Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τουρισμός άνοιγμα: Υγειονομικό διαβατήριο, τεστ, διμερείς συμφωνίες!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός άνοιγμα: Υγειονομικό διαβατήριο, τεστ, διμερείς συμφωνίες!

Τουρισμός άνοιγμα: Στην πρώτη θέση βρίσκεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που πρότεινε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Στην κυβέρνηση τονίζουν: «Θέλουμε να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο τουρισμός. Προϋπόθεση είναι να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν επιβάλει λοιμωξιολόγοι και Κυβέρνηση, ώστε να βγούμε γρήγορα απο το lockdown και να καταγράφουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα». Στη συνέχεια θα δούμε και το τρίπτυχο κλειδί για τον τουρισμό δηλαδή τα πιστοποητικά εμβολιασμού, τα rapid tests και τις διμερείες συμφωνές. Κατά την Κυβέρνηση με 3 μεγάλα όπλα θα κινηθεί ο Τουρισμός. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που πρότεινε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη του είπε ότι το πιστοποιητικό θα έχει το όνομα του κατόχου, ενοποιημένο με την ημερομηνία που έλαβε το εμβόλιο αλλά και τη λήξη του. Δηλαδή, τη διάρκεια που θα έχει η ανοσία βάση μελετών. Στην αρχή, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης θα είναι αρκετά συντηρητικό όσον αφορά τη διάρκεια της ανοσίας. Η χρήση του πιστοποιητικού δεν είναι υποχρεωτική και δεν σημαίνει πως όποιος δεν το έχει δεν θα γίνει για παράδειγμα δεκτός στη χώρα ή σε κάποιο ξενοδοχείο.

Τουρίστας

Τουρισμός άνοιγμα: Τα ταξίδια

Αντίθετα, θα ισχύει οτι και σήμερα δηλαδή προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος στη χώρα μας θα είναι το αρνητικό μοριακό τέστ ή το πιστοποιητικό του εμβολιασμού. Μάλιστα, αν κάποιος δεν θέλει να εμφανίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, θα μπορεί να έχει απλώς το αρνητικό τέστ. Ενώ, σημείωσε πως προστατεύονται σε κάθε περίπτωση τα προσωπικά δεδομένα.Σημαντικό εμπόδιο στη μέχρι τώρα προσπάθεια της Κυβέρνησης να καθιερώσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι δυο ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Ιταλία, που επιδιώκουν να κρατήσουν εντός των συνόρων τους το μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής δαπάνης των πολιτών τους.Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση και υλοποίηση ενός πανευρωπαϊκού υγειονομικού διαβατήριου, η αυθεντικότητα του οποίου θα μπορεί να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά, προχωράει με πολύ αργά βήματα.

Τουρισμός άνοιγμα: Οι συμφωνίες

Η Ελλάδα θέλει  να προσελκύσει συμφωνίες μέσα από διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί με το Ισραήλ. Συμφωνίες, δηλαδή, που θα επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών μεταξύ των χωρών που θα τις προσυπογράφουν. Αυτό που πρέπει στην ουσία να γίνει είναι να δρομολογηθούν σύντομα ασφαλείς και ευέλικτες στρατηγικές συν διμερείς συμφωνίες με χώρες κλειδιά, όπως με Αγγλία, Ρωσία και Ισραήλ.. Ο  γρήγορος εμβολιασμός σε Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ φαίνεται να δίνει στον πληθυσμό τους την πολυπόθητη ανοσία που σημαίνει πως το καλοκαίρι θα μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αρκεί φυσικά να εμφανίζει ως τότε μια καλή επιδημιολογική εικόνα. Υπενθυμίζεται πως πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτός Ε.Ε. και έτσι, θα χρειαστεί να συναφθεί διμερής συμφωνία.

Καμπαναριό

 

Τουρισμός άνοιγμα: Rapid test

Τα γρήγορα αυτά τα τεστ θα δώσουν τη δυνατότητα στους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας. Πέρσι η διάθεση των rapid tests ήταν περιορισμένη και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μαζικά κάτι που θα βοηθούσε στο να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα ο τουρισμός.Την πρόθεση να αναλάβουν τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής την κάλυψη του 50% του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορονοϊού που απαιτείται να κάνουν οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική, εκφράζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των δυο φορέων και συγχρόνως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των επαγγελματιών της Χαλκιδικής που υλοποιήθηκε και πέρσι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2020.

Τουρίστας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις