Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Το πιο ηλικιωμένο άτομο στον κόσμο θα μεταφέρει την φλόγα στην Ιαπωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Το πιο ηλικιωμένο άτομο στον κόσμο θα μεταφέρει την φλόγα στην Ιαπωνία

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Το CNN μίλησε αποκλειστικά με την Tanaka, η οποία έχει ένα νέο ζευγάρι πάνινα παπούτσια για την εκδήλωση - ένα δώρο από την οικογένειά της για τα γενέθλιά της τον Ιανουάριο.

Σε ηλικία 118 ετών, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο ετοιμάζεται να κρατήσει την Ολυμπιακή δάδα τον Μάιο στην Ιαπωνία. Η Kane Tanaka, η οποία έχει επιβιώσει δύο φορές  από καρκίνο, επέζησε από δύο παγκόσμιες πανδημίες και αγαπά τα ανθρακούχα ποτά, θα παραλάβει τη φλόγα καθώς περνά από το Shime, στο νομό της Fukuoka. Ενώ η οικογένεια της Tanaka θα την σπρώξει με το αναπηρικό της αμαξίδιο για περισσότερο από 100 μέτρα (περίπου 328 πόδια), η μαθουσάλα- ένα άτομο ηλικίας άνω των 110 ετών – είναι αποφασισμένη να περπατήσει τα τελευταία βήματα, καθώς θα δίνει τη φλόγα της δάδας στον επόμενο δρομέα. Το CNN μίλησε αποκλειστικά με την Tanaka, η οποία έχει ένα νέο ζευγάρι πάνινα παπούτσια για την εκδήλωση – ένα δώρο από την οικογένειά της για τα γενέθλιά της τον Ιανουάριο.

“Είναι υπέροχο που έφτασε σε αυτήν την ηλικία και μπορεί ακόμα να διατηρήσει έναν ενεργό τρόπο ζωής – θέλουμε και άλλοι να το δουν και να αισθανθούν εμπνευσμένοι και να μην πιστεύουν ότι η ηλικία είναι εμπόδιο”, δήλωσε ο εγγονός της Eiji Tanaka, ο οποίος είναι στα 60 . Οι προηγούμενοι κάτοχοι ρεκόρ για τους μεγαλύτερους ηλικιακά Ολυμπιακούς λαμπαδηδρόμους περιλαμβάνουν την Aida Gemanque από τη Βραζιλία, η οποία άναψε τη δάδα στην εποχή των καλοκαιρινών αγώνων του Ρίο το 2016 σε ηλικία 106 ετών, και ο παίκτης πινγκ-πονγκ Alexander Kaptarenko, ο οποίος έτρεξε στους Χειμερινούς Αγώνες του 2014 στο Sochi σε ηλικία 101 ετών.

Η ζωή ενός υπερ-εκατονταετή

Η Tanaka γεννήθηκε το 1903 – το έτος που οι πρωτοπόροι της αεροπορίας Orville και Wilbur Wright έγραψαν ιστορία ολοκληρώνοντας την πρώτη πτήση με κινητήρα στον κόσμο. Απέκτησε τέσσερα παιδιά με τον ιδιοκτήτη ρυζιού που παντρεύτηκε 19 χρονών και εργάστηκε στο οικογενειακό κατάστημα έως ότου έφτασε 103 ετών. Έχει πέντε εγγόνια και οκτώ δισέγγονα. Επέζησε μεταξύ δύο Παγκόσμιων Πολέμων και της ισπανικής γρίπης το 1918, αν και ο εγγονός της Eiji είπε: “Δεν θυμάμαι να μιλάει πολύ για το παρελθόν… Είναι πολύ προνοητική – απολαμβάνει πραγματικά να ζει στο παρόν.” Και είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ξεκίνησαν το 1896.

Όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν για τελευταία φορά στο Τόκιο το 1964, η Tanaka ήταν 61 ετών. Κατά τη μέτρηση τόσο των καλοκαιρινών όσο και των χειμερινών editions των αγώνων, οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι οι 49οι της ζωής της. Η Tanaka ζει τώρα σε ένα γηροκομείο, όπου συνήθως ξυπνά στις 6 το πρωί και απολαμβάνει να παίζει το στρατηγικό επιτραπέζιο παιχνίδι, Οθέλο. Η οικογένεια της, η οποία δεν μπόρεσε να την επισκεφτεί για 18 μήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, είπε ότι το να μένεις περίεργη και να κάνει μαθηματικά είναι τα μυστικά της για να διατηρήσει το μυαλό της οξύνους και υγιές.

Η Tanaka δεν είναι η μόνη εκατονταετής της Ιαπωνίας.

Για πρώτη φορά πέρυσι, η Ιαπωνία κατέγραψε περισσότερους από 80.000 εκατονταετούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της χώρας – σημειώνοντας την 50η συνεχή ετήσια αύξηση. Το 2020, ένα στα 1.565 άτομα στην Ιαπωνία ήταν άνω των 100 ετών – περισσότερο από το 88% των γυναικών. Στην Ιαπωνία, οι γυναίκες έχουν προσδόκιμο ζωής τα  87,45 έτη σε σύγκριση με  τα 81,4 έτη των ανδρών, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2020. Το 2019, το Guinness Book of World Records πιστοποίησε την Tanaka ως το γηραιότερο εν ζωή άτομο στον κόσμο, και τώρα έχει θέση τις βλέψεις της σε ένα άλλο ορόσημο – το ρεκόρ για το πιο ηλικιωμένο άτομο που έζησε ποτέ κατέχει μια Γαλλίδα, η οποία πέθανε σε ηλικία 122 ετών.

«H Kane, είπε ότι θέλει να σπάσει αυτό το ρεκόρ», είπε ο Eiji Tanaka, εγγονός της.

Συνδέοντας γενεές

Η οικογένεια της Tanaka είπε ότι δεν έχει κάνει προετοιμασία για τη δάδα, αλλά είναι ενθουσιασμένη που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Πάντα αγαπούσε τα φεστιβάλ», είπε η Eiji Tanaka. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συμμετοχή της τον Μάιο – που χρηματοδοτείται από ιαπωνική εταιρεία ασφάλισης ζωής – θα εξαρτηθεί από την υγεία και τις καιρικές συνθήκες. Οι καθυστερημένοι εξαιτίας κορονοιού Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 ξεκινάνε στη Fukushima στις 25 Μαρτίου, με αρκετά μέτρα κατά του Covid-19,όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα. Η δάδα θα περάσει πρώτα από περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του Tohoku το 2011, σηματοδοτώντας τη 10η επέτειο της καταστροφής, πριν ταξιδέψει «σε κάθε γωνιά της Ιαπωνίας», ανέφεραν αξιωματούχοι.

Οι περιορισμοί του κορονοιού περιλαμβάνουν την αποφυγή “των 3 Cs” – κλειστούς χώρους, πολυσύχναστα μέρη και  στενές επαφές. Όσοι επιθυμούν να το δουν από την άκρη του δρόμου πρέπει να φορούν μάσκες, να μείνουν στο σπίτι εάν αισθάνονται αδιαθεσία και να μην ταξιδέψουν έξω από το νομό όπου ζουν. Στους θεατές επίσης έχει ειπωθεί να “υποστηρίξουν με χειροκροτήματα… αντί να φωνάζουν ή να πανηγυρίζουν”. Η σκυταλοδρομία θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο.

Πίνει Coca-Cola και παίζει Othello

Οι λαμπαδηδρόμοι θα πρέπει να συμπληρώνουν μια καθημερινή λίστα ελέγχου υγείας δύο εβδομάδες πριν από το σκυταλοδρομία και να απέχουν από δραστηριότητες που μπορεί να ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης, όπως φαγητό έξω ή μετάβαση σε πολυσύχναστα μέρη, συμβούλεψαν αξιωματούχοι. Η δισέγγονη της Tanaka, Junko Tanaka, δημιούργησε ένα λογαριασμό στο Twitter τον Ιανουάριο του 2020 για να γιορτάσει τη ζωή της μαθουσάλας γιαγιάς της. Κάνει tweet φωτογραφίες της προγιαγιάς της απολαμβάνοντας λιχουδιές όπως κέικ και σόδα ποπ, και μοιράζεται τα επιτεύγματά της και τις ανταλλαγές που έχει με τους συγγενείς της. “Άρχισα ένα feed στο Twitter γιατί είναι εκπληκτικό το ότι στα 118 πίνει Coca-Cola και παίζει Othello”, δήλωσε ο Junko Tanaka.  “Ίσως να είμαι προκατειλημμένος γιατί είμαι συγγενής της, αλλά νομίζω ότι είναι κάπως καταπληκτικό – ήθελα να το μοιραστώ με τον κόσμο και για να αισθάνονται οι άνθρωποι εμπνευσμένοι και να νιώσουν τη χαρά της.”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις