Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/2: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 25/2: Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 - Εντοπίστηκαν 242 νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 487 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 05 Ιανουαρίου 2021 έως και 18
Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυτιλήνης, Καλύμνου και Εύβοιας.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 242 στελέχη τα 226 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) ενώ 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1/Uganda (Πίνακας 3).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 990 θετικά για  την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 27 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Τα 12 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια όλα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το ένα θετικό με την παρουσία μετάλλαξης Lineage A.23.1/Uganda είναι εγχώριο και προέρχεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Εμβόλιο: Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech δοκιμάζει τρίτη δόση για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Ενίσχυση του εμβολίου που ανέπτυξε επιθυμεί η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, με στόχο να καλύψει την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, γνωστή ως B.1.351, που έχει αποδειχθεί ως υψηλής μεταδοτικότητας. Ήδη, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δοκιμάζουν την τρίτη δόση για να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απόκριση κατά των νέων παραλλαγών του ιού και βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ρυθμιστικές αρχές για τη δοκιμή τροποποιημένου εμβολίου.

Οι εταιρείες πιστεύουν ότι το υπάρχον εμβόλιο δύο δόσεων θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή, όπως είναι αποτελεσματικό και απέναντι στην παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά οι μελέτες θα επιτρέψουν στους κατασκευαστές να είναι προετοιμασμένοι αν και όταν θα χρειασθεί περισσότερη προστασία, εξήγησαν οι δύο εταιρείες.

«Ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο», δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer Μάικλ Ντόλστεν σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι είναι λογική πιθανότητα να υπάρξουν τακτικές ενισχυτικές δόσεις. «Για να παραμείνουν δραστικά τα εμβόλια είναι πιθανόν να χρειάζεται αλλαγή στελέχους κάθε λίγα χρόνια, αλλά όχι αναγκαστικά κάθε χρόνο», είπε.

Εμβόλιο για κορονοϊό

Τι προβλέπει η μελέτη

Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της μελέτης, θα χορηγηθεί τρίτη δόση 30 μικρογραμμαρίων σε 144 ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο 6 έως 12 μήνες πριν, κατά την Φάση Ι των κλινικών δοκιμών του. Υπό την προϋπόθεση ρυθμιστικής έγκρισης, θα δοκιμασθεί επίσης ένα επανασχεδιασμένοι εμβόλιο, τόσο ως ενισχυτικό σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιασθεί, όσο και σε ανεμβολίαστους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Ντόλστεν.

Η δοκιμή δεν θα έχει ως στόχο να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου όπως έγινε στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών τον περασμένο χρόνο. Αντ’ αυτού θα μετρήσει την απόκριση των αντισωμάτων και θα μελετήσει αν αίμα των εμβολιασμένων μπορεί να εξουδετερώσει τις παραλλαγές του ιού, καθώς και την ασφάλεια μίας τρίτης δόσης.

Ο Μάικλ Ντόλστεν δηλώνει ότι τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, δημιουργούν ισχυρή απόκριση. Αλλά η ανοσολογική απόκριση μπορεί να εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Εμβόλιο για κορονοϊό

Η τρίτη δόση ενδέχεται να δημιουργήσει αντίστοιχη ή καλύτερη απόκριση από τη δεύτερη

Ο επιστημονικός διευθυντής της Pfizer πιστεύει ότι μία τρίτη δόση του εμβολίου θα δημιουργήσει αντίστοιχη ή καλύτερη απόκριση από την δεύτερη δόση και πιθανόν να είναι το λογικό επόμενο βήμα ώστε να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα απέναντι σε όλες τις παραλλαγές που κυκλοφορούν. «Πιστεύουμε ότι το εμβόλιό μας είναι ισχυρά ενεργό κατά όλων των στελεχών », λέει επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες «θέλουν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, στηριζόμενες σε επιστημονικά στοιχεία». Η νέα κλινική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί κυρίως στις ΗΠΑ. Η εταιρεία Moderna Inc ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται επίσης με επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης μελετώντας πειραματική ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Εμβόλιο για κορονοϊό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις