Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λύματα Αττική κορονοϊός: Πώς είναι η κατάσταση στην Αθήνα, τι λέει ο Θωμαΐδης
ΕΛΛΑΔΑ

Λύματα Αττική κορονοϊός: Πώς είναι η κατάσταση στην Αθήνα, τι λέει ο Θωμαΐδης

Λύματα Αττική κορονοϊός: Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλάει για αύξηση του ιικού φορτίου σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα στην Αττική .

Επελαύνει στην Αττική ο κορονοϊός, με τα λύματα στο ιικό φορτίο να μην δείχνουν καμία μείωση, κάτι που οδηγεί σε αναπόφευκτη παράταση του lockdown. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος σε δείγματα που αφορούν μέχρι και την Κυριακή, «το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος, είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση». Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου ήταν περίπου 200%, ενώ ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται γύρω στο 20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό. «Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» εξήγησε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιπρόσθετα αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

Λύματα Αττική κορονοϊός: Νίκος Θωμαΐδης

Λύματα – κορονοϊός: Εκτόξευση του ιικού φορτίου σε Ηράκλειο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα στοιχεία με το ιικό φορτίο των λυμάτων σε μεγάλες πόλεις της χώρας, με τα στοιχεία να είναι ανησυχητικά για το Ηράκλειο. Συγκεκριμένα το ιικό φορτίο στο Ηράκλειο παρουσιάζει αύξηση αυτή την εβδομάδα 265%, ενώ μεγάλη αύξηση υπάρχει σε Ρέθυμνο (98,1%), Λάρισα (89,1%), Χανιά (85,1%). Στη Θεσσαλονίκη το ιικό φορτίο έχει αύξηση 22%, ενώ μείωση έχουν η Αθήνα (-16,2%) και ο Βόλος (-27,6%). Ο ΕΟΔΥ αναφέρει χαρακτηριστικά: « Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής και η πόλη του Βόλου παρουσιάζουν ελαφρώς φθίνουσες τάσεις για το αντίστοιχο

Κόσμος με μάσκα

Παγώνη: Ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, η κυρία Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος. Παράλληλα τόνισε πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα κατά του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση η ειδικός παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά.

Όπως τόνισε η κα Παγώνη χθες το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι άγγιξε τη Δευτέρα τους 406, έχοντας ξεπεράσει για πρώτη φορά από την 5η Ιανουαρίου το όριο των 400- ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έλεγε χθες πως είναι διαθέσιμες μόλις 12 ΜΕΘ για ασθενείς Covid στο λεκανοπέδιο. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 24 ώρες από την Κυριακή στη Δευτέρα 15 άτομα παραπάνω χρειάστηκε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Δείτε ακόμη:

Νέα “βόμβα”: Παραιτήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός μετά τις καταγγελίες
Νικολάου: Τον Σεπτέμβριο ο Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης
Κούλουμα σε καραντίνα, σε απόγνωση το ΕΣΥ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις