Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Ο ατσίδας: Που γυρίστηκε η αγαπημένη Ελληνική ταινία με τον Θανάση Βέγγο
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο ατσίδας: Που γυρίστηκε η αγαπημένη Ελληνική ταινία με τον Θανάση Βέγγο

Ο ατσίδας που γυρίστηκε: Ο Ατσίδας μια εξαιρετική ελληνική, κωμική, κινηματογραφική ταινία του 1962, σε παραγωγή Finos Film και σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

Ο Ατσίδας είναι ελληνική, κωμική, κινηματογραφική ταινία του 1962, σε παραγωγή Finos film και σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1962. Γυρίστηκε από τον Γιάννη Δαλιανίδη με τη Ζωή Λάσκαρη να πραγματοποιεί τη δεύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση μέσα στην ίδια σεζόν (είχε προηγηθεί ¨Ο Κατήφορος). Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του μεγάλου Δημήτρη Ψαθά “Εξοχικόν κέντρον ο Έρως” διαθέτει υπέροχες μουσικές γέφυρες του Γεράσιμου Λαβράνου, με αποκορύφωμα το υπέροχο Τουίστ που χορεύουν οι δυο πρωταγωνιστές Ζ. Λάσκαρη και Ν. Ηλιόπουλος. Στη σκηνή του κέντρου το τραγουδιστικό ζευγάρι Λίντα – Χιώτης τραγουδούν τα σουξέ: “Η αγάπη μου δε σβήνει” και “Με κυνηγούν τα αδέλφια σου” (το δεύτερο με τη συμμετοχή του Ηλιόπουλου υπάρχει καταγεγραμμένο δισκογραφικά στο άλμπουμ “Ο Ντίνος Ηλιόπουλος τραγουδά…”). Ενώ ο Θανάσης Βέγγος σε δεύτερο ρόλο, ξεδιπλώνει το κωμικό του ταλέντο και γίνεται περιζήτητος.

Αξίζει να γίνει λόγος και για τη συμμετοχή του Βελισσάριου Κοντογιάννη, που συνήθως εμφανιζόταν καδραρισμένος στις ταινίες του Φίνου. Οι ατάκες του φίλμ αφήνουν εποχή: “Όλα είναι ατμός…”, “δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…”, και “Δεν ξέρετε τη μέθοδο του στρίβειν διά του αρραβώνος…”.Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου 1962 και έκοψε 49.318 εισιτήρια. Σύμφωνα με το fonh.gr, παρουσιάζονται μερικά από τα σημεία των σκηνών που γυρίστηκε η ταινία, σε σύγκριση με τις εικόνες από τη Θεσσαλονίκη όπως είναι σήμερα.

Ο ατσίδας ταινία

Τα σημεία που γυρίστηκαν τα πλάνα: Λευκός Πύργος, Πύργος του Τριγωνίου, Άγιος Δημήτρης, Πλατεία Αριστοτέλους, Διοικητήριο, Αγία Σοφία (από Ερμού), Διαγώνιος, Καμάρα, Παλιά παραλία,
Λεωφόρος Νίκης, (όπου βρίσκεται και το σπίτι της Βούλας (Βούλγαρη) – Δεν υπάρχει σήμερα αυτό το οίκημα), Πλαζ Αρετσού και Ροτόντα, Κρήνη.

Ο ατσίδας ταινία

Η αείμνηστη Ζωή (Λάσκαρη, υποδύεται την Άννα Κουρουζου), -έτσι την αναφέρουν και στους τίτλους- η αδερφή του Ηλιόπουλου (Αλέκος Κουρουζος) περνάει το δρόμο από τις διαβάσεις στη διασταύρωση Βενιζέλου και Εγνατίας. Στην κάτω εικόνα πως είναι τώρα το σημείο αυτό.

Ο ατσίδας ταινία

Ο Τεζαψίδης είναι κοσμηματοπωλείο και ήταν Εγνατίας 53 μετά τη στοά. Σήμερα είναι πάλι εκεί, μόνο που βρίσκεται στο διπλανό κατάστημα πριν τη στοά. Η Ζωή Λάσκαρη μπαίνει σε ένα Φαρμακείο το οποίο είναι …. σε άλλο σημείο! Επίσης, το σπίτι των ηθοποιών Μαρία Βούλγαρη-Βαγγέλη Πρωτόπαπα, (Υποδύονται τους Βούλα-Γρηγόρης) ήταν στην παλιά παραλία στην Λεωφόρο Νίκης. Αυτό είναι το σπίτι στην κάτω εικόνα της Βούλας (κορίτσι του Ηλιόπουλου), που βλέπει τον αδερφό της Γρηγόρη να φεύγει.

