Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καταγγελίες ηθοποιών: Ολοκληρώνεται η έρευνα για δύο γνωστά πρόσωπα
ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες ηθοποιών: Ολοκληρώνεται η έρευνα για δύο γνωστά πρόσωπα

Καταγγελίες ηθοποιών: Ένα βήμα πριν βρεθούν ποινικά υπόλογοι ενώπιον της Δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον δυο γνωστοί ηθοποιοί

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η έρευνα των εισαγγελέων για δύο γνωστούς ηθοποιούς που έχουν καταγγελθεί για πράξεις σεξουαλικής βίας από συναδέλφους τους, και οι οποίοι τέθηκαν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης από στοιχεία που προσκόμισε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού των ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας. Οι καταγγελίες σε βάρος των δύο γνωστών ηθοποιών, που έγιναν στο Πειθαρχικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, αφορούν πράξεις βιασμού και απόπειρας βιασμού και ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία η εισαγγελική έρευνα για όσα τους καταμαρτυρούν οι γυναίκες συνάδελφοί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος για τον έναν ηθοποιό που παραδόθηκε στον εισαγγελέα και ήδη ερευνάται, περιλαμβάνει καταγγελίες για έναν βιασμό που φέρεται να τελέστηκε το 2008, καθώς και δύο απόπειρες βιασμού, που σύμφωνα με τις καταγγέλλουσες συνέβησαν, η πρώτη το 2010 και η δεύτερη το 2014. Για την υπόθεση έχουν ήδη καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα, δύο από τις ηθοποιούς που προσέφυγαν στο Πειθαρχικό και φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει απόλυτα όσα ισχυρίστηκαν ενώπιον του πειθαρχικού οργάνου του σωματείου τους.
Ο δεύτερος φάκελος για τον έτερο ηθοποιό που ερευνάται από τον εισαγγελέα, αφορά υπόθεση βιασμού που φέρεται να τελέστηκε μέσα στο 2020.

Και οι δύο καταγγελλόμενοι καλλιτέχνες αναμένεται πολύ σύντομα να κληθούν από τον εισαγγελέα να καταθέσουν ως ύποπτοι για την διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Αμέσως μετά θα κριθεί, αν θα ασκηθεί εναντίον τους ή όχι, ποινική δίωξη για τις πράξεις που τους αποδίδουν οι καταγγέλλουσες

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην περίπτωση των δυο ηθοποιών, δεν θα είναι ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, καθώς τα καταγγελλόμενα ειδεχθή εγκλήματα αφορούσαν ανήλικα πρόσωπα και κρίθηκε επικίνδυνος να τελέσει και άλλα αδικήματα.

Καταγγελίες ηθοποιών: Αναστολή καθηκόντων από το ΚΘΒΕ για τον Νίκο Νικολάου

Σε μια λιτή ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού γνωστοποιήθηκε η αναστολή καθηκόντων του γνωστού ηθοποιού και αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Νίκου Νικολάου. Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις φήμες για ύπαρξη καταγγελίας σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ -όπως αναφέρεται- ο ηθοποιός θα «απέχει» από τα καθήκοντά του μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία της Αθήνας σχετικά με το εάν εκκρεμεί κάτι σε βάρος του.

Την ίδια ώρα, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος που χειρίζεται τις καταγγελίες παρενοχλήσεων στον καλλιτεχνικό χώρο, δεν ερευνά τίποτα σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου. Μάλιστα, η ίδια πηγή εξηγεί ότι και σε περίπτωση καταγγελίας με σοβαρό περιεχόμενο, ακόμη και αν ήταν παραγεγραμμένη θα το ερευνούσε ο εισαγγελέας. Ωστόσο, η τελική απάντηση για τον ηθοποιό της «Έξαψης» του Mega αναμένεται πλέον να ξεκαθαριστεί και να δοθεί με επίσημο τρόπο από την Εισαγγελία, εφόσον έχει ήδη ζητηθεί σχετική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτισμού Νίκο Γιατρωμανωλάκη.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης
Καταγγελίες ηθοποιών: Το χρονικό της υπόθεσης

«Σε κάθε περίπτωση, η δικαίωση οποιουδήποτε πιθανού θύματος οποιουδήποτε τυχόν περιστατικού βίας ή κατάχρησης εξουσίας, καθώς και η διαλεύκανση οποιασδήποτε καταγγελίας από τη Δικαιοσύνη, είναι αδιαπραγμάτευτες σε ένα ευνομούμενο κράτος. (…) Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του φορέα, για την άμεση και μέχρι νεωτέρας αναστολή της άσκησης των καθηκόντων του αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Νικολάου, τουλάχιστον μέχρι να απαντήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επί του αιτήματος του Υπουργείου ή να υπάρξουν σαφέστερα δεδομένα» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείο Πολιτισμού.

H Σία Αναγνωστοπούλου

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρωμανωλάκης απαντώντας στην ανακοίνωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, στην οποία εκείνη ανέφερε ότι «υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό», υποστήριξε ότι μετά από μια γενική αναφορά σε πρωινή εκπομπή στις 23 Φεβρουαρίου, το πρωί της επόμενης ημέρας παραδόθηκε επείγουσα εμπιστευτική επιστολή στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 όπου έγινε η σχετική αναφορά, αλλά και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Με την επιστολή ο κ. Γιατρομανωλάκης ζητούσε ενημέρωση για τις καταγγελίες και τη διάθεση στοιχείων σε περίπτωση που αυτά υπήρχαν σχετικά με την ταυτότητα του προσώπου και τις καταγγελίες σε βάρος του. Ωστόσο, όπως εξηγεί, δεν δόθηκε απάντηση ούτε από τον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ούτε και από το ΣΕΗ, με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτηση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να χορηγηθούν στο Υπουργείο τα όποια σχετικά με την υπόθεση στοιχεία.

H…. αποχώρηση από τη σειρά του Mega

Μάλιστα, επειδή μέχρι εκείνη την στιγμή η ταυτότητα του προσώπου δεν ήταν γνωστή, επισυνάφθηκε παράρτημα με πίνακα όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, στους οποίους έχουν διοριστεί σε θέσεις ευθύνης καλλιτέχνες καθώς και τα ονόματά τους, έτσι ώστε η Εισαγγελία να χορηγήσει όλα τα σχετικά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της. «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραμένει σε τακτική επικοινωνία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς η τελευταία εξετάζει ακόμα την αίτηση και δεν έχει χορηγήσει καμία πληροφορία στο ΥΠΠΟΑ» ανέφερε η απάντηση του κ. Γιατρομανωλάκη.

Στη συνέχεια, μετά την δημοσίευση ρεπορτάζ, το οποίο ήθελε τον Νίκο Νικολάου να αποχωρεί από την σειρά του mega «Έξαψη» εξαιτίας καταγγελιών, εστάλη επιστολή από τον κ. Γιατρομανωλάκη, προς τον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία του ζητούσε να τοποθετηθεί εγγράφως, τόσο ενώπιον του Υπουργείου, όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας.

Νίκος Νικολάου

Η απάντηση του ΣΕΗ

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΗ, που σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Με πραγματική έκπληξη διαβάσαμε την από 11/03/2021 ανακοίνωση του Υφυπουργού Αρμόδιου για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στην οποία γίνεται αναφορά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στο Σωματείο μας, προβαίνει αυθαίρετα σε αποσιώπηση γεγονότων. (…)

Ειδικότερα, στις 24/2/2021, τόσο ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, Σπύρος Μπιμπίλας, όσο και ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, Πασχάλης Τσαρούχας, έλαβαν επείγουσα εμπιστευτική επιστολή του Υφυπουργού, δυνάμει της οποίας ζητούσε να του διαβιβαστούν με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί στους φορείς στους οποίους διορίζονται όργανα διοίκησης, τα στοιχεία του συγκεκριμένου προσώπου».

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, εντός δύο ωρών, το ΣΕΗ απάντησε στον υφυπουργό, παραπέμποντάς τον όμως στη Δικαιοσύνη, αφού είχαν κατατεθεί οι καταγγελίες στην Εισαγγελία. «Μετά τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, αναρωτιόμαστε ποιος δίνει το δικαίωμα στον κ. Υφυπουργό να αποσιωπά την πλήρη αλήθεια και ουσιαστικά να αφήνει αιχμές για συγκάλυψη από το Σωματείο μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΕΗ.

Η επιστολή του Νίκου Νικολάου

Στο μεταξύ, ο Νίκος Νικολάου εξέδωσε δική του ανακοίνωση όταν του ζητήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτισμού, στην οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε υπόθεση παρενόχλησης και δηλώνοντας διατεθειμένος να αποχωρήσει εάν του ζητηθεί, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Η επιστολή:

«Κύριε Υφυπουργέ,

Σε απάντηση του με αρ. 101311/11.3.2021 εγγράφου σας, σας αναφέρω τα εξής:

Προφανώς είδα κι εγώ το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε και το οποίο αναπαράχθηκε πολλές φορές μετά. Αμέσως προχώρησα σε δημόσια δήλωση, πριν μου την ζητήσετε και την οποία ήδη γνωρίζετε.

Απαντώ και σε σας τα εξής:

Αγνοώ τελείως σε τι αναφέρονται τα άθλια αυτά δημοσιεύματα. Καμιά καταγγελία δεν μου έχει γνωστοποιηθεί ποτέ και κανείς δεν μου ζήτησε ποτέ να δώσω εξηγήσεις για οποιοδήποτε περιστατικό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στην πολυετή σταδιοδρομία μου και αυτό θα το βεβαιώσουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μου.

Άλλωστε, και στα ίδια τα – πανομοιότυπα – δημοσιεύματα τίποτα δεν αναφέρεται ώστε να μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα. Μιλούν αορίστως για «σεξουαλική παρενόχληση» κάπου, κάποτε, σε κάποιαν και αφιερώνουν όλο το υπόλοιπο «ρεπορτάζ» τους σε πολιτικές μου δηλώσεις και στην ιδιότητά μου ως αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ. Όμως, δεν χρειάζομαι κανένα στοιχείο από τους συκοφάντες για να σας δηλώσω, όπως ήδη δήλωσα και δημοσίως, ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθώ.

Στα 46 χρόνια της πορείας μου στο θέατρο, ποτέ δεν έδωσα το παραμικρό δικαίωμα και ποτέ δεν επέδειξα οποιαδήποτε αντιδεοντολογική ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Ποτέ δεν έχω προσβάλλει, ούτε με λόγια, ούτε με πράξεις, οποιονδήποτε από όσους βρέθηκαν δίπλα μου ως συνεργάτες σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Η καθαρότητα της διαδρομής μου και η εντιμότητά μου δε θα επιτρέψω να αμφισβητηθούν. Πέραν της όποιας καλλιτεχνικής αξίας των πεπραγμένων μου, το προσωπικό μου ήθος συνιστά την παρακαταθήκη που θέλω να αφήσω στο χώρο του θεάτρου και στην οικογένειά μου.

‘Έχω περάσει όλη μου την ζωή στο σανίδι’

Πρώτος εγώ, που έχω περάσει όλη μου την ζωή στο σανίδι, επιθυμώ να μην υπάρχει καμιά αντιδεοντολογική συμπεριφορά στον χώρο του θεάτρου και να διαλευκανθεί κάθε τέτοια σοβαρή υπόθεση. Και αντιλαμβάνομαι και την πίεση που δέχεστε. Αλλά δεν είναι νοητό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σ’ ένα κράτος δικαίου. Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος, κρυπτόμενος πίσω από ανώνυμες, δήθεν δημοσιογραφικές, πληροφορίες, να εξαπολύει αόριστες κατηγορίες, χυδαία υπονοούμενα, χωρίς το παραμικρό στοιχείο, χωρίς καμιά δυνατότητα άμυνας του συκοφαντούμενου και αντί να καλείται ο συκοφάντης να εξηγήσει, να τινάζονται στον αέρα οι ζωές και οι σταδιοδρομίες ανθρώπων και να ρίχνονται βορά στον αγριεμένο όχλο.

Σ’ ένα κράτος δικαίου, ακόμη και η απαίτηση να δώσει εξηγήσεις κάποιος χωρίς να ξέρει για ποιο πράγμα να τις δώσει, θα ήταν παράνομη και προσβλητική. Αλλά δεν θα κάνω αυτήν την χάρη στους χυδαίους, δεν θα τους επιτρέψω να κραυγάζουν ότι αρνήθηκα ή ότι κρύβομαι πίσω από τον νόμο. Αντιθέτως, αυτοί θα υποχρεωθούν να εμφανιστούν μπροστά του.

Εξηγούμαι, λοιπόν, και ταυτόχρονα προειδοποιώ:

Όπως ήδη είπα στην δημόσια δήλωσή μου, δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι, τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπομαι, στα 46 χρόνια που υπηρετώ το θέατρο. Και όποιος αμφισβητήσει την εντιμότητα και το ήθος μου ή βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο εμένα και την οικογένεια μου, θα συρθεί στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια και θα κληθεί να αποδείξει τις χυδαιότητές του και να αποκαταστήσει μέχρι κεραίας κάθε είδους ζημιά που θα υποστώ εξ αιτίας του. Έκαναν λάθος όσοι επέλεξαν εμένα για να παίξουν τα γελοία πολιτικά παιχνίδια τους ή για να εισπράξουν πενταροδεκάρες από τα κλικ τα πρόστυχα «μέσα ενημέρωσης» στα οποία ψωμίζονται.

Κύριε Υφυπουργέ,

Θεωρώ, όπως σας είπα, αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Αλλά βρίσκομαι σε μια ηλικία και έχω πίσω μου μια μακρά και πολλαπλά πετυχημένη σταδιοδρομία που μου δίνει την δυνατότητα να μην νοιάζομαι ούτε για τα αξιώματα, ούτε για τον μισθό. Και μου επιβάλει το καθήκον να νοιάζομαι για το θέατρο, τους νεότερους από μένα συναδέλφους μου και την τιμή μου. Γι’ αυτό, αν μου ζητηθεί, θα αποχωρήσω από την θέση για την οποία επιλέχθηκα αποκλειστικά με αξιοκρατικά κριτήρια, προκειμένου να μην επιτρέψω να πληγεί το ΚΘΒΕ και ο χώρος που όλη μου την ζωή υπηρετώ. Το έργο μου θα το ολοκληρώσω όταν, με το τέλος αυτής της υπόθεσης, που θα έρθει αναπόφευκτα και θα είναι οδυνηρό για τους συκοφάντες, θα επιστρέψω σ’ αυτήν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις