ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Άλλες 70 για ασθενείς με Covid-19

ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Άλλες 70 για ασθενείς με Covid-19

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Πάνω από 220 εισαγωγές στην Αττική - Έκτακτη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας - Κατ' εξαίρεση εξιτήρια μέσα στο Σαββατοκύριακο

27.02.2021 | 15:25

Επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 ρίχνονται στη μάχη κατά του κορονοϊού, σε μια προσπάθεια να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα κρεβάτια και να μην εξαντληθούν τελείως οι πληρότητες του ΕΣΥ. Το βάρος επί του παρόντος πέφτει στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να
καταγράφει τα μισά από τα καθημερινά κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και να δέχεται την υψηλότερη πίεση από νέες εισαγωγές.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου, στον Ευαγγελισμό, ετοιμάζονται 12 νέες κλίνες ΜΕΘ, ενώ και στο ΚΑΤ, στο οποίο εξάλλου έχει κατευθυνθεί δωρεά του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”, θα λειτουργήσουν άμεσα επιπλέον κλίνες (έξι ή οκτώ). Μόλις πριν μια εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είχε σημειώσει στο περιθώριο της ενημέρωσης στην Αριστοτέλους πως έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η λειτουργία πρόσθετων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ

Ειδικότερα σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας θα λειτουργήσουν ακόμη 38 νέες κλίνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, με θέμα την ανταπόκριση των νοσοκομείων στον αυξημένο όγκο των εισαγωγών και τη δυνατότητα εξοικονόμησης περισσότερων απλών και κλινών ΜΕΘ. Όπως αναφέρει επίσης η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, δόθηκε εντολή από την διοίκηση της 1ης υγειονομικής περιφέρειας για πλήρη μετατροπή της ως τώρα non- Covid ΜΕΘ του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός σε Covid- ΜΕΘ. Παρόμοιες εντολές έχουν δοθεί τις τελευταίες μέρες και σε αρκετά άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Η Ένωση εκφράζει τον προβληματισμό για τις κινήσεις αυτές, σημειώνοντας πως οι μετατροπές δεν αυξάνουν τον συνολικό αριθμό διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και δεν λύνουν το πρόβλημα της συνολικής υπερπληρότητας που αφορά τόσο την Covid, όσο και την non Covid βαριά νοσηρότητα, και παράλληλα δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα σε μεγάλα γενικά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν πλέον κλίνες non Covid ΜΕΘ για την περίθαλψη των περιστατικών που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Οι αριθμοί χτυπούν καμπανάκι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιδημιολόγοι, πάνω από δυόμιση χιλιάδες ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα και στην Αττική οι πληρότητες των ΜΕΘ- Covid ανέρχονται στο 88%. Τα κενά κρεβάτια δεν αποκλείεται να εξαφανιστούν με ταχείς ρυθμούς, καθώς οι ειδικοί περιμένουν άνοδο των διασωληνώσεων και των θανάτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό της πίεσης πως οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν περαιτέρω εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα.

Exit mobile version