Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιντερπόλ συναγερμός: Ενημέρωση για ψεύτικα εμβόλια σε Κίνα και Νότιο Αφρική, τι γίνεται με το διαδίκτυο 
ΚΟΣΜΟΣ

Ιντερπόλ συναγερμός: Ενημέρωση για ψεύτικα εμβόλια σε Κίνα και Νότιο Αφρική, τι γίνεται με το διαδίκτυο 

Ιντερπόλ συναγερμός: Συναγερμός από την Ιντερπόλ για χιλιάδες ψεύτικα εμβόλια που προωθούσαν σε Κίνα και Νότιο Αφρική, ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ιντερπόλ είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες τις Αστυνομίες των χωρών-μελών της, ότι η πανδημία της covid 19, που πλήττει τον πλανήτη, θα αποτελέσει «ελκυστικό πεδίο» για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, προκειμένου να κερδίσει τεράστια ποσά. Στην αρχή ήταν η κατασκευή πλαστών βεβαιώσεων εμβολίων, με τα οποία εφοδίαζαν συμμορίες ταξιδιώτες κοντά σε αεροδρόμια για να ταξιδέψουν χωρίς να υποβληθούν στα ανάλογα τεστ για τον κορονοϊό και να διακινδυνεύσουν να «χάσουν» το ταξίδι τους σε περίπτωση θετικού δείγματος. Τώρα, είναι το μέγα ζήτημα της παγκόσμιας κοινότητας και η μοναδική ελπίδα για την  αντιμετώπιση της πανδημίας, τα εμβόλια.

Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το οργανωμένο έγκλημα διακινεί η επιχειρεί να διακινήσει χιλιάδες ψεύτικων εμβολίων, ιδιαίτερα μέσω του σκοτεινού διαδικτύου, ποντάροντας στην ανάγκη για εμβολιασμό όλο και περισσότερου κόσμου. Ήδη, η Ιντερπόλ ενημέρωσε με νέο κατεπείγον σήμα τις αστυνομίες, ότι περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων «μαϊμού» εξαρθρώθηκε στην Κίνα. Το σήμα συνοδεύεται από τη λίαν ανησυχητική φράση της διεθνής αστυνομίας ότι «αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»!  «Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής κατάσχεσαν εκατοντάδες ψεύτικα εμβόλια κατά της Covid-19, έπειτα από ενημέρωση της Interpol, που προειδοποίησε για το γεγονός ότι τα εμβόλια θα αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο των εγκληματικών δικτύων», διευκρίνισε ο Διεθνής Οργανισμός Εγκληματολογικής Αστυνομίας, με έδρα τη Λιόν.

εμβόλιο

Συλλήψεις στην Κίνα

Τρεις Κινέζοι υπήκοοι και ένας υπήκοος Ζάμπιας συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέρμιστον (επαρχία Γκαουτένγκ), όπου ανακαλύφθηκε και  «μια μεγάλη ποσότητα παραποιημένων μασκών». Επιπλέον, η Ιντερπόλ συνέδραμε την Κίνα, όπου η Αστυνομία, «ταυτοποίησε ένα δίκτυο πώλησης ψεύτικων εμβολίων κατά της Covid-19 και έκανε έφοδο στις κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα να συλλάβει 80 υπόπτους και να κατασχέσει περισσότερα από 3000 ψεύτικα εμβόλια από το σημείο». «Αν και χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, πρόκειται μονάχα για την κορυφή του παγόβουνου, αναφορικά με την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα εμβόλιο κατά της Covid-19», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ, σε ένα δελτίο τύπου.

Στο σκοτεινό διαδίκτυο

Η Ιντερπόλ προειδοποιεί εκ νέου έναντι των μη πιστοποιημένων εμβολίων που προτείνονται προς πώληση στο διαδίκτυο. «Κάθε εμβόλιο που προωθείται σε ιστότοπους ή στο darknet δεν είναι νόμιμο, δεν έχει δοκιμαστεί και ενδέχεται να είναι επικίνδυνο», τονίζει. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όταν είχε εκδοθεί η προειδοποίηση της Ιντερπόλ, είχε ενημερώσει τους πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του φαρμάκου, για την προειδοποίηση της Ιντερπόλ, ότι διαπιστώνεται ιδιαίτερη δραστηριοποίηση παράνομων κυκλωμάτων για πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων και ιδιαίτερα εμβολίων για τον κορονοϊό.

Ανέφερε  ότι σε κάποιες χώρες υπήρξαν ήδη κρούσματα (διαδικτυακά και σε φυσικό επίπεδο), καθώς κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών να προμηθευτούν «νωρίτερα» εμβόλια ή «ασφαλέστερα» και πιο «αποτελεσματικά» φάρμακα, επηρεαζόμενοι από εξαιρετικές προσφορές και παραπλανητικές διαφημίσεις.

Επαγρύπνηση από τον ΕΟΦ

«Ο ΕΟΦ», ανέφερε στην ανακοίνωση  «ενστερνίζεται πλήρως την προειδοποίηση και καλεί όλους σε επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά ή πληροφορία προκύψει για την προμήθεια φαρμάκου εκτός της νόμιμης εφοδιαστική αλυσίδας, και ιδιαίτερα εμβολίου για την COVID-19, εκτός του πλαισίου του εθνικού σχεδιασμού που έχει ήδη δρομολογήσει και ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας».

Υπενθυμίζει ότι η αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως μέσω διαδικτύου, μπορεί να θέσει σε εξαιρετικό κίνδυνο την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή του ασθενούς – καταναλωτή που θα τα χρησιμοποιήσει.

Εμβόλιο

Δείτε ακόμη:

Καταφύγιο για πλατύποδες – Το πρώτο στον κόσμο θα είναι έτοιμο εντός του 2022
Στόλτενμπεργκ: Να μην ξανασυμβεί θερμό επεισόδιο όπως στα Ίμια
Ποιον Ρεπουμπλικανό αποκάλεσε ο Τραμπ «ηλίθιο»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις