Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νίκος Νικολάου καταγγελίες: Εκτός MEGA ο γνωστός ηθοποιός;
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Νικολάου καταγγελίες: Εκτός MEGA ο γνωστός ηθοποιός;

Νίκος Νικολάου καταγγελίες: Μέσα στο δύσκολο κλίμα των ημερών συνεχίζονται οι μαρτυρίες ανθρώπων του θεάτρου που έχουν βιώσει σεξουαλική και εργασιακή βία.

Νέο σοκ έρχεται να χτυπήσει τον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, με τον θόρυβο να μην λέει να κοπάσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εύας Μπαϊρακτάρη ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Νικολάου θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης. Το NEWS2U γράφει πως ο Νίκος Νικολάου σύντομα θα περάσει την πόρτα του εισαγγελέα αφού εις βάρος του υπάρχουν πλήθος καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση. Το ίδιο μέσο αναφέρει πως το Mega έχει προχωρήσει σε αποδέσμευση του ηθοποιού από την τηλεοπτική σειρά «Έξαψη» που πρωταγωνιστεί.

Ο Νίκος Νικολάου ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2019 χρέη αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ως επιλογή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Διορισμός που είχε προκαλέσει σάλο τόσο για το κατεπείγον της πράξης της υπουργού, όσο για την ταχεία αντικατάσταση του – κατά γενική ομολογία – ιδιαίτερα επιτυχημένου προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο είχε πληροφορηθεί την καθαίρεσή του τα ΜΜΕ.

Νίκος Νικολάου καταγγελίες: Το υπονοούμενο του Τεργιάκη

Την αρχή του κουβαριού άρχισε να ξετυλίγει ο δημοσιογράφος Τάσος Τεργιάκης, ο οποίος αποκάλυψε στον αέρα της εκπομπής του Πρωινού πως τα στόματα έχουν ανοίξει και για ένα άλλο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στον χώρο του πολιτισμού. Συγκεκριμένα: «Ο γνωστός ηθοποιός κατέχει υψηλή θέση στα δρώμενα του πολιτισμού, κάτι αντίστοιχο με τον κ. Λιγνάδη. Οι καταγγελίες αυτές σχετίζονται με συγκεκριμένες παραστάσεις και επιθέσεις μέσα σε καμαρίνια. Δεν θα πω πού έχουν γίνει αυτές οι καταγγελίες, αλλά νομίζω ότι θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της Δικαιοσύνης, διότι έστω και αν έχουν παραγραφεί, μπορεί από την ιστορία να βγει κάτι πιο σύγχρονο, ίσως κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια».

Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε το 1956 και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο γνωστός ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, ενώ η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά «Πορφύρα και αίμα» της ΥΕΝΕΔ την περίοδο 1977-1978. Έκτοτε, ο ίδιος έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιτυχημένες σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα «Χαρά αγνοείται», «Γοργόνες», «Μαζί σου», «Η εκδρομή», «Έρωτας μετά», «Έξαψη». Από την πλευρά του ΚΘΒΕ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση.

Στήριξη σε Μενδώνη

Ο Νίκος Νικολάου είχε εκφράσει την στήριξη του στο πρόσωπο της υπουργού όταν σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος ζητούσε την παραίτηση της και ανάληψη ευθυνών όσον αφορά το σκάνδαλο με τον έτερο πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Τότε, μιλώντας στο Mega, είχε κάνει λόγο για «πολιτική σκοπιμότητα»: «Ξεκάθαρα πολιτική σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από όσους ζητούν την παραίτηση της Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη έκανε κάποιες τοποθετήσεις σε κρατικούς οργανισμούς. Προέκυψε αυτό το θέμα (σ.σ. του Δημήτρη Λιγνάδη). Βγήκε και είπε ότι εξαπατήθηκε. Και επειδή εξαπατήθηκε της ζητούν να παραιτηθεί; δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα». Η δήλωση του μετά την συνέντευξη τύπου της Μενδώνη ήταν: «Ξεκάθαρα πολιτική σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από όσους ζητούν την παραίτηση της Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη έκανε κάποιες τοποθετήσεις σε κρατικούς οργανισμούς. Προέκυψε αυτό το θέμα (σ.σ. του Δημήτρη Λιγνάδη). Βγήκε και είπε ότι εξαπατήθηκε. Και επειδή εξαπατήθηκε, της ζητούν να παραιτηθεί».

Στη συνέχεια, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στη συνέντευξη της κ. Μενδώνη και στο γεγονός ότι έκανε λόγο πως την εξαπάτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης.«Η υπουργός όταν αποφασίζει ποιους θα διορίσει στους κρατικούς οργανισμούς δεν έχει μπροστά της το ‘’ποινικό μας μητρώο’’. Φαντάζομαι ότι εννοούσε πως ως προϊσταμένη αρχή, αντιλαμβανόμαστε την τοποθέτηση κάποιων ανθρώπων σύμφωνα με το εύρος της καλλιτεχνικής τους επιτυχίας και αναγνωρισιμότητας. Το υπουργείο Πολιτισμού ασχολείται με το καλλιτεχνικό κομμάτι. Δεν είναι ΕΥΠ, δεν είναι άνθρωποι που γνωρίζουν άλλα πράγματα για τη ζωή μας αν μας παρακολουθήσουν» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στις καταγγελίες για παρενοχλήσεις από τον καλλιτεχνικό χώρο, σημείωσε ότι θλίβεται βαθύτατα με αυτό που συμβαίνει. «Το αν ξέραμε ή όχι είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ξέρουμε τους συναδέλφους, και τους καταγγέλλοντες και τους καταγγελλόμενους, από τη συνεργασία και την παρέα που κάναμε. Όταν κλείνει κανείς την πόρτα του σπιτιού του, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Μπορούμε να ακούσουμε πολλά όπως σε κάθε χώρο. Ακούγαμε κάποια πράγματα. Όχι στο μέγεθος και στο βάθος που έχουν έρθει στην επιφάνεια». Τέλος, ζήτησε ένα θεσμικό πλαίσιο από την πολιτεία ώστε να μη φοβούνται οι άνθρωποι να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις