Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καταφύγιο για πλατύποδες: Το πρώτο στον κόσμο δημιουργεί η Αυστραλία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταφύγιο για πλατύποδες: Το πρώτο στον κόσμο δημιουργεί η Αυστραλία

Καταφύγιο για πλατύποδες: H Αυστραλία αποκάλυψε ότι σχεδιάζει, τη δημιουργία του πρώτου καταφυγίου στον κόσμο για πλατύποδες.

Μία νέα καινοτόμα ιδέα στην Αυστραλία που θα φιλοξενήσει Πλατύποδες, ζώα που έχουν πληγεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και είναι υπό εξαφάνιση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αυξήσουν την αναπαραγωγή του είδους και θα υπάρχει ένα καταφύγιο στον κόσμο, το οποίο θα μπορεί να τα προστατέψει και να τα στεγάσει. Ο πλατύποδας ή ορνιθόρυγχος είναι ημιυδρόβιο θηλαστικό ενδημικό το οποίο ζει στην ανατολική Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης και της Τασμανίας. Μαζί με τα τέσσερα υπάρχοντα είδη έχιδνας αποτελούν τα πέντε είδη μονοτρημάτων που είναι τα μόνα θηλαστικά που γεννούν αυγά αντί για νεογνά. Είναι ο μοναδικός επιζών αντιπρόσωπος της οικογένειάς του (Ornithorhynchidae) και του γένους του (Ornithorhynchus). Συγγενή είδη έχουν βρεθεί σε έναν αριθμό απολιθωμάτων. Το μήκος του φτάνει μέχρι τα 60 εκατοστά.

Η περίεργη εμφάνιση αυτού του δηλητηριώδους, θηλαστικού με ράμφος που θυμίζει αυτό της πάπιας, ουρά σαν του κάστορα και πόδια σαν αυτά της βίδρας, ξάφνιασε τόσο του Ευρωπαίους φυσιοδίφες όταν το συνάντησαν για πρώτη φορά, ώστε κάποιοι το θεώρησαν ως μια περίτεχνη απάτη. Απασχόλησε τον Δαρβίνο σχετικά με την θεωρία της εξέλιξης. Πιστεύεται ότι αποτελεί τον μεταβατικό κρίκο από τα ωοτόκα ζώα στα θηλαστικά. Είναι ένα από τα λίγα δηλητηριώδη θηλαστικά. Ο αρσενικός πλατύπους έχει ένα κεντρί στο πίσω πόδι του που μπορεί να διοχετεύσει δηλητήριο ικανό να προκαλέσει έντονο πόνο στους ανθρώπους

Καταφύγιο για πλατύποδες: Έτοιμο το 2022

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το Taronga Conservation Society Australia και η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσαν ότι θα κατασκευάσουν μία εξειδικευμένη εγκατάσταση, στην οποία θα αναπτύσσονται κυρίως λίμνες και λαγούμια, σε ζωολογικό κήπο που θα απέχει 391 χιλιόμετρα από το Σίδνεϋ, έως το 2022. Στον χώρο θα μπορούν να φιλοξενούνται έως 65 ζώα.

«Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε για τον πλατύποδα και γνωρίζουμε τόσο λίγα», δήλωσε ο  Cameron Kerr, διευθύνων σύμβουλος του Taronga Conservation Society Australia προσθέτοντας πως η επιστημονική κοινότητα θα μάθει από αυτές τις εγκαταστάσεις και οι γνώσεις θα χρησιμεύσουν ώστε αυτό το ζώο να μην εξαφανιστεί. Η ανησυχία για την εξαφάνιση του πλατύποδα εντάθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία κατά τα τέλη του 2019. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου τρία δισεκατομμύρια ζώα πέθαναν, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα οι πυρκαγιές πιθανότατα θα εμφανίζονταν συχνότερα λόγω των υψηλότερων  θερμοκρασιών.

Δείτε ακόμη:

“Ανοίγει ο δρόμος” για το Sputnik V – Γιατί δεν το θέλουν οι Ρώσοι
Building Back Better: Το Μέλλον Μας
Το Τέξας “σπάει το κατεστημένο” – Τέλος οι μάσκες, ανοίγουν τα καταστήματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις