Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Γηροκομεία κορονοϊός: Διχάζουν οι απολύσεις – Τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο
ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Γηροκομεία κορονοϊός: Διχάζουν οι απολύσεις – Τρέχουν να κάνουν το εμβόλιο

Γηροκομεία κορονοϊός: Οι "αρνητές" υγειονομικοί που εργάζονται σε γηροκομεία "ξεθάρρεψαν" βλέποντας ότι δεν υπήρχαν επιπλοκές από το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των υγειονομικών υπαλλήλων σε οίκους ευγηρίας που αρνούνταν να εμβολιαστούν. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας στο GRTimes, αρνητές υγειονομικοί “ξεθάρρεψαν” βλέποντας ότι δεν υπήρχαν επιπλοκές στους υπόλοιπους και τώρα γίνονται κινήσεις για προτεραιοποίησή τους στις λίστες αναμονής, για να τους χορηγηθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εγκαίρως. Στο 30% του συνόλου των υγειονομικών ανερχόταν το ποσοστό εκείνων που είτε ήταν δύσπιστοί, είτε αναποφάσιστοι όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Σήμερα, όπως αναφέρει ο κ. Προσαλίκας στο GRTimes, το ποσοστό των “αρνητών” υγειονομικών έχει πέσει στο 15-20%.

“Ξεθάρρεψαν βλέποντας ότι δεν υπήρχαν επιπλοκές στους υπόλοιπους. Τώρα θέλουν να μπουν άρον άρον σε σειρά προτεραιότητας. Ζήτησα να υπάρχει μία προτεραιοποίηση είτε σε νεοπροσληφθέντες υγειονομικούς, είτε σε ‘πρώην αρνητές’ στις μεγάλες λίστες αναμονής για εμβολιασμό. Διαβάζοντας διαρκώς τι γίνεται στο εξωτερικό, με το ποσοστό των ‘αρνητών’ υγειονομικών στη Γαλλία να φτάνει το 50%, μπορώ να πω ότι η χώρα μας τα πάει αρκετά καλά προς αυτήν την κατεύθυνση”, σχολιάζει ο ίδιος.

Γηροκομείο κορονοϊός

Αντίθετος με τις απολύσει;

Ο κ. Προσαλίκας σχολιάζοντας το περιστατικό απόλυσης δύο υγειονομικών υπαλλήλων στο γηροκομείο Ι.Μ. Ηλείας, ο ίδιος τάσσεται ξεκάθαρα αντίθετος με την απόφαση του Μητροπολίτη Γερμανού. “Δεν το θεωρώ σωστό. Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους και εκτός αυτού, από τη στιγμή που έχεις εξασφαλίσει ότι οι ηλικιωμένοι που φιλοξενείς είναι εμβολιασμένοι, δεν μπορείς να φτάσεις στο σημείο να απειλείς ή να απολύεις εργαζομένους”, καταλήγει.

Δίχασε η απόλυση εργαζομένων που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν

Η απόφαση του Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού, ν’ απολύσει δύο υπαλλήλους από το γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης στη Γαστούνη, επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, διχάζει την κοινωνία. «Τους απολύσαμε γιατί ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει εμβόλιο αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν “εμείς δεν κάνουμε”. Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. “Εγώ δεν το κάνω ό,τι και να γίνει” είπαν.» Όπως εξηγεί ο Μητροπολίτης προχώρησε στην απόλυση των δύο υπαλλήλων καθώς η απόφαση τους να μην εμβολιαστούν έθετε άμεσα σε κίνδυνο την υγεία των ηλικιωμένων.

«Δυστυχώς τους απολύσαμε για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων. Πήγα από τους πρώτους με ραντεβού στο Νοσοκομείο του Πύργου χωρίς τυμπανοκρουσίες και εμβολιάστηκα. Είμαι 89 ετών και έχω κάνει και τις δύο δόσεις.»

Ο Μητροπολίτης αποφάσισε να απολύσει τους δύο υπαλλήλους ωστόσο, ξεκαθάρισε πως αν εμβολιαστούν θα επανέλθουν στις θέσεις τους. Η απόφαση αυτή του ιεράρχη δίχασε την κοινή γνώμη δεδομένου ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτικός βάσει νόμου.

Γηροκομείο κορονοϊός

Παράνομη και άκυρη απόλυση

«Σε κάθε περίπτωση το ν’ απολυθεί κάποιος με την αιτιολογία ότι δεν έχει εμβολιαστεί προφανώς είναι παράνομη και άκυρη απόλυση καθώς δεν προβλέπεται διαχωρισμός μεταξύ εργαζόμενων που έχουν ή δεν έχουν εμβολιαστεί.» Ωστόσο, όπως εξηγεί στο LIVE NEWS, o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιάζουσα καθώς πρόκειται για χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Ειδικά όμως στην περίπτωση αυτή επειδή έχουμε ένα γηροκομείο κι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νομική πολυπλοκότητα με την έννοια και της ευθύνης που έχει ο πάροχος της υπηρεσίας του γηροκομείου απέναντι στους πελάτες του, δηλαδή στους ηλικιωμένους και συγγενείς σε περίπτωση που κολλήσει κάποιος από εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί.» Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη πάντως, οι δύο εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους όταν κι εφόσον εμβολιαστούν.

Σάλος στο Βενιζέλειο: Δυο νοσηλεύτριες αρνήθηκαν να κάνουν το εμβόλιο κορονοϊού και κόλλησαν 5 ασθενείς

Συναγερμός έχει σημάνει όμως και στις υγειονομικές αρχές Ηρακλείου Κρήτης, καθώς εντοπίστηκαν 7 κρούσματα κορονοϊού στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως θετικές στον ιό βρέθηκαν δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κωνσταντίνο Τερζάκη. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου, ενδεχομένως πρόκειται για ενδονοσοκομειακή μετάδοση καθώς οι ασθενείς για να μπουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, πρέπει να φέρουν μαζί τους αρνητικό τεστ. Αυτή τη στιγμή γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων προκειμένου να εντοπιστεί η πηγή της διασποράς, κάτι που με βάση τα παραπάνω θέτει στο επίκεντρο τις δύο νοσηλεύτριες που βρέθηκαν θετικές.

Όπως αποκάλυψε στο TOC o κ. Τερζάκης, εντοπίστηκαν την Τετάρτη θετικοί στον κορονοϊό 5 ασθενείς του και δύο νοσηλεύτριες της Αιματολογικής κλινικής. Μόλις βρέθηκαν τα κρούσματα, εκλήθη η πρόεδρος της επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων που επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε οδηγίες για τη διαχείριση της κατάστασης. Ο ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται στην εντατική με την κατάσταση της υγείας του να εξελίσσεται καλά ενώ άλλος ένας βρίσκεται σε κλινική Covid – 19 χωρίς να κινδυνεύει. Οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς καθώς και οι δύο νοσηλεύτριες, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο ΠΑΓΝΗ οι νέοι ασθενείς για Αιματολογική

Στο νοσοκομείο τέθηκε σε εφαρμογή πρωτόκολλο για την προστασία ασθενών και προσωπικού. Στην αιματολογική κλινική έγινε απολύμανση, ενώ όλο το υγειονομικό προσωπικό υπεβλήθη σε τεστ για τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου, δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό.

Η Αιματολογική κλινική δεν θα δέχεται νέους ασθενείς από σήμερα μέχρι και τις 11 Μαρτίου. Οι ασθενείς που φτάνουν για εισαγωγή στην Αιματολογική του Βενιζέλειου θα υπόκεινται σε τεστ για τον κορονοϊό και θα μεταφέρονται στο ΠΑΓΝΗ. Οι ασθενείς που βρίσκονται ήδη μέσα στην Αιματολογική θα παραμείνουν για νοσηλεία εκεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις