Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γκιουλέν Ελλάδα: Το μήνυμα του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκιουλέν Ελλάδα: Το μήνυμα του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν

Γκιουλέν Ελλάδα: Το μήνυμα του ορκισμένου εχθρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - «Είναι χώρα-αδερφός»

«Η Ελλάδα έδειξε γενναιότητα. Έδειξε ότι είναι μια χώρα αδερφός», τονίζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Σε αποσπάσματα δηλώσεών του, που παρουσιάστηκαν αποκλειστικά στο Mega, ο Γκιουλέν σημειώνει ότι « η Ελλάδα για εμάς είναι πολύ σημαντική. Τα δύο έθνη για μια περίοδο θεωρούνταν αδέλφια. Κάποιοι ακολουθώντας λάθος τακτικές και στρατηγικές μας χώρισαν από φίλους και συνοδοιπόρους. Ίσως μια μέρα αυτοί οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν πάλι όλοι μαζί. Αν όμως αυτή η σύμπραξη μπορέσει να γίνει έστω και με τέτοιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί με εκτίμηση».

Δηλώσεις του Φετουλάχ Γκιουλέν θα παιχθούν το απόγευμα στην παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις Παπαζήση. Σύμφωνα με την υπεύθυνη των εκδόσεων Παπαζήση, κ. Μάρκου, οι εκδόσεις είναι στοχοπροσηλωμένες στο πανεπιστημιακό και πολιτικό βιβλίο. Επόμενο είναι να αναλάβει και την έκδοση του βιβλίου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Γκιουλέν Ελλάδα: Αναφέρει χαρακτηριστικά,

«Δεν θέλω να υποστηρίξω καμία πλευρά για οποιονδήποτε λόγο. Είτε κάποιος είναι αθώος είτε αδικημένος αυτοί τότε είναι δυνατόν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Αυτό διδάσκει άλλωστε ο ουμανισμός. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται είναι αναπόφευκτο να γίνει. Μπορεί μια χώρα να δείχνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας ευθύνης. Ωστόσο νομίζω ότι μόλις γίνει ξεκάθαρο δεν θα υπάρξουν διαφωνίες. Στην Τουρκία και στη Συρία και σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που όταν σκέφτονται μια άλλη χώρα, η πρώτη που έρχεται στο νου τους είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα έδειξε γενναιότητα. Έδειξε ότι είναι μια χώρα αδερφός.

Και εμείς λογω της αδελφοσύνης αυτής, τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Έτσι θα γραφτεί στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας με φανταχτερό χρυσό και ασήμι. Είναι μια συμπεριφορά η οποία υπόσχεται ενότητα και ομόνοια για το μέλλον μας».

Το βιβλίο, όπως είπε η κυρία Μάρκου, δεν γράφτηκε από τον ίδιο, αλλά από έναν ληθουρανό πάστορα καθηγητή πανεπιστημίου, με αντικείμενο την ιστορία του χριστιανισμού. Δεν πρόκειται για αγιογραφία, αλλά μιλάει για τον ιεροκήρυκα, τα θετικά και τα αρνητικά του, είπε η κυρία Μάρκου. Στην εκδήλωση της παρουσίασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, θα προβληθούν δηλώσεις του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Γκιουλέν, ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν είναι Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν (γνωστό ως Χιζμέτ στα τουρκικά). Ο Γκιουλέν έχει αναμιχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στο σύγχρονο κόσμο. Διδάσκει τη σχόλη χανάφι του Iσλάμ.

Ήταν σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι το 2013, μετά από τις κατηγορίες για σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία το 2013. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι κρύβεται πίσω από τις έρευνες για τη διαφθορά. Προς το παρόν η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη, τον πλέον καταζητούμενο, και κατηγορείται ότι ηγείται της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, προσδιορισμός με τον οποίο περιγράφεται το κίνημα του. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τουρκικό δικαστήριο. Ο ίδιος έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατοικεί στο Σέιλορσμπουργκ, Πενσυλβάνια. Η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βόμβα Σοϊλού για  τον Γκιουλέν: Είναι ή όχι πίσω από το πραξικόπημα;

Όμως, τι κι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πρώτη στιγμή κατονόμασε τον εξόριστο στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη του, ως τον εγκέφαλο πίσω από την ενορχήστρωση του υποτιθέμενου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016; Μόλις λίγες ημέρες πριν και σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν ήταν το κίνημα του Γκιουλέν που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τα σχόλια του Σοϊλού ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος στο Haber Global. ‘Πραγματοποίησε η Fetö στις 15 Ιουλίου απόπειρα πραξικοπήματος; Όχι δεν πραγματοποίησε στις 15 Ιουλίου, αλλά οι δράστες δεν θα μας αφήσουν ήσυχους. Αν παραμείνουμε δυνατοί, θα είμαστε εντάξει’, είπε ο Σοϊλού αινιγματικά, χωρίς να εξηγήσει ποιοι ήταν οι πραγματικοί σχεδιαστές της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και χωρίς η δημοσιογράφος να επιμένει.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ενέπνευσε το κίνημα, αρνήθηκε έντονα να έχει κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και ζήτησε διεθνή έρευνα για αυτό, αλλά ο Ερντογάν -αποκαλώντας την απόπειρα πραξικοπήματος “δώρο του Θεού”- και η κυβέρνηση ξεκίνησαν μια εκτεταμένη εκκαθάριση.

Ποιον φοβάσαι Σοϊλού;

Οι παρατηρήσεις του Σοϊλού προκάλεσαν σοκ στα κοινωνικά μέσα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας κυβερνητικός αξιωματούχος παρέπεμπε σε άλλον “πρωταγωνιστή” εν αντιθέσει μάλιστα με τη προσπάθεια του ίδιου του Ερντογάν. Ο δημοσιογράφος Σαΐντ Σεφά κάλεσε μέσω Twitter τον Σοϊλού να πει ποιος ήταν αυτός που χρησιμοποίησε κάποιους “ανθρώπους-εργαλεία” για να κάνει το πραξικόπημα, ρωτώντας τον υπουργό: “Ποιον φοβάσαι;”. Ο βουλευτής του κύριου αντιπολιτευόμενου κεμαλιστικού κόμματος CHP, Ερέν Ερντάμ είπε στο Twitter: “Αν ένας βουλευτής του CHP εμφανιζόταν στην τηλεόραση και έλεγε ότι “η Fetö δεν πραγματοποίησε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου”, όπως έκανε ο Σοϊλού, τι νομίζετε ότι θα συνέβαινε;”.

Ευθεία κατηγορία στις ΗΠΑ

Κι αν οι απαντήσεις δεν ήρθαν μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Τούρκος ΥΠΕΣ μιλώντας στη Hurriyet, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε και πρόσθεσε ότι “η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα”. Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος. “Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους”, είπε. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, αλλά η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Άγκυρας.

292.000 άνθρωποι στη φυλακή…

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις