε πως είναι επίσης “σχετικά εύκολο να διανεμηθεί” και πως “διατίθεται σε τιμή κόστους”.

Μπόρις Τζόνσον

Αναστολή και από την Γαλλία

Στο μεταξύ, η Γαλλία εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες θα ξεκαθαρίσουν μεθαύριο, Πέμπτη, τα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόφαση μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τη χρήση του δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σε μια συντονισμένη κίνηση, τα μεγαλύτερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέστειλαν χθες, Δευτέρα, τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για το διάστημα που εκκρεμεί το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξάγεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) σε μεμονωμένες περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων.

Σήμερα ανέστειλαν τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου η Σουηδία και η Λετονία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο EMA ανακοίνωσαν, όπως και η AstraZeneca, ότι δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σχέση. “Η επιλογή είναι πολιτική”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica ο γενικός διευθυντής του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων Νικόλα Μαγκρίνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μαγκρίνι χαρακτήρισε ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca και δήλωσε πως η αναλογία κόστους οφέλους απ’ αυτό είναι “ευρέως θετική”. Υπήρξαν οκτώ θάνατοι και τέσσερις περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών έπειτα από εμβολιασμούς στην Ιταλία, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις