Εντογάν Μακρόν τηλεδιάσκεψη: Τουρκικό άνοιγμα στη Γαλλία

ΚΟΣΜΟΣ

Εντογάν Μακρόν τηλεδιάσκεψη: Τουρκικό άνοιγμα στη Γαλλία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Εντογάν Μακρόν τηλεδιάσκεψη: Πρώτη επικονωνία μετά από μια μακρά περίοδο σφοδρής έντασης στις γαλλοτουρκικές σχέσεις.

03.03.2021 | 09:11

Μετά από μια περίοδο έντασης, που οι γαλλοτουρκικές σχέσεις είχαν φθάσει στο ναδίρ, χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη. Ειδικές πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών δεν έγιναν γνωστές, πέρα από τις γενικότητες της ανακοίνωσης της τουρκικής προεδρίας. Σε αυτές περιλαμβάνεται η πληροφορία ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε προς τον Γάλλο Πρόεδρο ότι ο διάλογος μεταξύ ηγετών πάντα παίζει ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Παράλληλα, φέρεται να τόνισε ότι οι γαλλοτουρκικές σχέσεις έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και ότι μπορούν να συνεισφέρουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στον Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αφρική.

Ο Ερντογάν αισθάνεται πλέον ασφυκτική την πίεση της Δύσης, ειδικά μετά την αλλαγή φρουράς στην Ουάσινγκτόν και επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πιο διαλλακτικό και ανθρωπιστικό πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε χθες το ήδη αμφισβητούμενο στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας του σχέδιο των «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα επιστολή 170 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου προς τον ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, με την οποία ζητούσαν την αύξηση της πίεσης στην Άγκυρα για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως απάντηση ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, την ελευθερία της έκφρασης και θα βελτιώσει το δικαστικό σύστημα.

Εντογάν Μακρόν τηλεδιάσκεψη: Τα εννέα σημεία του Ερντογάν

«Ουδείς μπορεί να στερηθεί την ελευθερία του εξαιτίας των σκέψεών του», διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό για την όλο και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του. Στο πλαίσιο ενός σχεδίου εννέα σημείων, ο Ερντογάν παρουσίασε μέτρα για τη βελτίωση του δικαστικού συστήματος σε τομείς που περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση γαιών και τις δίκες ανηλίκων, μέχρι μέτρα για να εξασφαλισθεί ότι οι δίκες θα γίνονται γρήγορα. Δήλωσε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει τη δίωξη αδικημάτων που συνδέονται με τον Τύπο και το Ίντερνετ. «Η βελτίωση της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματος των πολιτών να οργανώνονται και της ελευθερίας της θρησκείας … είναι ο στόχος που προσπαθήσαμε περισσότερο να επιτύχουμε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υπουργούς και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

 

Ο φόβος του reis

Στην Τουρκία συνηθίζουν να αποκαλούν τον Ερντογάν reis, δηλαδή ηγεμόνα. Φαίνεται όμως πως ο ηγεμόνας φοβάται πολύ. Τριάντα εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν το 2020 από το κρατικό ταμείο για την προστασία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος κάθε φορά που μετακινείται είναι σαν να τον συνοδεύει μικρός στρατός. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Γενικής Ασφάλειας Τουρκίας, που δημοσιεύει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Μπιργκιούν», το ποσό που διατέθηκε πέρυσι για την προστασία του Ερντογάν και της τουρκικής προεδρίας ήταν 3 φορές επάνω από το ποσό που διατίθεται για την προστασία ολόκληρης της τουρκικής βουλής, η οποία αποτελείται από 550 βουλευτές.

 

Στα ύψη ο δανεισμός

Την ίδια ώρα, άλλη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, η «Σοζτζού», αποκαλύπτει ότι ο δανεισμός της Τουρκίας τα τελευταία 18 χρόνια που κυβερνά ο Ταγίπ Ερντογάν ξεπερνά κατά 2,5 φορές τον δανεισμό της χώρας τα προηγούμενα 80 χρόνια, δηλ. από τότε που ιδρύθηκε το τουρκικό κράτος (1923) μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Ερντογάν το 2002. Σύμφωνα με τον βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ιλχάν Κεσιτζί, τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία στην ιστορία της η Τουρκία την έχει υποστεί επί κυβερνήσεων ΑΚΡ, προειδοποιώντας ότι η τρέχουσα οικονομική διαχείριση θα οδηγήσει την τουρκική οικονομία στην άβυσσο. Σύμφωνα με τον βουλευτή της τουρκικής αντιπολίτευσης, από το 2002 η διακυβέρνηση του AKP έχει λάβει δάνεια συνολικού ύψους 304 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα, τα δάνεια που έλαβαν οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις από το 1923 έως το 2002 ανέρχονται σε 131 δισ. δολάρια.

Exit mobile version