Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊος Αττική σήμερα: Στο κόκκινο και πάλι
ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Κορονοϊος Αττική σήμερα: Στο κόκκινο και πάλι

Κορονοϊος Αττική σήμερα: Μέσα σε τρεις μέρες 559 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Πρώτη Μαρτίου σήμερα και η χώρα υποδέχεται την άνοιξη με τις εξελίξεις να προοικονομούνται δυσοίωνες. Αιτία ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν εμφανίζει σαφείς καθοδικές τάσεις, παρόλα τα μέτρα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ δοκιμάζοντας τις αντοχές των πολιτών και της οικονομίας. Χθες Κυριακή, ημέρα που κατά κανόνα ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ είναι μικρότερος από τις καθημερινές, σημειώθηκε ρεκόρ κουσμάτων, με τον αριθμό τους να φθάνει τα 1.269. Ειδικότερα ο παραπάνω αριθμός προέκυψε από τα 26.330 τεστ που διενεργήθηκαν και που είναι κατά 20.000 λιγότερα από το Σάββατο, όπου επιβεβαίωσαν 1.630 περιστατικά. Παράλληλα βέβαια με τον ανοδικό αριθμό των κρουσμάτων αυξάνεται και ο ρυθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Εως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 391.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί αποφαίνονται πως υπάρχει «βραδεία επιβράδυνση της επιδημίας με πολλές τοπικές εστίες σε όλη τη χώρα». Σε πανελλαδικό επίπεδο οι προσβληθέντες από τη νόσο πολίτες είναι 12.000, με τους 2.220 να συγκεντρώνονται στον Πειραιά και τον Δυτικό τομέα Αττικής. Στις συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής το επιδημικό κύμα ανεβαίνει συνεχώς, ενώ στην υπόλοιπη Αττική τείνει να σταθεροποιηθεί. Καθημερινά το λεκανοπέδιο δέχεται τις μισές και περισσότερες από το σύνολο των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο «Σωτηρία» δεν υπάρχει πια διαθέσιμο κρεβάτι. Στο «Αττικόν» η εφημερία ξεκινά σήμερα χωρίς γενικές ΜΕΘ και με το 1/3 των κλινών κατειλημμένες από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την εφημερία ως επισφαλή.

ΜΕΘ

Κορονοϊος Αττική σήμερα: Ρεκόρ εισαγωγών την Παρασκευή

Την Παρασκευή καταγράφηκε ρεκόρ”εισαγωγών με 374 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19, εκ των οποίων οι 227 στην Αττική. Το Σάββατο οι νέες εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ανήλθαν σε 319, με τις 180 στο λεκανοπέδιο. Χθες έγιναν 273 εισαγωγές σε ολα τα νοσοκομεία της επικράτειας, με τις 152 σε εκείνα της Αττικής. Συνολικά, δηλαδή στο ΕΣΎ του λεκανοπεδίου εισήχθησαν 559 ασθενείς λόγω κορονοϊου. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας προσπαθεί συνεχώς να εξασφαλίζει νέα κρεβάτια είτε μετατρέποντας τις υπάρχουσες κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε κλινικές και ΜΕΘ covid είτε αξιοποιώντας τις κλίνες που παραχωρούν οι ιδιωτικές κλινικές – στις τελευταίες διακομίζονται και νοσηλεύονται τα non covid περιστατικά.

Κορονοϊος Αττική σήμερα: Αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας

Ο αριθμός των 1.500 νέων κρουσμάτων κατά μέσο όρο ημερησίως, την περασμένη εβδομάδα, έχει δημιουργήσει ήδη ένα νέο κύμα ασθενών που θα πιέσει το σύστημα υγείας τις επόμενες δύο εβδομάδες. Κατά τους ειδικούς ποσοστό 10%-15% των μολυσμένων ατόμων χρειάζεται νοσηλεία. Συνεπώς, πέρα από τους 2.638 νοσηλευόμενους που βρίσκονται ήδη στα νοσοκομεία δίνοντας τη μάχη τους κατά του κορονοϊού, αναμένεται ότι τουλάχιστον άλλοι 1.050 άνθρωποι από τη «δεξαμενή» των 10.500 νέων κρουσμάτων της εβδομάδας θα νοσήσουν σοβαρά με λοίμωξη covid-19 και θα εισαχθούν σε νοσοκομείο το επόμενο διάστημα. Αυτό που βλέπουν ήδη λοιπόν οι ειδικοί είναι ότι ακόμη κι αν σταθεροποιηθούν ή και μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού την ερχόμενη εβδομάδα, το ΕΣΥ θα συνεχίζει να κλυδωνίζεται από τις νέες εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέχρι τις 15-20 Μαρτίου.

ΜΕΘ

 

Κορονοϊος Αττική σήμερα: 1.420 νοσηλευόμενοι στην Αττική

Στην Αττική όπου νοσηλεύονται ήδη τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας έχουν αυξήσει σε 340 τις κλίνες ΜΕΘ covid, παραχωρώντας τις διαθέσιμες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας. Τα περιστατικά που δεν έχουν κορονοιό αλλά χρειάζονται Εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία με επάρκεια κλινών είτε στον ιδιωτικό τομέα που έχει ήδη διαθέσει για τις ανάγκες του ΕΣΥ και για νοσηλεία non covid περιστατικών 130 κρεβάτια ΜΕΘ. Εκτός από την παραχώρηση επιπλέον κρεβατιών, οι υγειονομικές αρχές, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αποφάσισαν τη διακοπή διακομιδών για απλές κλίνες από κοντινές στην Αττική περιοχές και ειδικότερα την Κόρινθο, τη Χαλκίδα, τη Λειβαδειά και τη Θήβα. Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε απλή νοσηλεία και όχι σε εντατικές για τις οποίες εάν απαιτηθεί θα διακομίζονται ασθενείς στο Λεκανοπέδιο.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μετατροπή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) εξ ολοκλήρου σε non-covid νοσοκομείο ώστε να διακομίζονται εκεί τα περιστατικά πλην κορωνοιού και να απελευθερώνονται κλίνες για ασθενείς με Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Εμβολιαστικό κέντρο

 

Κορονοϊος Αττική σήμερα: Προσβλέποντας στο εμβόλιο

Μόνη αισιόδοξη πληροφορία είναι η ολοένα και μικρότερη επίπτωση του κορονοϊού και της λοίμωξης covid-19 στους ηλικιωμένους άνω των 80 χρόνων – που ήταν και τα εύκολα θύματα του ιού- χάρη στη θωράκισή τους με το εμβόλιο. Συνολικά σχεδόν 900.000 πολίτες, υγειονομικοί, ηλικιωμένοι άνω των 75 χρόνων και άτομα ηλικίας 60-64 χρόνων έχουν εμβολιαστεί, με τον ρυθμό των εμβολιασμών να είναι ταχύς δίνοντας στη χώρα την 3η θέση ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των περισσότερων εμβολιασμών ημερησίως και στο σύνολο του πληθυσμού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις