Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός 6 ρίχτερ Ελασσόνα: Τα πρώτα λεπτά αγωνίας των κατοίκων
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 6 ρίχτερ Ελασσόνα: Τα πρώτα λεπτά αγωνίας των κατοίκων

Σεισμός 6 ρίχτερ Ελασσόνα: ''Να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια''

Ο σεισμός των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ελασσόνα ταρακούνησε όχι μόνο τις γύρω περιοχές αλλά σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό αναστάτωση και αγωνία προκάλεσε ο σεισμός, με τους κατοίκους να σπεύδουν στους δρόμους για να προφυλαχθούν από το φυσικό φαινόμενο. Ο σεισμός είχε επίκεντρο την Ελασσόνα και ταρακούνησε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Εξαιτίας του δυνατού σεισμού, ένας ηλικιωμένος με κινητικά προβλήματα εγκλωβίστηκε στο σπίτι του που κατέρρευσε, ωστόσο η γυναίκα του πρόβαλε να βγει εγκαίρως και να ειδοποιήσει τις Αρχές, οι οποίοι απεγκλώβισαν τον άνθρωποι λίγα λεπτά αργότερα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός με εστιακό βάθος 7,8 χλμ., σημειώθηκε σε απόσταση 238χλμ ΒΒΔ της Αθήνας. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Κόσμος έξω μετά από σεισμό Κόσμος έξω μετά από σεισμό Κόσμος έξω μετά από σεισμό

Λέκκας: Να μη λειτουργήσουν σχολεία και δημόσια κτίρια

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος και προκάλεσε τρόμο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μια πρώτη ανάγνωση της μετασεισμικής ακολουθίας δείχνει ότι μπορεί το φαινόμενο να οδηγείται σε εκτόνωση. Παρά ταύτα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί, πιθανώς και μεγάλοι.

Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγάλος μετασεισμός

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο σεισμός θέλει προσοχή «γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία». Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παλαιότερα κτίρια, ιδίως αν έχουν εμφανίσει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες». Ο έμπειρος σεισμολόγος τόνισε ότι τα σπίτια που έχουν εμφανίσει βλάβες δεν πρέπει να κατοικηθούν «τουλάχιστον για μια εβδομάδα» καθώς «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταρρεύσει με πιθανό μετασεισμό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις