Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κούρτοβικ για Κουφοντίνα: Μια αδιανόητη δήλωση από τη συνήγορο του “Λουκά”
ΕΛΛΑΔΑ

Κούρτοβικ για Κουφοντίνα: Μια αδιανόητη δήλωση από τη συνήγορο του “Λουκά”

Κούρτοβικ για Κουφοντίνα: «Η λογική που στιγματίζει τον παραβάτη και τον θέλει εφ’ όρου ζωής εκτός της κοινωνίας, είναι μεσαιωνική», είπε

Σε μία άκρως προκλητική δήλωση προέβη η συνήγορος του αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, το βράδυ της Τρίτης, η κυρία Κούρτοβικ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του συλλόγου συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας, είπε ότι ο σύλλογος «Ως Εδώ»…υβρίζει τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επειδή τον αποκαλεί δολοφόνο. «Η ανακοίνωση αυτή έχω την εντύπωση ότι συντάχθηκε μάλλον για να εξυβρίσει τον απεργό, “δολοφόνο’ τον αποκαλεί, παρά για να στηρίξει το δικαίωμα του στη ζωή. Ήταν υβριστική, ήταν προσβλητική», υπογράμμισε η κυρία Κούρτοβικ, επιμένοντας ότι, από τη στιγμή που υπήρξε οριστική δικαστική κρίση και ο Δημήτρης Κουφοντίνας οδηγήθηκε στη φυλακή, θα πρέπει να αποκαλείται «κρατούμενος» και όχι «δολοφόνος».

Η κυρία Κούρτοβικ, μάλιστα, επέμεινε ότι «τα θύματα και η Πολιτική Αγωγή έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία ως το σημείο που το δικαστήριο αποφασίζει την ενοχή, από κει και πέρα τελειώνει ο ρόλος τους, δεν έχουν λόγο στον τρόπο έκτισης της ποινής».  «Οι φυλακές είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν ένοχοι. Καταρχήν στη φυλακή δεν πάνε αθώοι, αλλά ένοχοι. Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να υπάρχει σωφρονιστικό σύστημα. Η λογική που στιγματίζει τον παραβάτη και τον θέλει εφ’ όρου ζωής εκτός της κοινωνίας, είναι μεσαιωνική. Είναι μία λογική που δεν ταιριάζει στο σωφρονιστικό σύστημα για το οποίο παλέψαμε τόσα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Κούρτοβικ.

Νικολάου για Κουφοντίνα: Δεν υπαναχωρούμε, όλα είναι νομότυπα

Για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα που ζητεί μέσω απεργίας πείνας και δίψας μεταγωγή στις φυλακές του Κορυδαλλού μίλησε σήμερα η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου «Το δελτίο Τύπου που βγάλαμε τα λέει όλα. Δόθηκαν όλα τα έγγραφα με τις απαιτούμενες σφραγίδες στην συνήγορο υπεράσπισης του κ. Κουφοντίνα» είπε στον Οpen TVαναφερόμενη στις δηλώσεις της κυρίας Κούρτοβικ. «Αυτές οι αποφάσεις, η απόφαση που έλαβε ο Κουφοντίνας είναι ίδια με όσες εκδίδουν οι ΚΕΜ (Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών). Αυτά τα έγγραφα μπορούν να προσβληθούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Είναι σαφές ότι η Πολιτεία δεν θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας. Ο Κουφοντίνας χρησιμοποιεί την απεργία πείνας ως μέτρο πίεσης και εκβιάζει ουσιαστικά την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημά του να πάει στον Κορυδαλλό. Θα πρέπει να σταματήσει και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη» τόνισε η κυρία Νικολάου και σημείωσε ότι γνωρίζει ότι έχει εκκινήσει μία τέτοια διαδικασία η κ. Κούρτοβικ, συνήγορος του Κουφοντίνα.

Ο Σοφία Νικολάου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεροληψία απέναντι στον Κουφοντίνα καθώς «δεν ξεχωρίζουμε τους κρατούμενους. Ψηφίστηκε ένας νόμος τέλη του 20202, που ο Κουφοντίνας κι άλλοι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να βρίσκονται σε αγροτικές φυλακές. Μετήχθη ουσιαστικά από τις αγροτικές φυλακές στον Δομοκό που είναι φυλακή για τέτοιους κρατούμενους. «Εχω εξηγήσει ότι ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων. Δεν μπορούν να μεταχθούν καταδικασμένοι κρατούμενοι. Έχουν μείνει ελάχιστοι στον Κορυδαλλό (σ.σ.: κι από την 17Ν) και θα μεταχθούν σε άλλα καταστήματα κράτησης. Εχω βάλει 1.000 υπογραφές για να φύγουν οι βαρυποινίτες από τον Κορυδαλλό».

Να σταματήσει την απεργία πείνας

Επανέλαβε πως «η απεργία πείνας πρέπει να διακοπεί. Είναι μέσο πίεσης στην κυβέρνηση και από την στιγμή που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη είναι μέσο πίεσης και στη Δικαιοσύνη. Είχε τη δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν καν ξεκινήσει στην απεργία πείνας. Θα πρέπει και τώρα αυτή τη στιγμή να σταματήσει την απεργία πείνας και να αναμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης. Φαντάζομαι η Δικαιοσύνη θα είναι πολύ γρήγορη στη διαδικασία. Κανείς δεν επιθυμεί να πεθάνει, αλλά μην περιμένετε από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει σε μη νόμιμα αιτήματα και ειδικά εν μέσω άσκησης απεργίας πείνας. Ξεκαθαρίζω ότι όλα είναι νομότυπα. Εμείς εφαρμόσαμε το νόμο και αν κάνουμε δεκτό το αίτημά του ουσιαστικά παραβιάζουμε τον νόμο».

Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες της 17Ν είπε ότι «ούτως ή άλλως πρόθεσή μας είναι να μεταχθούν. Λόγω lockdown δεν μετακινήθηκαν. Αυτό που έχουμε κάνει ουσιαστικά είναι να κλείσουμε τον Κορυδαλλό. Δεν μπαίνει κανείς. Δεν είχαμε επιτρέψει σε υπόδικους να μείνουν στον Κορυδαλλό, πόσο μάλλον σε καταδικασμένους. Θα φύγουν όλοι οι κρατούμενοι».

Για την Ιωάννα Κούρτοβικ που είπε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά εκδικείται τον Κουφοντίνα έκανε λόγο για «παραλήρημα». «Παρακολουθείτε σε 24ωρη βάση από γιατρούς, με δική μας εντολή πήγε στο νοσοκομείο, φροντίζουμε με κάθε προσπάθεια την υγεία του», είπε. Τέλος για τον νόμο που υποστήριξε η συνήγορος του «Λουκά» της 17 Νοέμβρη ότι έγινε ειδικά γι αυτόν ξεκαθάρισε ότι «μόνο φωτογραφικός δεν ήταν για τον Κουφοντίνα ο νόμος» και πρόσθεσε πως οι λόγοι για να μεταχθεί ένας κρατούμενος, είναι συγκεκριμένοι. «Υγείας, οικογενειακοί, ή αν έχει δικαστήριο σε κάποια άλλη πόλη».

Δείτε ακόμη
Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο Κουφοντίνας – “Θα ζητήσουμε διακοπή ποινής, λόγω κινδύνου για τη ζωή του”
Ακόμη 129 δικαστές διαμαρτύρονται έντονα κατά του Σεβαστίδη – «Πάρτε πίσω την ανακοίνωση υπέρ Κουφοντίνα»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις