Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καθαρίσω τον φούρνο από τα λίπη: Έξυπνα κόλπα για να αστράφτει
PLUS

Πώς να καθαρίσω τον φούρνο από τα λίπη: Έξυπνα κόλπα για να αστράφτει

Πώς να καθαρίσω τον φούρνο από τα λίπη: Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις συσσωρευμένες βρωμιές;"

Όσο καλύτερη είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να ασχολείσαι και με την αφαίρεση της βρωμιάς και των λεκέδων από τα σκεύη και τις συσκευές της κουζίνας σου. Ας επικεντρωθούμε σε μία από τις σημαντικότερες ηλεκτρικές συσκευές για το μαγείρεμα. “Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα επίμονα λίπη & τις συσσωρευμένες βρωμιές;” Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και ο φούρνος σου σίγουρα θα αστράφτει!

Καθαρισμός τζαμιού φούρνου

Γιατί να δώσεις έμφαση στον καθαρισμό τζαμιού φούρνου; Το τζάμι του φούρνου σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις την κατάσταση του φαγητού σου. Ένα βρώμικο τζάμι, όχι μόνο δε σου παρέχει την απαραίτητη ορατότητα αλλά τα λίπη που έχει πάνω του επηρεάζουν και την ποιότητα του φαγητού που ψήνεται. Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίσεις το τζάμι μετά από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί. Μόλις κρυώσει λίγο ο φούρνος πάρε ένα βαμβακερό πανί που το έχεις βρέξει λίγο και καθάρισε το τζάμι του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο δε θα προλάβει να συσσωρευτεί λίπος στην επιφάνειά του και δε θα είναι χρονοβόρος ο καθαρισμός του. Εφόσον η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται ως εξής: Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Έπειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου.

Φούρνος κουζίνας

Aφαίρεσε τις σχάρες

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη του φούρνου, δηλαδή τις σχάρες. Τοποθέτησε τις στο νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό.

Ψέκασε το φούρνο

Αφού φτιάξεις το διάλυμα, θα έχει έρθει η ώρα να ψεκάσεις το φούρνο σου. Άφησε το να δράσει για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες. Μόλις περάσουν οι πρώτες 2 – 3 ώρες, έλεγξε αν έχει δράσει αποτελεσματικά η μαγειρική σόδα ή αν είναι ακόμα κολλημένα τα λίπη και οι βρωμιές. Αν έχουν μαλακώσει μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά θα πρέπει να ψεκάσεις λίγο ακόμη και να περιμένεις περίπου άλλη μία ώρα.

Φούρνος κουζίνας

Καθάρισε με μια βρεγμένη πετσέτα.

Πώς να καθαρίσω το φούρνο από τα καμένα λίπη στα τοιχώματα; Βάλε γάντια και χρησιμοποίησε μια υγρή πετσέτα για να αφαιρέσεις τα καμένα λίπη και τη μαγειρική σόδα από τα τοιχώματα του φούρνου σου. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις σύρμα ή κάποιο άλλο σκληρό υλικό, γιατί μπορεί να καταστρέψεις το φούρνο σου. Αφού καθαρίσεις με την πετσέτα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του φούρνου με λίγο λευκό ξύδι, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσα σημεία έχουν μείνει υπολείμματα βρωμιάς και σόδας θα δεις αφρό, λόγω της αντίδρασης της με το ξύδι. Μην ανησυχήσεις!

Φούρνος κουζίνας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις