Στοπ Ερντογάν: Μια πινακίδα στη Νέα Υόρκη τσαντίζει την Τουρκία

ΚΟΣΜΟΣ

Στοπ Ερντογάν: Μια πινακίδα στη Νέα Υόρκη τσαντίζει την Τουρκία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Στοπ Ερντογάν: Η ανάρτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ

04.03.2021 | 19:15

“Φωτιά” στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον “ανάβει” η τεράστια ψηφιακή πινακίδα που εμφανίστηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην Time Square με το σύνθημα “STOP ERDOGAN”, ενώ ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεσπάσει διαδικτυακός “πόλεμος” μεταξύ πολιτικών προσώπων και χρηστών. Η Αμερικανίδα που ανήρτησε το μικρής διάρκειας βίντεο στο Τwitter, ακούγεται να λέει εντυπωσιασμένη, πως «πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να πλήρωσαν πολλά χρήματα για να αγοράσουν αυτό το χώρο». Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SIGMALIVE, Μαρία Ζαχαράκη, η ανάρτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σε αναρτήσεις του στο twitter κατηγόρησε την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν για δυσφημιστική καμπάνια κατά του Ερντογάν.

«Η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ (*ένας υποτιμητικός όρος και ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και οι συνεργάτες του Ερντογάν για να απευθυνθούν στην οργάνωση του Γκιουλέν την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική, ισχυρισμό που αρνείται έντονα το κίνημα) αποτελεί απειλή τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για την Τουρκία. Η ηγεσία της FETÖ είναι εχθρός της ανθρωπότητας και εχθρός της Τουρκίας όπως και το ΡΚΚ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις κατά του προέδρου μας είναι επιθέσεις κατά του έθνους μας».

‘Η οργάνωση δεν θα μας σταματήσει’

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι με αυτή τη δυσφημιστική καμπάνια «το προδοτικό δίκτυο (FETÖ) πρόσθεσε μια νέα σελίδα στην προδοσία του, στοχοποιώντας τον πρόεδρό μας με ψεύτικες καμπάνιες στη Νέα Υόρκη, όπως το STOP ERDOGAN. Ο Τσελίκ επεσήμανε ότι η οργάνωση αυτή δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία και τον πρόεδρο της που τον θεωρεί ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στα προδοτικά της σχέδια. «Το τουρκικό έθνος στηρίζει τον πρόεδρό του. Υπό την ηγεσία του Ερντογάν ο αγώνας κατά αυτής της οργάνωσης του τρόμου και της προδοσίας θα συνεχιστεί ως το τέλος», τόνισε. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», η επιγραφή «κατέβηκε» από την Times Square εξαιτίας της αντίδρασης της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Αντι-εκστρατεία υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης

Στο μεταξύ, αντι-εκστρατεία υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης και κατά του Γκιουλέν και του ΡΚΚ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη με ειδικά φορτηγά που φέρουν επιγραφές όπως: «ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΚΚ, PYD, FETO» «ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»

Η “βόμβα” Σοϊλού για  τον Γκιουλέν: Είναι ή όχι πίσω από το πραξικόπημα;

Όμως, τι κι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πρώτη στιγμή κατονόμασε τον εξόριστο στις ΗΠΑ, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη του, ως τον εγκέφαλο πίσω από την ενορχήστρωση του υποτιθέμενου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016; Μόλις λίγες ημέρες πριν και σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι δεν ήταν το κίνημα του Γκιουλέν που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τα σχόλια του Σοϊλού ήρθαν κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος στο Haber Global. “Πραγματοποίησε η Fetö στις 15 Ιουλίου απόπειρα πραξικοπήματος; Όχι δεν πραγματοποίησε στις 15 Ιουλίου, αλλά οι δράστες δεν θα μας αφήσουν ήσυχους. Αν παραμείνουμε δυνατοί, θα είμαστε εντάξει”, είπε ο Σοϊλού αινιγματικά, χωρίς να εξηγήσει ποιοι ήταν οι πραγματικοί σχεδιαστές της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και χωρίς η δημοσιογράφος να επιμένει.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ενέπνευσε το κίνημα, αρνήθηκε έντονα να έχει κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα και ζήτησε διεθνή έρευνα για αυτό, αλλά ο Ερντογάν -αποκαλώντας την απόπειρα πραξικοπήματος “δώρο του Θεού”- και η κυβέρνηση ξεκίνησαν μια εκτεταμένη εκκαθάριση.

‘Ποιον φοβάσαι Σοϊλού;’

Οι παρατηρήσεις του Σοϊλού προκάλεσαν σοκ στα κοινωνικά μέσα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας κυβερνητικός αξιωματούχος παρέπεμπε σε άλλον “πρωταγωνιστή” εν αντιθέσει μάλιστα με τη προσπάθεια του ίδιου του Ερντογάν. Ο δημοσιογράφος Σαΐντ Σεφά κάλεσε μέσω Twitter τον Σοϊλού να πει ποιος ήταν αυτός που χρησιμοποίησε κάποιους “ανθρώπους-εργαλεία” για να κάνει το πραξικόπημα, ρωτώντας τον υπουργό: “Ποιον φοβάσαι;”.

Ο βουλευτής του κύριου αντιπολιτευόμενου κεμαλιστικού κόμματος CHP, Ερέν Ερντάμ είπε στο Twitter: “Αν ένας βουλευτής του CHP εμφανιζόταν στην τηλεόραση και έλεγε ότι “η Fetö δεν πραγματοποίησε το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου”, όπως έκανε ο Σοϊλού, τι νομίζετε ότι θα συνέβαινε;”.

Ευθεία κατηγορία στις ΗΠΑ

Κι αν οι απαντήσεις δεν ήρθαν μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Τούρκος ΥΠΕΣ μιλώντας στη Hurriyet, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε και πρόσθεσε ότι “η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα”. Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.

“Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους”, είπε. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό, αλλά η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Άγκυρας.

292.000 άνθρωποι στη φυλακή…

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

Exit mobile version