Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Χταπόδι ξυδάτο τέλειο: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα
PLUS

Χταπόδι ξυδάτο τέλειο: Η απόλυτη συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα

Χταπόδι ξυδάτο τέλειο: Στη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω θα δείτε πως δεν είναι απλά πεντανόστιμο, αλλά και αρκετά απλό στην παρασκευή.

Η συνταγή για χταπόδι ξιδάτο είναι το απόλυτο πιάτο για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και ένας ακαταμάχητος τσιπουρομεζές. Στη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω θα δείτε πως δεν είναι απλά πεντανόστιμο, αλλά και αρκετά απλό στην παρασκευή. Αρκεί να ακολουθήσετε μικρά μυστικά που διέπουν την προετοιμασία θαλασσινών και θα απολαύσετε το πιο νόστιμο πιάτο με μπόλικη λαγάνα. Αν θέλετε το χταπόδι για την Καθαρά Δευτέρα, καλό είναι να το ετοιμάσετε από βραδύς προκειμένου να μαριναριστεί στο λάδι και στο ξύδι για περισσότερη ώρα. Αν θέλετε μπορείτε στο λάδι να προσθέσετε μια κόκκινη πιπερίτσα τσίλι.

Επίσης, στην κατσαρόλα που βράζουμε το χταπόδι δεν προσθέτουμε νερό. Το θαλασσινό θα βγάλει πάρα πολλά υγρά που αρκούν μαζί με το ξύδι και το λάδι για να μαγειρευτεί. Τέλος, ειδικά αν πρόκειται για φρέσκο και όχι κατεψυγμένο χταπόδι, δεν χρειάζεται να αλατίσουμε. Αν, δοκιμάζοντας θεωρούμε ότι χρειάζεται, θα αλατίσουμε μετά το τέλος του βρασίματος.

Χταπόδι ξυδάτο τέλειο: Υλικά

1 χταπόδι μεγάλο (1 κιλό περίπου)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό ξίδι από κρασί
1 φύλλο δάφνης
4-5 μπαχάρια
1 κουταλιά ρίγανη ξερή

Χταπόδι ξυδάτο: Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ολόκληρο. Περιχύνουμε με το ξίδι, το ελαιόλαδο, τη δάφνη και τα μπαχάρια και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά

Αφού ψηθεί το χταπόδι, το βγάζουμε το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε αμέσως, ραντίζουμε με λάδι, ελαιόλαδο και ρίγανη.

Για να το αποθηκεύσουμε και να μαριναριστεί, το βάζουμε σε γυάλινο μπολ με καπάκι και περιχύνουμε με λάδι και ξίδι (επιπλέον της παραπάνω ποσότητας) ώστε να σκεπάσουμε το χταπόδι και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις