Σαρκοζί καταδίκη: Ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος που καταδικάζεται

ΚΟΣΜΟΣ

Σαρκοζί καταδίκη: Ο δεύτερος Γάλλος πρόεδρος που καταδικάζεται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Σαρκοζί καταδίκη: Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής», φέρεται να δήλωσε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.

01.03.2021 | 18:02

Σε μια μη αναμενόμενη απόφαση ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες διαφθοράς και δωροδοκίας που αντιμετώπιζε. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης τριών ετών. Από αυτά αναστολή έκτισης λαμβάνει για τα δύο χρόνια. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα της έφεσης, που πρέπει να το ασκήσει εντός δεκαημέρου. Η δικαστής Κριστίν Μι, η οποία προήδρευσε της υπόθεσης, δήλωσε καθώς ανακοίνωνε την ποινή ότι ο 66χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης της Γαλλίας «χρησιμοποίησε το στάτους του ως πρώην Γάλλος πρόεδρος» σε μια «ιδιαίτερα σοβαρή» αδικοπραξία.

Η αρχική πρόταση των δικαστών ήταν καταδίκη τεσσάρων ετών για τον 66χρονο Σαρκοζί, εκ των οποίων εκτιτέα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο. Ο ίδιος ο Σαρκοζί, που είναι ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάζεται για διαφθορά μετά τον Ζακ Σιράκ, δήλωσε στο δικαστήριο ότι «ποτέ. Ποτέ δεν έκανα κατάχρηση της επιρροής μου, φερόμενης ή πραγματικής». Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, και παρόλο που έχει αποσυρθεί από την πολιτική εξακολουθεί να έχει επιρροή στους Συντηρητικούς, έχει προσθεσμία δέκα ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Η καταδίκη του Σιράκ

Θυμίζουμε ότι δέκα χρόνια πριν, το 2011,  πρωί ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι ο βασικός ένοχος για υπόθεση χρηματοδότησης του κόμματός του RPR μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος της πόλης των Παρισίων, από το 1983 μέχρι το 1995. Στις δικάσιμους που είχαν προηγηθεί της καταδίκης η εισαγγελία είχε ζητήσει την απαλλαγή του Σιράκ, καθώς και των εννέα συγκατηγορουμένων του, το δικαστήριο ωστόσο δεν ικανοποίησε το εισαγγελικό αίτημα.

Exit mobile version