Αγωγός Γάζα: Πολυεθνική σύμπραξη

ΚΟΣΜΟΣ

Αγωγός Γάζα: Πολυεθνική σύμπραξη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αγωγός Γάζα: Ένας ετερόκλητος συνασπισμός εθνικοτήτων συμφιλίωσε τις διαφορές του για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από το Ισραήλ καταλήγοντας στη Λωρίδα της Γάζας.

11.03.2021 | 17:38

Ένας ετερόκλητος συνασπισμός εθνικοτήτων συμφιλίωσε τις διαφορές του για να βοηθήσει στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από το Ισραήλ καταλήγοντας στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί, Κατάρ και Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί για την ανακούφιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία από καιρό μαστίζει τον περικομμένο θύλακα της Γάζας. Το φυσικό αέριο που ρέει τώρα στο Ισραήλ από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω αγωγού θα μεταφερθεί μέσω μιας νέας επέκτασης στη Γάζα, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ. Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες υπεράκτιες ζώνες γεώτρησης στον κόσμο, με προσοδοφόρα πεδία φυσικού αερίου.

από την Γεωργία Πολυτάνου

Το Κατάρ έχει δεσμεύσει το ποσό των  60 εκατομμύρια δολαρίων για τον αγωγό από την ισραηλινή πλευρά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πάνω από 24.448.800 $ για να χρηματοδοτήσει τον αγωγό στην πλευρά της Γάζας. Θα υπάρξουν δύο συμβόλαια για τον αγωγό φυσικού αερίου, με το πρώτο να αφορά  την αγορά φυσικού αερίου μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραηλινού Ομίλου Delek, -ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του Ισραήλ που ασχολούνται με την ενέργεια και τις υποδομές-, και το δεύτερο την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Η βοήθεια του Κατάρ, που προσφέρθηκε με τη συγκατάθεση του Ισραήλ, έδωσε μία πνοή  στην τοπική οικονομία και θεωρείται ένας παράγοντας που αποτρέπει την εξάπλωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Exit mobile version