Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία Αιγαίο σήμερα: «Οι πειρατές του Αιγαίου»
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία Αιγαίο σήμερα: «Οι πειρατές του Αιγαίου»

Τουρκία Αιγαίο σήμερα: Μεγάλη αεροναυτική άσκηση των Τούρκων, σε θέση άμυνας η Ελλάδα, προστρέχουν οι Γάλλοι.

«Tο Αρχιπέλαγος στις φλόγες» είναι ένα μυθιστόρημα περιπέτειας του Γάλλου συγγραφέα Ιούλιου Βερν που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και κυκλοφόρησε στα ελληνικά με τους τίτλους «Το Αιγαίο στις φλόγες» και «Οι Πειραταί του Αιγαίου». Και ο πρωτότυπος τίτλος και οι ελληνικές αποδόσεις αποδίδουν με τον πλέον εύγλωττο και ευσύνοπτο τρόπο την κατάσταση που πάνε να διαμορφώσουν οι Τούρκοι με τη στάση τους στην περιοχή. Την ώρα, λοιπόν, που η ημερομηνία του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών περιμένει να οριστεί, η Τουρκία αποφάσισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή όχι μόνο να στείλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για… επιστημονικές έρευνες, αλλά και να ανακοινώσει παράλληλα την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα».

Στο πλαίσιο αυτό μια τρομακτική «αρμάδα» ετοιμάζεται να βγεί στο Αιγαίο, η οποία σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση περιλαμβάνει  87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα βγουν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Παράλληλα, οι Τούρκοι ήδη έχουν καταγγείλει την παρενόχληση του Τσεσμέ από ελληνικά μαχητικά, τα οποία όμως βρίσκονταν 10 μίλια μακριά και σε ύψος 19.000 ποδιών.

Αεροσκάφη

Τουρκία Αιγαίο σήμερα: Ανεβαίνει η «θερμοκρασία»

Στο εσωτερικό της Τουρκίας από την άλλη το κλίμα δυναμιτίζεται έτι περαιτέρω με τα ρεπορτάζ των τουρκικών Μέσως Ενημέρωσης, που καταγγέλλουν την επικείμενη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο, αλλά και του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ νοτίως της Κρήτης. Υπενθυμίζεται ότι αμερικανικά μεταγωγικά πλοία μεταφέρουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιθετικά ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις. Η αμερικανική ενέργεια έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και αντιαμερικανικών δηλώσεων ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη στη γείτονα, με την εφημερίδα Yeni Safak να διερωτάται «Αυτή η προετοιμασία για ποιον είναι;». Παράλληλα, η εφημερίδα Hurriyet κυκλοφορεί με δημοσίευμα «Απόβαση αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη».

Στόλος

 

Τουρκία Αιγαίο σήμερα: Η ελληνική στάση

Από ελληνικής πλευράς διατηρείται το πνεύμα της ψυχραιμίας και της ενεργούς άμυνας, που μας χάρισε τη νίκη στα σημεία και στις αμέσως προηγούμενες αψιμαχίες μας με τους Τούρκους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει διαμηνύσει πως κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας πρέπει να λαμβάνει άμεση απάντηση, ενώ σε άριστη συνεργασία με τους Αρχηγούς, ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΑ Γεώργιο Μπλιούμη αναδιαμορφώνουν συνεχώς τα σχέδια αντίδρασης έναντι της Τουρκίας.

Στόλος

 

Τουρκία Αιγαίο σήμερα: Δεκαήμερο με φουρτούνα

Από τις 25 λοιπόν Φεβρουαρίου, μέχρι τουλάχιστον τις 5 Μαρτίου το Αιγαίο θα έχει… φουρτούνα! Την ώρα που ο τουρκικός στόλος θα έχει αναπτυχθεί σε όλο το μήκος του ανατολικού Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα θα ελέγχει κάθε του κίνηση, ενώ σε συνεργασία με τη Γαλλία θα πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης αλλά και στο Αιγαίο. Το θηριώδες γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, με τα πανίσχυρα γαλλικά Rafale, θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην Κρήτη και αναμένεται να υποδεχτεί στο κατάστρωμά του και ελληνικά μαχητικά, σε μια ακόμα αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας που ισχυροποιεί τον άξονα κατά της Άγκυρας.

Φρεγάτα Κανάρης

 

Η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» μάλιστα είναι στην ομάδα ασφαλείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου, ενώ και το αμερικανικό αντιτορπιλικό Arleigh Burke, που την περασμένη εβδομάδα συνεκπαιδεύονταν νότια της Κρήτης με την Ελληνική φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, το υποβρύχιο ΠΟΝΤΟΣ και μαχητικά F-16 συμμετέχει στον στολισκό που συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Πρόκειται σαφέστατα για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, για ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις