Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Οι επιδιώξεις Ερντογάν και οι ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Οι επιδιώξεις Ερντογάν και οι ΗΠΑ

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν αποδέχονται την Τουρκία σε ρόλο αυτόνομης γεωπολιτικής δύναμης όπως επιδιώκει ο Ταγίπ Ερντογά.

Τη θέση πως η προσπάθεια του Ερντογάν να αναγάγει την Τουρκία σε αυτόνομη γεωπολιτικη δύναμη θα πέσει στο κενό, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν έχουν αποφασίσει να παίξουν έναν διαφορετικό ρόλο στο διεθνές πεδίο. Θέλουν να γίνουν αποδεκτοί ως μία αυτόνομη γεωπολιτική δύναμη, η οποία θα μπορεί να παίζει με τους κανόνες α λα καρτ »Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ΕΕ, ούτε καλλιεργεί κλίμα σταθερότητας στον παραδοσιακό σύμμαχο της Τουρκίας αλλά και δικό μας, στις ΗΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας δε το θέμα των διερευνητικών επαφών, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρχει πεδίο διαλόγου με την Τουρκία και να πέσουν οι τόνοι της προκλητικότητας σημειώντας ότι επιδίωξη της χώρας μας είναι «η Τουρκία να είναι αντικείμενο των συζητήσεων της Ευρώπης ώστε τα ελληνοτουρκικά να τα βλέπουμε σε ένα πρίσμα ευρωτουρκικών σχέσεων και όχι ως διμερές πρόβλημα». Σημειώνει επίσης ότι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαρκώς πλέον η Τουρκία είναι το λήμμα στο οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη συζήτηση και η μεγαλύτερη προετοιμασία ανάμεσα στους ηγέτες ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες των διερευνητικών επαφών Άγκυρας και Αθήνας ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι «καλώς ή κακώς δεν είναι εύκολη η συνεργασία, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυσπιστία και πολύ μεγάλη ένταση αφού βλέπουμε ότι κάθε φορά που είναι να έρθουν στις διερευνητικές επαφές ακούμε και κάποιους λόγους όξυνσης και προκλητικότητας από την τουρκική πλευρά».

Ερντογάν

Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Η συμπεριφορά της Τουρκίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «από τον Αύγουστο το μόνιμο θέμα στα ευρωπαϊκά συμβούλια είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας και η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι δεν μπορεί να το βλέπει ως ένα διμερές θέμα στο οποίο θα μπορεί να παίξει το παιχνίδι των εύκολων προκλήσεων. Μία διεθνοποίηση του θέματος ανεβάζει το κόστος της οποιασδήποτε εμπλοκής. Το γεγονός ότι καθίσταται ευρωτουρκικό ανεβάζει και το οικονομικό κόστος της οποιαδήποτε επιθετικής πολιτικής από πλευράς της Τουρκίας. Το να προκαλέσουν το οποιοδήποτε επεισόδιο είναι κάτι το οποίο ζυγίζει πλέον στις τουρκικές αρχές…πράγμα που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αλλά είναι η επιλογή που φαίνεται να υπάρχει ως πρώτη στο τραπέζι». Αναφερόμενος στη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει ότι «το γεγονός ότι πάμε από ευρωπαικό συμβούλιο σε ευρωπαϊκό συμβούλιο και συζητάμε το λήμμα Τουρκία καθιστά την Ελλάδα ως κεντρικό παίκτη σε αυτό το πλαίσιο των αποφάσεων που αφορούν όλη την Ευρώπη».

 

«Εμείς θα τον ζωγραφίσουμε»

Στο μεταξύ, και ως επίρρωση των λεγομένων του Έλληνα ΥΠΕΞ, ισλαμιστικό περιοδικό, προσκείμενο στον Ερντογάν δημοσίευσε χάρτη με τη μισή Ελλάδα, τα μισά Βαλκάνια και το βόρειο Ιράκ υπό τουρκική κατοχή. Η ανάρτηση έγινε στο Twitter από το ισλαμιστικό περιοδικό Μισβάκ και σε συνέχεια της κυκλοφορία γραμματοσήμου που εξέδωσαν οι ιρακινές κουρδικές αρχές, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα, και δείχνει το κουρδικό κράτος να επεκτείνεται εντός της Τουρκίας. «Αν είναι να ζωγραφιστεί ένας χάρτης, εμείς θα τον ζωγραφίσουμε» σημειώνεται στην ανάρτηση του ισλαμιστικού περιοδικού Misvak, την οποία κοσμεί πάνω στον χάρτη η φιγούρα του Ερντογάν. Αναφέρεται μάλιστα η χρονολογία 2023 κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Πάπας γραμματόσημο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις