Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/3: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 1/3: ''Να κάνουμε προσπάθεια αυτές τις δύο εβδομάδες''

01.03.2021 | 17:35

Στο υψηλό επίπεδο των 1.176 παρέμειναν και το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται πλέον στους 406, ενώ άλλοι 30 ασθενείς υπέκυψαν στον Covid-19, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είθισται κάθε Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι χαμηλός καθότι γίνονται λιγότερα τεστ τις Κυριακές.

Μητσοτάκης: Να κάνουμε προσπάθεια αυτές τις δύο εβδομάδες

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δωρεά 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Δημόσιο και το ΕΣΥ. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, οι νέες κλίνες «θα έχουν τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται», ενώ αρχικά «η έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ένας κομβικός πυλώνας του ΕΣΥ, που κράτησε και άντεξε ειδικά τις δύσκολες εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και από τη Μακεδονία, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Μαρία Γιογκατζή.

Ανοίγοντας την τηλεδιάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας. Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά.

Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα» σημείωσε.

Παγώνη: «Να ανοίξουν σχολεία, καταστήματα ακόμα και εστίαση»

Τη θέση ότι το lockdown, όπως ισχύει σήμερα, δεν έχει νόημα και πως πρέπει να ξεκινήσει από τη Δευτέρα ένα σταδιακό άνοιγμα, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, η κυρία Παγώνη τόνισε ότι «την ερχόμενη Παρασκευή πρέπει να δοθούν εισηγήσεις από την επιτροπή στην κυβέρνηση. Να ξεκινήσουν να ανοίγουν σχολεία και καταστήματα, με τον τρόπου που έχουν πει. Δεν είπαμε να ανοίξουν καταστήματα και να μπουν όλοι».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε έτσι. Δεν είναι πιο λογικό να ανοίξει η εστίαση, ένα ζαχαροπλαστείο με εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις, από το να κάθονται στα παγκάκια ο ένας δίπλα στον άλλον; Για να τηρηθούν και τα μέτρα». Να σημειωθεί ότι ο Δρ Γιώργος Παυλάκης, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου, για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Μια τέτοια απόφαση, εξήγησε, θα πρέπει να ληφθεί μόνο αν η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέπει. «Προς θεού, αν οι παράμετροι είναι πολλοί υψηλές, δεν θα μπορεί κανείς να πάρει τέτοια ευθύνη. Όμως ήδη υπάρχει μια σταθερότητα, και πλέον θα υπάρχει μείωση».

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6, «ειδικά για το Σάββατο ήταν λάθος. Έπρεπε για τα σούπερ μάρκετ να είναι μέχρι τις 21:00 ή τις 22:00 για να μην υπάρχουν ουρές και να κινείται πιο άνετα ο κόσμος». Αμέσως μετά μίλησε για τις δυο μάσκες, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σύγχυση στον κόσμο: «Δύο μάσκες φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός. Σε νοσοκομεία, λεωφορεία, μετρό και σούπερ μάρκετ. Όταν περπατάς στη Μεσογείων δεν φοράς δυο μάσκες. Και όταν λέμε δυο μάσκες εννοούμε μια χειρουργική και από πάνω μια πάνινη που την πλένουμε και τη σιδερώνουμε καθημερινά».

Exit mobile version