Ο ατσίδας φαρμακείο

Πλοκή

Η ταινία τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη και αφηγείται την ιστορία των ερωτικών δραστηριοτήτων, δύο αδελφών, του Αλέκου και της Άννας. Ο Αλέκος αγαπά τη Βούλα, την αδελφή του Γρηγόρη, αλλά δεν μπορεί να την παντρευτεί, επειδή πρώτα πρέπει να αποκαταστήσει την δική του αδελφή, την Άννα. Ωστόσο, έχει και η Άννα έναν κρυφό ερωτικό δεσμό τον Αντώνη, που αυτός αποφεύγει την παντρειά. Τα δύο αδέλφια, εν τούτοις, κρύβονται από τον πατέρα τους, ο οποίος θέλει να κανονίσει μόνος του τους γάμους τους, ώστε ο Αλέκος να πάρει μια κοπέλα που να έχει προίκα και η Άννα να πάρει έναν νέο που δε ζητάει προίκα. Τα πράγματα, φυσικά, δεν πάνε όπως τα θέλει ο πατέρας. Ωστόσο, ο Γρηγόρης, ο αδελφός της Βούλας, βρίσκει κάποια ερωτικά γράμματα που της είχε στείλει ο Αλέκος. Και του απαγορεύει, απειλώντας τον να τον σκοτώσει, να την ξανασυναντήσει, εκτός εάν δηλώσει πως την παντρεύεται.

Το σπίτι Ηλιόπουλου – Λάσκαρη
O ατσίδας ταινία σπίτι

Στην προσπάθειά του, το ζευγάρι να βρεθεί, ανακαλύπτει ένα απόμερο μέρος, ένα μαγαζί που δουλεύει ως σερβιτόρος εκεί, ο Θρασύβουλος. Εκεί, ο Αλέκος, συναντά τον Αντώνη, χωρίς να ξέρει ότι είναι ο αγαπημένος της αδελφής του. Και αρχίζουν και συζητάνε για τα προβλήματα που έχουν οι αδελφές, οι οποίες εξαρτώνται από τον αδελφό. Έτσι, ο Αντώνης, μαθαίνει στον Αλέκο τη μέθοδο στρίβειν διά του αρραβώνος, το οποίο ηρεμεί τα πράγματα με το σόι της νύφης, δίνοντας χρόνο στον γαμπρό να χωρίσει την αρραβωνιαστικιά του.

Οι πράξεις της Άννας και του Αλέκου γίνονται γνωστές στον πατέρα, ο οποίος θυμώνει, αλλά δέχεται να συναντήσει τους δεσμούς των παιδιών του. Όταν ο Αλέκος βλέπει τον Αντώνη, τα χάνει, και λιποθυμά. Και αποκαλύπτει στην οικογένειά του το κόλπο του στρίβειν διά του αρραβώνος, η Άννα όμως που προσποιείται ότι ήπιε δύο σωληνάρια κινίνο, κάμπτει τις αντιρρήσεις της οικογένειά της, και τα βρίσκει με τον Αντώνη, ο οποίος την αγαπά. Από την άλλη, στη γνωριμία με το σόι του Γρηγόρη όλα κυλούν ομαλά και ο πατέρας δίνει τις ευχές του. Το τέλος της ταινίες τους βρίσκει όλους ευτυχισμένους, και με τον Γρηγόρη, που τόσο καιρό απειλούσε τον Αλέκο, να βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς ο αδελφός της δικιάς του αγαπημένης του λέει πως θα τον σκοτώσει αν δεν δηλώσει πως την παντρεύεται, έτσι, λοιπόν, και ο Γρηγόρης, εφαρμόζει τη μέθοδο του στρίβειν διά του αρραβώνος.

Πλατεία Αριστοτέλους
Ο ατσίδας πλατεία Αριστοτέλους

Ένα πολύ γνωστό σημείο στη Θεσσαλονίκη που υπάρχει γύρισμα στην ταινία είναι η πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί που συναντιούνται η Ζωή Λάσκαρη και ο Στέφανος Στρατηγός (υποδύεται τον Αντώνη Παπαπουλάκη) και πίνουν πορτοκαλάδα σε μια καφετέρια. Αυτό είναι ακριβώς το σημείο που κάθονται οι ηθοποιοί όπως διαπιστώνεται πάλι καφετέρια είναι. Δεν άλλαξαν πολλά στην πλατεία όπου έχει πολλές καφετέριες και σήμερα. Δεν άλλαξε και η στάση των λεωφορείων.

Το μαγαζί “Ντορέ”

Γνωστό στέκι των Θεσσαλονικέων πολλά χρόνια τώρα το καφέ “Ντορέ” με φόντο τον Λευκό Πύργο. Εκεί πίνει στην ταινία  τον πρωινό του καφέ ο Ηλιόπουλος και σήμερα το καφέ είναι ίδιο. Κάποια στιγμή μιλά με την κοπέλα του (Μαρία Βούλγαρη) στο τηλέφωνο και πίσω του φαίνεται ο Λευκός Πύργος.

Ο ατσίδας το μαγαζί Ντορέ

Δείτε ακόμη:

Ξυπόλιτος Πρίγκηψ: Σε ποια παραλία γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία
Τα απίστευτα χρήματα που έπαιρναν οι πρωταγωνιστές των αγαπημένων ελληνικών ταινιών
Η βίλλα των οργίων: Πού γυρίστηκε η ξεκαρδιστική ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις