Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Υδρογόνο ενέργεια: Μια νέα παγκόσμια οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογόνο ενέργεια: Μια νέα παγκόσμια οικονομία

Υδρογόνο ενέργεια: Οι αγωγοί θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μεταφορά υδρογόνου στη νέα αυτή παγκόσμια οικονομία χωρίς άνθρακα.

Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας εξετάζουν όλο και περισσότερο την εκδοχή του υδρογόνου, του πιο άφθονου στοιχείου στο σύμπαν, ως εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα. Πλέον κάνουν λόγο πως χωρίς το υδρογόνο, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050. Οι αγωγοί θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μεταφορά υδρογόνου στη νέα αυτή παγκόσμια οικονομία χωρίς άνθρακα. Γιατί; Λόγω της χαμηλής πυκνότητάς του, το υδρογόνο είναι δύσκολο να αποθηκευτεί σε μεγάλη κλίμακα ή να μεταφερθεί, αλλά ρέει περίπου τρεις φορές ταχύτερα από το φυσικό αέριο σε αγωγούς, καθιστώντας τους μια καλή επιλογή για μεταφορά του στοιχείου. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή τους -ή να προσθέσουν σωλήνες σε αυτήν- για τη μεταφορά του καυσίμου.

από τη Γεωργία Πολυτάνου

Το μπλε υδρογόνο παράγεται όταν η διαδικασία αναμόρφωσης του φυσικού αερίου συνδυάζεται με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης (CCS). Το CO2 περιορίζεται εως και 90% και αποθηκεύεται σε κενά πεδία π.χ. φυσικού αερίου, καθιστώντας το υδρογόνο σχεδόν χωρίς άνθρακα. Το πράσινο υδρογόνο το οποίο είναι η πλέον καθαρή μορφή υδρογόνου χωρίς εκπομπές CO2 παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού με βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, τον ήλιο και τον αέρα. Και οι δύο μορφές, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον ως καθαρή εναλλακτική λύση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση σπιτιών, βαριάς βιομηχανίας και μεταφορών.

Υδρογόνο

Υδρογόνο ενέργεια: Υψηλότερο κόστος παραγωγής

Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου, το οποίο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με το φυσικό αέριο και με το υδρογόνο που παράγεται από το φυσικό αέριο. Γνωστό ως γκρίζο υδρογόνο, το υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο ή άνθρακα σε μια διαδικασία που εκπέμπει υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, είναι η πιο κοινή μορφή του καυσίμου που παράγεται σήμερα και κοστίζει περίπου 1 $/ kg. Το καθαρό μπλε υδρογόνο, το οποίο συλλαμβάνει και αποθηκεύει το διοξείδιο του άνθρακα, κοστίζει 2 έως 3 $/kg για την παραγωγή, ενώ το πράσινο υδρογόνο -με βάση τη χρήση καθαρής ενέργειας και ηλεκτρόλυσης για την εξαγωγή υδρογόνου από το νερό- κοστίζει περίπου 5 $/kg. Παρόλα αυτά, αναμένεται το παραγομενο απο ΑΠΕ υδρογόνο να πέσει στο 1,1-2,4 $/kg μέχρι το 2030.

Αγωγός

 

Φέτος, η BP επένδυσε 1,9 εκατομμύρια δολάρια για να διερευνήσει τη δημιουργία μιας μονάδας εξαγωγής πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Αυστραλία και συνεργάστηκε με άλλες εταιρείες ενέργειας για την κατασκευή ενός δικτύου υδρογόνου στη Γερμανία. Μέχρι το 2050, η BP αναμένει ότι ένα μείγμα μπλε και πράσινου υδρογόνου θα κυριαρχήσει στην αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 6% έως το 15% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας.

Αγωγός
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις