Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/3: Πάνω από 2.000, εισηγήσεις για παράταση lockdown

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/3: Πάνω από 2.000, εισηγήσεις για παράταση lockdown

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 2/3: Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι σήμερα τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα.

02.03.2021 | 15:59

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι σήμερα τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα καθώς αναμένεται νέα μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 2.000 μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο. Η επιδημιολογική εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αττική, γεγονός που επιβάλλει όχι μόνο την παράταση του lockdown και την εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και εισηγήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων. Στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητήθηκε η επιδημιολογική εικόνα του Λεκανοπεδίου και συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, αλλά και η ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των μέτρων που εξετάζονται βρίσκεται η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις. Επί τάπητος τέθηκε ξανά το θέμα των ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς παρατηρείται η εικόνα ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν ελέγχονται από τις Αρχές για τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα, δεν θα μπορεί κάποιος που μένει στο Παγκράτι να στείλει SMS για σωματική άσκηση και να μεταβεί στη Γλυφάδα ή στην Πάρνηθα. Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν την περίπτωση να αρθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.

Η πρόταση Δερμιτζάκη για έξυπνα μέτρα

Η συζήτηση για τη λήψη και εφαρμογή έξυπνων μέτρων είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη να προτείνει την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. Ενδεικτικά είχε αναφέρει «αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω». Παράλληλα είχε προτείνει το άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού, δηλαδή click in shop.

Γώγος: Έξυπνο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης και είσοδο σε μια κανονικότητα μέσα και από τη βοήθεια «έξυπνων μέτρων», μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ενώ αναφέρθηκε στο λιανεμπόριο και τα σχολεία. Στη συνέχεια, σχολίασε πως «φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γώγος δήλωσε πως «εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ». Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αύριο προκειμένου να αποφασίσουν την εισήγηση που θα κάνουν στην κυβέρνηση για τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοστούν. Οπως όλα δείχνουν το lockdown θα πάρει παράταση έως και την Καθαρά Δευτέρα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα.

Exit mobile version