Συμμορίες ληστών στα ασανσέρ νοσοκομείων: Αρπάζουν πορτοφόλια από τους ασθενείς

ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορίες ληστών στα ασανσέρ νοσοκομείων: Αρπάζουν πορτοφόλια από τους ασθενείς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Συμμορίες ληστών στα ασανσέρ νοσοκομείων: Σε επιχείρηση της αστυνομίας σε Ζεφύρι και Ίλιον συνελήφθησαν επτά Ρομά ως μέλη της συμμορίας ενώ αναζητούνται άλλοι τρεις. 

01.03.2021 | 12:39

Τη συρροή ασθενών και των συνοδών τους στα νοσοκομεία είτε για προβλήματα με τον κορονοϊό είτε για άλλες παθήσεις, εκμεταλλευόταν με τον χείριστο τρόπο δεκαμελής συμμορία Ρομά, η οποία έβαζε στο στόχαστρο πορτοφόλια και τσάντες αγωνιούντων ανθρώπων! Οι καταγγελίες ασθενών και συνοδών που έφθαναν σε νοσοκομεία των περιοχών Αμπελοκήπων και Παπάγου, ήταν πανομοιότυπες προς την Αστυνομία.  Έμπαιναν στα ασανσέρ, δημιουργούνταν ξαφνικά από άγνωστα άτομα συνθήκες συνωστισμού και μέσα στο πανδαιμόνιο έχαναν τσάντες με χρήσιμες ιατρικά έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα αλλά και πορτοφόλια με πιστωτικές κάρτες και αστυνομικές ταυτότητες. Αστυνομικοί Τμημάτων Ασφαλείας των περιοχών αυτών ανέλαβαν να εντοπίσουν τα μέλη της συμμορίας με συνεχή, αθέατη παρουσία κοντά στους ανελκυστήρες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα μέλη της ομάδας των πορτοφολάδων και όπως απεδείχθη ξεκινούσαν κάθε ημέρα σχεδόν από Ζεφύρι και Ίλιον. Οργανώθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση και συνελήφθησαν στις δύο προαναφερόμενες περιοχές,  επτά Ρομά, μέλη της  εγκληματικής ομάδας που διέπραττε συστηματικά κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών από δημόσια νοσοκομεία. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρεις επιπλέον συνεργοί τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση αδικήματα- των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συρροή, απατών με υπολογιστή, πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Συμμορίες ληστών στα ασανσέρ νοσοκομείων: Δρούσαν τρεις μήνες

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», εξηγεί η Αστυνομία, εφιστώντας παράλληλα και την προσοχή των ασθενών και συνοδών, «τους τελευταίους τρεις μήνες,  τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν συστηματικά σε κλοπές, στο χώρο δημόσιων νοσοκομείων, στις περιοχές Παπάγου και Αμπελοκήπων. Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν με διαφορετικά οχήματα, σε ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων, σε δημόσια νοσοκομεία, σε καθημερινή σχεδόν βάση. Εντός των νοσοκομείων επέλεγαν ως υποψήφια θύματα τους επισκέπτες ή ασθενείς, κατά κύριο λόγο, ηλικιωμένους. Τους περίμεναν μέχρι τη στιγμή που θα εισέρχονταν σε ανελκυστήρα και με τη μέθοδο τεχνητού συνωστισμού και δίχως να γίνουν αντιληπτοί, τους αφαιρούσαν τα πορτοφόλια. Σε κάποιες περιπτώσεις διέπρατταν τις κλοπές στους χώρους αναμονής ιατρείων ή εργαστηρίων».

Αναλήψεις σε κλεμμένες κάρτες

Στη συνέχεια ακολουθούσε το δεύτερο μέρος της δράσης τους. «Μετά τη διάπραξη της κλοπής, αφαιρούσαν το χρηματικό ποσό που περιείχαν τα πορτοφόλια και μετέβαιναν σε κοντινά ATM , όπου χρησιμοποιούσαν τις αφαιρεθείσες κάρτες για την ανάληψη χρηματικών ποσών ή μετέβαιναν σε καταστήματα για αγορά διάφορων προϊόντων, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είχαν σημειώσει σε κάποιο μέρος στο πορτοφόλι τον αριθμό PIN της κάρτας. Σε επακόλουθες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το χρηματικό ποσό των 3.578 ευρώ, τρία “επιχειρησιακά” αυτοκίνητα και διάφορα αποκόμματα συναλλαγών».

Συμμορίες ληστών στα ασανσέρ νοσοκομείων: Εξιχνιάστηκαν 28 κλοπές

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Χολαργού-Παπάγου, εξιχνιάστηκαν 28 κλοπές, με τη συνολική αξία των αφαιρεθέντων να ξεπερνά τις 19.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των κατηγορούμενων, επισημαίνει η Αστυνομία, για να τονίσει την «ανακύκλωση του εγκλήματος»,  έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες δέκα ημέρες, που η Αστυνομία συλλαμβάνει μέλη σπείρας που έκλεβε πορτοφόλια σε  ασανσέρ δημόσιων νοσοκομείων, στην Αττική. Ήταν οι αστυνομικοί του  Τμήματος Ασφαλείας Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, οι οποίοι  μετά από έρευνες συνέλαβαν  δύο Ρομά,  μέλη συμμορίας που είχε διαπράξει σωρεία κλοπών, από τις αρχές του 2020 μέχρι τώρα. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται πέντε επιπλέον μέλη της συμμορίας.

Σε ασανσέρ νοσοκομείων και λαϊκές

«Οι δράστες», ανέφεραν οι αστυνομικοί του Πειραιά «στοχοποιούσαν» ηλικιωμένους και στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό σε λαϊκές αγορές ή δημόσια νοσοκομεία (εντός ανελκυστήρων), προσέγγιζαν άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας και τους αφαιρούσαν τα πορτοφόλια. Εν συνεχεία, με τις τραπεζικές κάρτες των θυμάτων τους, προέβαιναν σε αγορές με ανέπαφες συναλλαγές μέσω μηχανημάτων POS ή αναλήψεις χρημάτων από ATM. Από την προανακριτική έρευνα, εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις κλοπών, με το συνολικό χρηματικό ποσό που αφαιρέθηκε να ξεπερνάει τις 22.000 ευρώ.

Δείτε ακόμη:

Σύλληψη αλλοδαπού διαρρήκτη στο κέντρο της Αθήνας – Σε ξενοδοχείο τα κλοπιμαία – Συλλήψεις και στα Ιωάννινα 
Ασθενείς με κορονοϊό στην Αμαλιάδα πήραν εξιτήριο
Στρατιωτικός βίαζε τον πεντάχρονο γιο του επί τρία χρόνια
Exit mobile version