Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Οι νεκροί, οι καταστροφές και οι τραυματίες
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Οι νεκροί, οι καταστροφές και οι τραυματίες

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία του 2011 προκάλεσε τσουνάμι, χιλιάδες ζημιές και πολλούς θανάτους.

Σαν σήμερα σημειώθηκε πριν από δέκα χρόνια ένας από τους πιο “φονικούς” σεισμούς που έπληξαν την Ιαπωνία το 2011, με 15.365 νεκρούς, 5.363 τραυματίες και 8.206 καταγεγραμμένους αγνοούμενους, ενώ πάνω από 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, μία συνηθισμένη ημέρα σαν όλες τις άλλες, κανείς όμως δεν φανταζόταν το τι θα συνέβαινε στην συνέχεια. Οι νεκροί δεκάδες, οι καταστροφές αμέτρητες, οι καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι χιλιάδες, ενώ οι πληγές που άφησε ακόμα περισσότερες, “βυθίζοντας σε θλίψη” όλο τον κόσμο. Το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα μεγάλα ενημερωτικά μέσα, περιγράφοντας με μεγάλη αγωνία τα όσα είχαν συμβεί. Ο πόνος που άφησε πίσω του ο σεισμός που “χτύπησε” την Ιαπωνία και το τσουνάμι που δημιουργήθηκε μετέπειτα “συνέτριψαν” την χώρα.

Αναλυτικότερα, ο σεισμός και το τσουνάμι στη διοικητική περιφέρεια της Ιαπωνίας στη νήσο Χόνσου στην περιοχή Τόχοκου του 2011, όπως είναι επισήμως γνωστό, ήταν ένας υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 9 – 9,1 Ρίχτερ και το επίκεντρο του σεισμού ήταν 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Σεντάι, στο Νησί Χονσού της Ιαπωνία και είχε διάρκεια 6 λεπτά. Το τσουνάμι αποδείχθηκε ασύλληπτα πιο καταστροφικό από τον ίδιο το σεισμό, καθώς σε αρκετές ακτές έφτασε τα 15 μέτρα ύψος, αν και το μέγιστο ύψος που καταγράφηκε ήταν 40,5 μέτρα.

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα

Συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και πλοία, φτάνοντας κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς. Το αεροδρόμιο του Σεντάι κυριολεκτικά σαρώθηκε από την πλημμύρα, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να καταφύγουν στα άνω επίπεδα του κεντρικού κτιρίου του αερολιμένα για να σωθούν. Η προέλαση του τσουνάμι στην περιοχή του αεροδρομίου μαγνητοσκοπήθηκε από ένα ελικόπτερο του NHK News, παρουσιάζοντας ένα αριθμό αυτοκινήτων στους τοπικούς δρόμους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την προσέγγιση των κυμάτων να καταπίνονται από αυτά.

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Οι προειδοποιήσεις

Μετά το τσουνάμι και τον σεισμό στις ιαπωνικές ακτές, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για εκκενώσεις στις ακτές ολόκληρου του Ειρηνικού σε πάνω από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και όλης της ακτογραμμής της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, από την Αλάσκα μέχρι την Χιλή. Το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε δελτίο προειδοποίησης για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, τις Μαριάνες Νήσους, το Γκουάμ, τα Νησιά Μάρσαλ, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ναούρου, τη Μικρονησία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, τη Χαβάη και τις ακτές των ΗΠΑ. Ο Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα φονικά κύματα θα ήταν ψηλότερα από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, που κατά συνέπεια κινδύνευαν να καλυφθούν εντελώς από τα νερά. Ευτυχώς όμως, οι φόβοι αυτοί δεν επαληθεύτηκαν.

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Νεκροί

Στις 12 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι έως τότε 621 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού, όμως ο αριθμός των νεκρών αναμενόταν να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Επίσης, ανέφερε 1.040 τραυματίες και τουλάχιστον 645 αγνοούμενους. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Αστυνομία, οι νεκροί ανέρχονταν σε 637, με επιπλέον 653 να αγνοούνται. Όμως ο συνολικός αριθμός αναμενόταν να αυξηθεί σημαντικά, καθώς 200 με 300 πτώματα μεταφέρονταν στην πόλη Σεντάι και ακόμη 200 μεταφέρονταν σε γυμναστήρια σε άλλες περιοχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Σεισμός Ιαπωνία

Εκφράζονταν φόβοι για υπέρμετρη αύξηση του αριθμού των θυμάτων, καθώς στην πόλη Μιναμισανρίκου στη βορειοανατολική Ιαπωνία, την οποία έπληξε το κύμα, τουλάχιστον 10.000 κάτοικοί της αγνοούνται. Στις 13 Μαρτίου, η Ιαπωνική Αστυνομία ανακοίνωσε πως οι νεκροί επισήμως έχουν ξεπεράσει τους 1.000, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στις 21 Μαρτίου, οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφτασαν τους 8.805, συν 2.628 τραυματίες, ενώ αγνοούνται 12.664 άνθρωποι. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός είναι 15.365 νεκροί, 5.363 τραυματίες και 8.206 καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι.

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Καταστροφικές συνέπειες

Ο ισχυρός σεισμός 9,0 – 9,1 βαθμών Ρίχτερ και το τσουνάμι, προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο. Το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είχε αναφέρει ότι περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ τουλάχιστον 4,4 εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και πάνω από 1 εκατομμύριο χωρίς νερό. Στην Φουκουσίμα ένα φράγμα έσπασε, παρασύροντας πολλά σπίτια στο πέρασμα του. Σύμφωνα με αναφορές, ένα διυλιστήριο πετρελαίου εξερράγη στην Ιχιχάρα, ανατολικά του Τόκιο. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Τόκιο μετά από κατάρρευση ορόφου ενός κτιρίου, ενώ στο Σεντάι ένα ξενοδοχείο κατέρρευσε.

Σεισμός καταστροφές

Επίσης στο Τόκιο έγιναν πολλές αναφορές για πυρκαγιές στις πληγείσες περιοχές, κυρίως στην πόλη Κεσενούμα, όπου φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονταν σε μεγάλα τμήματα της πόλης. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το NHK και είχαν ληφθεί από στρατιωτικό αεροσκάφος απεικονίζουν σπίτια και άλλα κτήρια να καίγονται στην πόλη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, υπολογίζεται ότι το τσουνάμι άφησε πίσω του 25 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών, εκ των οποίων 4 έως 8 διαλύθηκαν στον ωκεανό και ένα έως δύο επιπλέουν στην επιφάνειά του.

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Ένας χρόνος μετά

Ένα χρόνο μετά το σεισμό και το τσουνάμι εντοπίστηκε ένα ιαπωνικό ψαράδικο, με σημαία από το Χοκκάιντο να πλέει ακυβέρνητο κοντά στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά. Οι πυρηνικοί σταθμοί Οναγκάβα, Φουκουσίμα Ι και ΙΙ και Φουκουσίμα Τοκάι έκλεισαν αυτόματα μετά τον σεισμό. Ο πυρηνικός σταθμός Χιγκασιντόρι, επίσης, στη βορειοανατολική ακτή, είχε ήδη κλείσει για την περιοδική επιθεώρηση. Στο σταθμό στην Οναγκάβα ξέσπασε φωτιά, χωρίς όμως να απειληθεί ο αντιδραστήρας του εργοστασίου, με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν να δηλώνει ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικής ενέργειας εξαιτίας του σεισμού. Στην ομιλία του εξέφρασε τη συμπάθεια του σε όλα τα θύματα, και υποσχέθηκε βοήθεια, δηλώνοντας ότι έχει συσταθεί μία υπηρεσία εκτάκτου ανάγκης.

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Εικόνες από το διάστημα

Σεισμός NASA

H πόλη Σεντάι καταγράφεται στις εικόνες των δορυφόρων της NASA Terra και Aqua που ισοπεδώθηκε μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μία ημέρα μετά τη φυσική καταστροφή ως μέρους του προγράμματος MODIS της NASA που χρησιμοποιεί δορυφόρους για την παροχή φωτογραφιών της Γης σε πραγματικό χρόνο.

Σεισμός ΝASA

Σεισμός και τσουνάμι Ιαπωνία 2011: Συγκλονιστικό βίντεο

Δείτε ακόμη:

Η Σαουδική Αραβία, οι αγωγοί και το υδρογόνο
Ταϊλάνδη: Ο πρωθυπουργός ψέκασε δημοσιογράφους με αντισηπτικό
Τι πραγματικά συμβαίνει στη Μιανμάρ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις