Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / AstraZeneca ΕΜΑ εμβόλιο θρομβώσεις: «Τα οφέλη υπερισχύουν των κινδύνων»
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca ΕΜΑ εμβόλιο θρομβώσεις: «Τα οφέλη υπερισχύουν των κινδύνων»

AstraZeneca ΕΜΑ εμβόλιο θρομβώσεις: Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) παραπέμποντας ωστόσο για τις οριστικές του αποφάσεις στη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων την ερχόμενη Πέμπτη.

«Έχουμε ζητήσει από τους ειδικούς να ερευνήσουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των περιστατικών θρομβώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούνται όλα τα περιστατικά ένα προς ένα», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθεται: «Οι ειδικοί θα καταλήξουν σε συμπέρασμα την Πέμπτη και θα προβούν σε δημόσια ενημέρωση αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης».

Πάντως ο ΕΜΑ αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο έχει προκαλέσει τα περιστατικά θρόμβωσης, τονίζοντας πως ο αριθμός των περιστατικών που έχει καταγραφεί δεν είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Προσθέτει επίσης πως ενόσω η έρευνα συνεχίζεται, ο Οργανισμός  παραμένει πεπεισμένος για τα οφέλη του εμβολίου τα οποία όπως τονίζει υπερισχύουν των κινδύνων.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της που αφορά τις αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες “για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων” μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην ανακοίνωσή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει ότι η απόφασή της αυτή ευθυγραμμίζεται με αυτές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίοι συνιστούν επίσης τη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca. Κατόπιν αυτής της απόφασης, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματιστεί.

AstraZeneca: Προσωρινή η αναστολή των εμβολιασμών στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία Αλέν Φισέρ δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά πως η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 θα είναι προσωρινή.

Ο Φισέρ επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παραμένει μικρός. «Ο τελικός παράγοντας στην ανάλυση είναι η σχέση ωφέλειας- κινδύνου», εξήγησε. «Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν», τόνισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ένα κακής ποιότητας εμβόλιο. Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ- Ρουνασέρ σχολίασε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Παρίσι έλαβε την απόφαση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις